Partidul Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova. O decizie în acest sens a fost luată de Înalta Curte astăzi, 19 iunie, în urma unei sesizări depuse de Guvernul R. Moldova.
„Se declară neconstituțional Partidul Șor”, a declarat președintele CC, Nicolae Roșca, după ce a anunțat că Înalta Curte a admis sesizarea Guvernului.
„Partidul Șor se consideră dizolvat”, a precizat Roșca, adăugând că niciun act emis de această entitate nu va avea, începând de astăzi, valoare juridică.
Totodată, Ministerul Justiției va constitui o comisie de radiere a acestui partid.
„Reprezentanții și membrii Partidului Șor care exercită mandate de deputat în Parlament vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a adera la alte formațiuni”, a mai anunțat Nicolae Roșca.
Potrivit președintelui CC, reprezentanții Partidului Șor, aleși în organele administrației publice locale, vor continua să-și exercite mandatele independent, fără dreptul de a adera la un alt partid.
Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare astăzi și se publică în Monitorul Oficial.
Momentul anunțării deciziei CC poate fi văzut aici.
Pledoariile părților din ședința Curții Constituționale de astăzi pot fi urmărite aici.
În timpul ședinței, mai mulți susținători ai Partidului Șor au manifestat în preajma CC, cerând lăsarea formațiunii în albia legală.
Foto: Agora.md
Partidul Șor: Hotărârea este criminală și abuzivă. Vom cere pedepsirea judecătorilor
„Hotărârea Curții Constituționale este una abuzivă și va fi anulată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După această hotărâre noi vom cere tragerea la răspundere penală a judecătorilor Curții. Considerăm că e o hotărâre criminală”, a comentat unul dintre avocații Partidului Șor.
„O decizie fără precedent, o decizie rușinoasă”, a declarat Marina Tauber. „După decizia de astăzi, nici nu știu cu ce Europă putem să ne considerăm. Suntem foarte departe de Europa, de democrație, de libertate de exprimare, stat de drept, etc”, a adăugat vicepreședinta Partidului Șor. „Lupta noastră abia începe”, a mai spus ea, amenințând judecătorii constituționali cu închisoarea.
Reprezentantul Guvernului: E o hotărâre istorică pentru democrația din R. Moldova
Reprezentantul Executivului la Curtea Constituțională, Eduard Digore, a opiniat că hotărârea CC este una „istorică pentru democrația din Republica Moldova”.
„Considerăm că Guvernul și-a îndeplinit plenar obligați de a aproba și a argumenta această sesizare, iar argumentele sesizării s-au regăsit în hotărârea Curtea Constituționale. Este un moment de cotitură important în politica Republicii Moldova”, a declarat avocatul.
Amintim că Guvernul a aprobat, la 9 noiembrie 2022, sesizarea Ministerului Justiției în adresa Curții Constituționale, prin care a cerut scoaterea Partidului Șor în afara legii. În solicitarea Ministerului Justiției se vorbește despre finanțarea ilegală și excluderea repetată a formațiunii din mai multe scrutine electorale din acest motiv.
La solicitarea autorităților moldovene, Comisia de la Veneția s-a expus, în decembrie 2022 trecut, cu referire la constituționalitatea scoaterii în afara legii a Partidului Șor: „Statul nu este privat de dreptul de a reglementa activitatea partidelor politice, de a le interzice sau de a introduce alte măsuri restrictive”.