Foștii deputați români din Primul Parlament au lansat un apel sugestiv, în contextul scandalului generat de rusoaica șovină care s-a pretat să-l acuze pe un medic român că nu i-a răspuns în rusă, fiindcă ea – cea care are nevoie de medic, nu invers – nu a catadicsit să învețe limba română, care este limba oficială a R.Moldova, statul în care individa locuiește.
Adică medicul român ar fi trebuit să știe rusă, și nu ea să cunoască limba statului în care se reproduce!
Scandalul generat de această rusoaică nesimțită e folosit din plin de propaganda Kremlinului pe motiv că, vezi Doamne, rușii ar fi discriminați în R.Moldova. Ceea ce NU este adevărat – dimpotrivă, în Chișinău (și în multe alte părți) există numeroase locuri unde NU ești servit sau nu ți se răspunde dacă nu vorbești în limba lui Putin. Mai mult, R.Moldova, cea mai săracă țară a Europei, cheltuiește sume colosale pentru a traduce acte și tot soiul de înscrisuri oficiale și în limba rusă, asta deși, repetăm, limba română este limba oficială a teritoriilor românești din stânga Prutului.
În acest context, radiografiind modul în care Kremlinul uzitează ”lingvistic” coloana a 5-a din R.Moldova, alcătuită din rusofoni și rătăciți homo sovieticus, foștii deputați români ai Primului Parlament solicită puterii de la Chișinău să promoveze, de urgență, un pachet de legi și acte normative, care să înlăture restanțele acumulate, golul format timp de trei decenii și deprinderile proaste de a nu respecta legislația lingvistică.
Podul.md vă prezintă în integralitate apelul lansat de grupul foștilor deputați români din Primul Parlament:
”Rețelele de socializare au explodat în legătură cu refuzul unui medic de la Spitalul clinic republican de a vorbi cu o pacientă în limba rusă.
Conform relatărilor post-‹accident› apărute în mass-media, reiese clar că filmarea a fost trunchiată, nu a dat în întregime discuția între medic și pacient, prezentând faptele în stilul tradițional al propagandei ruse, pentru a inflama spiritele și a demonstra că rușii sunt discriminați în R.Moldova.
Dacă ținem cont că la nivel interuman se produc zilnic ‹accidente›, când rusofonii din diferite instituții , servicii publice și magazine refuză intenționat să comunice cu moldovenii în limba română -- limba oficială a statului R.Moldova, atunci se cere cât mai urgent de a stabili cauzele reale, care continuă să genereze tensiuni și conflicte pe criterii de ordin lingvistic și etnic.
Cauza de bază rezidă în faptul că timp de 32 de ani, autoritățile centrale și locale au boicotat implementarea prevederii fără univoc din Declarația de Independență din august 1991 că limba oficială a statului R.Moldova este limba română.
Abia după Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2013, care a stabilit că ‹textul Declaraţiei de Independenţă prevalează în raport cu textul Constituţiei›, Parlamentul a anulat falsul din art. 13 și a restabilit la 16 martie 2023 adevărul istoric votat încă la 27 august 1991.
Cu mare regret, instituțiile statului încă nu au promovat un pachet de legi și acte normative, care să înlăture restanțele acumulate, golul format timp de trei decenii și deprinderile proaste de a nu respecta legislația lingvistică. În consecință, limba română nu a devenit stăpână la ea acasă, continuă să fie vorbită neglijent de demnitarii de stat și poluată masiv de mass-media și de cicluri de emisiuni televizate tip ‹baba Dora› sau ‹Vanea Băț›. Până în prezent se risipesc zeci, dacă nu sute de milioane de lei pentru traducerea documentelor în limba rusă; în Parlament mai există deputați cărora le este rușine să vorbească în limba oficială a statului, de unde ridică până la 40 de mii de lei pe lună; în ambasadele R.Moldova se mai află angajați, care promovează deschis sau camuflat teoria stalinistă despre limba moldovenească și originea moldovenilor.
Considerăm că instituțiile statului, dar și societatea în ansamblul ei, au datoria sfântă să respecte lupta și jertfa generațiilor care, în anii de teroare sovietică, au readus acasă Limba Română, Alfabetul Latin și Independența față de imperiul rusesc. În această ordine de idei, Grupul de deputați români din Primul Parlament solicită:
1.Să se facă ordine deplină în legislația lingvistică națională, iar limba română să intre în drepturile ei constituționale de a deveni cu adevărat limbă oficială, de comunicare și un simbol sacru al statului R.Moldova;
2.Să fie lichidate serviciile de traducere în limba rusă în instituțiile statului, iar în fișa postului pentru demnitari, indiferent de etnie, religie sau sex, cunoașterea deplină a limbii oficiale să fie obligatorie;
3.Documentele internaționale și europene (Directive, acorduri, convenții, protocoale etc) să fie preluate, legal și autorizat, de la instituțiile de profil ale statului român;
4.Să fie creat, cu împuterniciri depline, Departamentul pentru însușirea, corectitudinea și implementarea Limbii Române ca limbă oficială și de comunicare pe teritoriul R.Moldova;
5.Grupurile etnice (ucrainenii, găgăuzii, bulgarii, rușii etc) să fie ajutate să învețe limba română și limba lor maternă;
6.Instituția Audiovizualului să supravegheze cu strictețe la utilizarea corectă a limbii române în mass-media.
Este foarte important ca statul și societatea moldovenească să conștientizeze că banda criminală de la Kremlin folosește limba rusă ca instrument imperial de dezbinare și învrăjbire între oameni și etnii, că porunca dată de Putin coloanei a V-a și rețelelor sale de spionaj urmărește să provoace focare de instabilitate și să aducă Rusia și războiul ei din regiune și pe teritoriul R.Moldova. Fără a generaliza, minoritatea rusă trebuie să renunțe la apucăturile șovine, la „reprezentanți” tip Klimenko, refuzând de a se lăsa folosită de asasinii din Kremlin ca bâtă împotriva cetățenilor moldoveni.
Instituțiile statului au misiunea să se fortifice și să stârpească rețeaua de întreținere a ‹russkii mir› și a războiului hibrid în spațiul nostru, formele de șovinism și nazism pe care Federația Rusă le exportă, le cultivă și le stimulează în mentalitățile unor minorități etnice și grupuri de rătăciți din R.Moldova.
Orice lipsă de voință politică, de întârziere sau amânare a transformării limbii române în limba oficială și de comunicare între cetățeni, va oferi Federației Ruse posibilități multiple pentru diversificarea războiului hibrid împotriva noastră, destabilizarea situației social-politice și readucerea grupărilor ruso-șovine în instituțiile de bază ale R.Moldova”.