Actualitate Internă

VIDEO. Autoritățile de la Chișinău au destructurat o rețea de spionaj coordonată direct de FSB, care avea la dispoziție sume uriașe pentru a organiza acțiuni violente destabilizatoare

VIDEO. Autoritățile de la Chișinău au destructurat o rețea de spionaj coordonată direct de FSB, care avea la dispoziție sume uriașe pentru a organiza acțiuni violente destabilizatoare

În R.Moldova a fost destucturată o rețea de spionaj, coordonată de FSB-ul rusesc, al cărei scop era era influențarea proceselor social-politice, acumularea informațiilor compromițătoare în privința liderilor politici, precum și organizarea de acte violente, a precizat, luni, directorul Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteața. 

Dosarul a fost trimis în instanță, în această cauză fiind învinuiți doi cetățeni ai Federației Ruse și un cetățean al Republicii Moldova, care este căutat încă de autorități. Un alt moldovean se află în arest și este acuzat de trădare de patrie, riscând de la 12 la 20 de ani de închisoare, potrivit siteului Radio Chișinău.

„În speță, începând cu anul 2020, cetățenii Federației Ruse, Iurie G. și Vadim I., sub comanda și coordonarea Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), identificau și recrutau cetățeni ai Republicii Moldova, astfel constituind o rețea de agentură pe teritoriul țării noastre”, a spus Musteața. VIDEO AICI

Potrivit acestuia, activitatea cetățenilor ruși și ai rețelei de spionaj a fost orientată spre influențarea proceselor social-politice din R.Moldova în interesul Federației Ruse. Totodată, aceștia au colectat date în special despre intențiile și planurile legislative, informații compromițătoare în privința liderilor politici și au organizat proiecte infomațiionale „tenebre” precum campanii în mediul virtual prin intermediul mai multor platforme de socializare, cu accent major pe rețeaua Telegram. De asemenea, după 24 februarie 2022, grupul respectiv a comis infracțiuni sub drapel străini și a recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării de acte violente.

„În proces a fost documentată și activitatea de creare a canalelor de transfer a mijloacelor financiare din Fed. Rusă către Rep. Moldova în scopul finanțării operațiunilor subversive contra intereselor și securității statului. Printre canalele de transfer ilegal de fonduri au fost documentate transferului prin intermediul criptovalutei, dar și prin așa-numitul sistem Havala. În total, în 2021, din Fed. Rusă, doar prin aceste canale tenebre, în Rep. Moldova au fost transferate 500 de mii de dolari, bani ce au fost utilizați pentru implementarea activităților ilegale menționate mai sus”, a menționat directprul SIS.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.