Actualitate Internă

Grupul Post Soviet Kids vă invită joi, 6 iulie, la Chișinău, în fața AȘM, unde va fi organizat un Marș Comemorativ în memoria victimelor represiunilor staliniste

Grupul Post Soviet Kids vă invită joi, 6 iulie, la Chișinău, în fața AȘM, unde va fi organizat un Marș Comemorativ în memoria victimelor represiunilor staliniste

Grupul Post Soviet Kids organizează mâine, 6 iulie, la Chișinău, un Marș Comemorativ în memoria victimelor represiunilor staliniste din Basarabia. 

Marșul comemorativ este dedicat în special celui de-al doilea val al deportărilor, fiind considerat și cel mai mare ca amploare. Este cunoscut în istoriografie, dar și în actele oficiale sovietice drept Operațiunea „Sud” (în rusă: операция "юг), și s-a desfășurat între 6-9 iulie 1949 pe teritoriile românești Basarabia și Bucovina de Nord. 

Se estimează că în cadrul acestei operațiuni criminale executate de ocupanții sovietici, aproximativ 36.000 de români nevinovați au fost deportați în vagoane de vite spre Siberia, iar mulți dintre ei au murit pe drum, de foame, boli, căldură, dar și din alte cauze.

,,Ne adunăm la Academia de Științe a Moldovei și mergem în număr cît mai mare spre Gara Feroviară, la monumentul ‹Trenul Durerii› să-i pomenim pe strămoșii noștri care au avut de suferit în cele trei valuri masive de deportări. Obligatoriu în negru”, au scris pe Facebook organizatorii.

Podul.md a discutat cu reprezentanții Post Soviet Kids pentru a afla mai multe detalii despre evenimentul de mâine, 6 iulie. Iată ce ne-au declarat aceștia:

,,Mâine organizăm un marș comemorativ în memoria celor care au căzut victime represiunilor staliniste din Basarabia și Bucovina în cele 3 valuri de deportări. Marșul va începe la ora 19:40 – 20:00, și va porni de la Academia de Științe a Moldovei (AȘM), după care ne vom îndrepta spre Monumentul Trenul Durerii de la Gara Feroviară unde se va ține o pomenire a răposaților și o lecție scurtă de istorie despre acele evenimente”.

Cât despre echipă, reprezentanții acesteia ne-au declarat:

,,Post Soviet Kids este un grup format din câteva persoane care preferă să-și păstreze anonimatul. Avem ca scop promovarea modului sănătos de viață, valorilor naționale și credinței ortodoxe, inclusiv prin muzică, hip-hop și artă urbană”.

Nu uităm, nu iertăm! – este sloganul oficial adoptat pentru eveniment. 

Podul.md se alătură apelului lansat de Post Soviet Kids și îndeamnă chișinăuienii să vină la acest eveniment comemorativ important pentru memoria celor care au murit pentru România și unitatea neamului românesc. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.