Actualitate Internă

Prieten cu Dodon și sponsor al acestuia, miliardarul rus Aleksey Repik locuiește în SUA dar câștigă miliarde în Mariupolul invadat de ruși. Conivențe otrăvitoare

Prieten cu Dodon și sponsor al acestuia, miliardarul rus Aleksey Repik locuiește în SUA dar câștigă miliarde în Mariupolul invadat de ruși. Conivențe otrăvitoare

Una dintre principalele companii implicate în lucrările de restaurare și reconstrucție din orașul ucrainean Mariupol, ocupat de Rusia, este compania rusă R-Stroy LLC, deținută prin intermediari de miliardarul rus Aleksey Repik. "Delovaya Rossia (Business Russia)" și Repik finanțează organizația fostului ex-președintelui rusofil Igor Dodon.

Potrivit unei investigații a jurnaliștilor de la Skaner, Repik a devenit miliardar datorită afacerii cu medicamente, pe care le vinde la prețuri exagerate instituțiilor medicale de stat în virtutea legăturilor sale personale cu funcționarii publici, scrie Agora cu referire la Mold-Street. 

După izbucnirea războiului genocidar al Rusiei în Ucraina, temându-se de sancțiuni personale, el și-a vândut participația la R-Pharm către trei cumpărători, printre care și mama sa, Valeria Daeva. Compania deținută de mama sa finanțează R-Stroy, o companie fondată la câteva luni după invadarea Ucrainei, al cărei logo este foarte asemănător cu cel al R-Pharm, se arată în anchetă. 

"Compania a fost înființată pentru a lucra în teritoriile ocupate și a fost înregistrată pe numele unor persoane asociate cu Repik", au notat jurnaliștii. 

Locuiește în SUA

Alexey Repik locuiește în SUA de mai mulți ani și are o vilă de lux cu patru etaje în San Francisco, în valoare de 19,1 milioane de dolari, potrivit Scanner Project.

Cel puțin trei dintre cei patru copii ai oligarhului s-au născut în SUA. De asemenea, se știe că acesta a participat la inaugurarea lui Donald Trump ca președinte al SUA în 2017. Potrivit Forbes, averea lui Repik este estimată la 2,9 miliarde de dolari și se află pe locul 45 în clasamentul celor mai bogați ruși. Repik a fost pus pe lista de sancțiuni mai întâi de Ucraina, apoi - în februarie 2023 - de Marea Britanie și Australia, inclusiv pentru relațiile sale cu dictatorul rus Vladimir Putin și familia acestuia, precum și pentru susținerea războiului genocidar împotriva Ucrainei.

Finanțarea asociației lui Dodon

Acest miliardar este cunoscut în Republica Moldova datorită relației sale de prietenie cu ex-președintele Igor Dodon. Aleksey Repik este președintele Asociației Business Russia (Delovaya Rossia), asociație care la rândul ei este co-fondatoare a asociației Uniunea de afaceri moldo-rusă condusă de Igor Dodon. Potrivit unei investigații RISE Moldova, asociația Business Russia (Delovaia Rossia) a fost cea care a transferat peste 20 de milioane de ruble rusești (aproximativ 5 milioane de lei) în contul asociației lui Igor Dodon în perioada octombrie 2021-aprilie 2022. 

Între 2016 și 2022, în timpul președinției lui Dodon, Repik a vizitat Republica Moldova de mai multe ori, anunțând planuri de dezvoltare a unor afaceri, se arată în anchetă. 

Amintim că în octombrie 2021, în plină epidemie de coronavirus, Igor Dodon, care renunțase la mandatul de deputat, a călătorit în Rusia, la Moscova, unde s-a întâlnit cu Repik, perfectând accelerarea livrării vaccinului Sputnik V în Republica Moldova. De notat că, la acea vreme, compania lui Repik era principalul producător al acestui vaccin. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.