Actualitate Internă

Costiuc pune punctul pe i: Concertele organizate de Ivan Ceban în Barcelona și Milano reprezintă un element din planul Moscovei pentru prezidențialele din 2024!

Costiuc pune punctul pe i: Concertele organizate de Ivan Ceban în Barcelona și Milano reprezintă un element din planul Moscovei pentru prezidențialele din 2024!

Președintele partidului Democrația Acasă, unionistul Vasile Costiuc, a avertizat pe 14 iulie, în emisiunea Cutia Neagră de la TV8, că pro-rusul Ivan Ceban, prezentat în mod fals de unele oficine kremliniste drept pro-român și pro-european, nu vizează doar o victorie în alegerile din 2023 pentru un nou mandat de primar general al Chișinăului, ci și-a croit un plan mai larg care implică o candidatură la prezidențialele din 2024. 

Costiuc a lansat acest avertisment inclusiv în contextul în care Ivan Ceban a organizat în ultima vreme concerte cu iz electoral în varii orașe importante din Europa, de pildă în Milano și Barcelona, sub pretextul desfășurării zilelor Chișinăului la nivel european. Cu scopul de a viza electoral diaspora în perspectiva prezidențialelor, Ceban a alocat pentru parangheliile cu pricina câteva milioane de lei, angrenând la aceste evenimente mai mulți artiști și interpreți care anterior au cântat pentru oligarhul fugar Ilan Șor în parcul de distracții Orheiland, din orașul Orhei, fief al răposatului partid Șor (vom reveni cu materiale despre acești artiști instrumentalizați politic).



De altfel, Costiuc a întărit cele afirmate de publicația noastră în repetate rânduri și anume faptul că alegerile locale reprezintă pentru Rusia doar un instrument de a propulsa un candidat cu șanse în cursa alegerilor prezidențiale din 2024, Ceban fiind pionul pe care pariază Kremlinul în prezent. Nu în cele din urmă, Costiuc a reliefat un aspect-cheie în cadrul emisiunii, transmițând că PSRM și Ivan Ceban fac de fapt un intenționat ping pong electoral atunci când cel din urmă este atacat de socialiști că ar fi pro-occidental. 

"Este nostim când primarul general se ocupă cu organizarea concertelor în capitalele europene. Care e interesul Chișinăului de cântat doba la Milano? Ce a obținut Chișinăul în urma concertului de la Milano? Că s-a distrat diaspora? Felicitări diasporei, noi am mai dansat. Acum e clar că Ivan Ceban transmite un semnal acasă mai mult, dar și în afară, că el se pregătește nu de alegerile pentru funcția de primar general, ci pentru el este o trambulină pentru alegerile prezidențiale. Dar eu sunt sigur că el conștientizează că o parte dintre cei care sunt astăzi în diaspora au rude acasă. Sau ar putea să vină ei (la vot - n.red.), câteva mii de oameni. Să știți că de multe ori am văzut în turul doi că diferența dintre cei doi candidați, de dreapta și de stânga, a fost de câteva mii de voturi. De asta nu trebuie ignorate sau luate peste picior plimbările lui Ivan prin Europa. Vedeți că și colegii lui spun (oficial este vorba despre foștii colegi din PSRM, dar de fapt Ceban și aceștia fac parte din tabăra pro-Kremlin - n.red.) că el se pregătește de alegerile prezidențiale. Iar prin toate jocurile acestea, ei îl legitimează acum pe Ceban și îl împing spre partida pro-europeană, pro-românească, făcându-i tot felul de declarații, pentru ca cei ce sunt amăgiți că Ceban e pro-european și pro-român, ascultându-i pe ăștia de stânga, spun «Bă chiar e drept, uite că ne-o vândut la americani Ivan. El e deja cu Maia Sandu, cu europenii». Pentru ca în turul doi, ăștia care sunt 20%, ăștia oricum o să-l voteze pe Ivan Ceban. Nu o să mai voteze în vecii vecilor un candidat de dreapta. Eu cred că sunt jocuri politice, iar toate declarațiile astea (de pildă privind aparenta delimitare a PSRM de Ivan Ceban, care e prezentat perfid drept pro-european și pro-român - n.red.) sunt planificate, gândite strategic și o să vedeți rezultatul în alegeri", a precizat Vasile Costiuc. 

Vedeți video de la 52:00:



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.