Sunday, May 12, 2024
Actualitate Internă

Un deputat PAS recunoaște că problema transnistreană ar putea fi rezolvată dacă la Chișinău ar exista voință politică, adăugând că sunt întrunite "toate condițiile de demontare pașnică a regimului din stânga Nistrului". Disfuncționalitatea formatului 5+2

Un deputat PAS recunoaște că problema transnistreană ar putea fi rezolvată dacă la Chișinău ar exista voință politică, adăugând că sunt întrunite "toate condițiile de demontare pașnică a regimului din stânga Nistrului". Disfuncționalitatea formatului 5+2

Regiunea transnistreană este dependentă economic de Republica Moldova, fapt ce creează premise de demontare pașnică a regimului de la Tiraspol. Afirmația îi aparține deputatului PAS, Oazu Nantoi. Potrivit parlamentarului, după anexarea peninsulei Crimeea, formatul de negocieri 5+2 și-a pierdut funcționalitatea, întrucât două dintre statele participante la discuții, Rusia și Ucraina, sunt în stare de război, scrie IPN.

Potrivit reprezentantului guvernării PAS, regimul separatist de la Tiraspol poate fi demontat dacă ar exista viziune și voință politică la Chișinău. Nantoi afirmă că regiunea transnistreană este dependentă economic de dreapta Nistrului, fapt ce creează premise pentru reintegrarea pașnică a regiunii transnistrene. 

„În februarie 2002, la Bratislava apare formatul 5+2, unde Rusia, Ucraina și OSCE sunt mediatori, iar noi cu cei de pe malul stâng suntem părți în conflict. Situația s-a schimbat dramatic după anexarea peninsulei Crimeea, evident că Ucraina nu vrea să stea la masa de negocieri cu Rusia în oricare format. Dar fenomenul pe care noi îl numim conflict transnistrean nu se soluționează prin negocieri. Se cere cu totul altă abordare. Pașnică. Când te uiți pe hartă, vezi că pretinsa Transnistrie este o fâșie îngustă de pământ care economic depinde sută la sută de Republica Moldova. Și este blocată de Ucraina, care a devenit un partener al Chișinăului și vedem că sunt toate condițiile de demontare pașnică a acestui regim. Cu condiția ca la Chișinău să fie voință politică, viziune, angajament politic și un plan de acțiuni”, a spus Nantoi, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același context, expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, spune că regiunea transnistreană supraviețuiește doar grație gazului livrat de Gazprom. Centrala de la Cuciurgan produce energie electrică pe bază de gaz, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii.

„Stânga Nistrului consumă două miliarde de metri cubi de gaz anual. Gaz care este transformat în energie electrică. Bugetul din stânga Nistrului este extrem de dependent de gazul rusesc, 40% din venituri vin direct din gaz. Din punct de vedere economic stânga Nistrului este integrată în Uniunea Europeană exact ca dreapta Nistrului, volumul lor de vânzări în Uniunea Europeană este cam același ca la noi. Vânzările lor în Federația Rusă sunt puțin mai mari decât în dreapta Nistrului, la noi sunt cam în jur de 6%-7%, la ei vânzările în Rusia sunt până la 17% maximum”, a spus expertul în domeniul economic, Veaceslav Ioniță.

Precizăm că formatul 5+2 include Chișinăul și Tiraspolul drept părți implicate în conflict. OSCE, Federația Rusă și Ucraina au statut de mediatori, iar Uniunea Europeană și SUA au statut de observatori. În condițiile războiului din Ucraina, autoritățile de la Chișinău insistă pe reglementarea pașnică a diferendului transnistrean.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.