Externe

Serviciul de Securitate al Ucrainei a arestat un cuplu de spioni ruși care colecta informații despre apărarea anti-aeriană din regiunea Odesei

Serviciul de Securitate al Ucrainei a arestat un cuplu de spioni ruși care colecta informații despre apărarea anti-aeriană din regiunea Odesei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a anunțat că a reținut un cuplu de ruși care colecta date despre locația și mișcarea unităților de apărare aeriană din regiunea Odesa, pentru a facilita lansarea unui atac cu rachete asupra lor din partea armatei ruse. 

„Agenții au împărtășit informațiile colectate unei legături – un rezident al Sevastopolului, un fost agent special rus, care cooperează în secret cu GRU și folosește ca acoperire funcția de șef al unei organizații de caritate. El a transmis informațiile curatorului său – un membru al personalului serviciilor secrete militare ruse”, a informat SSU. 

Cei doi cetățeni ruși arestați – un bărbat născut la Odesa, care a servit în armata rusă, participând printre altele la ostilitățile de pe teritoriul Ceceniei și soția sa – au fost trimiși în Ucraina la începutul anului 2018, unde au rămas după ce au primit permisul de ședere. 

„Înainte de invazia la scară largă, familia agenților colecta date despre situația socio-politică din regiune și își extindea rețeaua de cunoștințe, pregătindu-se să îndeplinească sarcinile principale”, a informat biroul de presă al SSU. 

Agenții ruși au fost prinși când încercau să identifice pozițiile sistemului francez de apărare aeriană Crotale și amplasarea depozitelor cu muniție pentru sistemele de rachete antiaeriene, informațiile urmând să fie folosite pentru efectuarea loviturilor aeriene asupra acestora cu rachete Kalibr sau Kinzhal. 

Anchetatorii Serviciului de Securitate al Ucrainei i-au informat pe cei doi că sunt acuzați cu suspiciunea de spionaj, condamnat de art. 114 din Codul penal al Ucrainei – detalii AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.