Ilan Șor, principala marionetă a Moscovei în politica din Republica Moldova, a anunțat crearea unui bloc politic format din două partide, la doar câteva zile după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituționalitatea Partidului Șor.
Noul bloc, denumit „Şansă, Obligaţii şi Realizări - Ş.O.R.”, este format din partidul „Ai noștri” și „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei” - două formațiuni anonime.
„Soluția juridică pentru ca Partidul Șor să-și continue activitatea politică”
„În cazul unui partid (n. r. - „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei”), creat în 2022, după alegerile parlamentare, mai degrabă de pe atunci se prevedea alternativa politică în cazul în care Partidul Șor va fi scos în afara legii. Alexandru Beschieru, liderul acestui partid, a candidat pe listele Partidului Șor la ultimele alegeri parlamentare, iar liderul celuilalt partid politic este un activist, un rus din Republica Moldova care susține politica agresivă și expansionistă a lui Putin”, a declarat politologul Ion Tăbârță pentru Podul.
„Aceste două partide nu sunt cunoscute. Ele sunt soluția juridică pentru ca Partidul Șor să-și continue activitatea politică. Și din acest considerent a fost găsit un slogan ca să dea blocului o denumire, astfel ca din abreviaturi să fie păstrată titulatura Șor”, a adăugat Ion Tăbârță.
„Pentru alegători lui Șor mai puțin va conta”
Analistul politic consideră că prin „tranziția” de la partid la bloc „nu se va schimba nimic”.
„Pentru alegători lui Șor mai puțin va conta. Va conta faptul că această scoatere în afara legii a Partidului Șor va fi un prilej în plus ca să se victimizeze. Pentru că Partidul Șor acum, din punct de vedere mediatic și al activității politice, este principalul oponent al partidului de guvernământ, cu toate că în sondaje ei sunt pe locul trei și, de regulă, cedează locul doi Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Ca activitate politică, sunt principala forță de opoziție. Și faptul că este bloc mai puțin va conta. Va conta faptul că guvernarea a încercat să-i scoată în afara legii, însă ei vor spune că de fapt a încercat, însă nu i-a putut opri și că de fapt sunt unica și reala opoziție care poate să dea jos guvernarea care nu se gândește la popor. Cetățeanul de rând (mai ales că mulți dintre votanții Partidului Șor sunt persoane în etate, sărace, nu neapărat bine informate) nici nu va intra în aceste detalii: că înainte era partid, și acum este bloc. Mai ales că cele două formațiuni oferă soluția politico-juridică pentru ca Partidul Șor să-și continue activitatea politică, păstrând această titulatură”, a mai spus analistul politic.
Ion Tâbărță afirmă că Șor încearcă, în prezent, să-și extindă bazinul electoral, iar în acest sens s-ar depune mari eforturi cu o finanțare pe măsură.
Precizăm că Partidul Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională. O decizie în acest sens a fost luată la 19 iunie, în urma unei sesizări depuse de Guvern.
Drept urmare, Ilan Șor s-a arătat „convins” că partidul „va fi restabilit prin decizia CEDO, unde vom depune în curând o plângere, iar judecătorii care au votat pentru această decizie ilegală și absurdă, la indicația Maiei Sandu, vor fi arestați”.
Serviciile secrete ucrainene, citate de The Washington Post: Șor este politicianul pe care Rusia mizează în Moldova
Într-un articol din toamna lui 2022, dedicat Republicii Moldova, publicația americană a amintit că după ce mii de oameni au ieșit la protestele de toamna trecută din Chișinău, Ilan Șor „a primit aplauze de la Moscova”.
Potrivit publicației, care a analizat documente sensibile obținute de serviciile secrete ucrainene, care ilustrează modul în care Moscova continuă să încerce să manipuleze țările din Europa de Est, Șor este numit de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) de la Moscova „Cel Tânăr”, politicianul fiind o figură de bază în eforturile Kremlinului de a submina Republica Moldova.
Actele ar demonstra că FSB a canalizat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat rusești pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta Republica Moldova spre Moscova.