Actualitate Internă

Spionajul rusesc în R. Moldova. Acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău este împânzit de un sistem sofisticat de interceptare a oricăror semnale de lungă distanță. Reacția autorităților moldovene

Spionajul rusesc în R. Moldova. Acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău este împânzit de un sistem sofisticat de interceptare a oricăror semnale de lungă distanță. Reacția autorităților moldovene

Rusia și-a dotat Ambasada de la Chișinău cu multiple sisteme de antene, capabile să intercepteze orice tip de semnate de lungă distanță, se arată într-o investigație realizată de Jurnal TV și The Insider. Jurnaliștii au identificat 28 de astfel de dispozitive, instalate pe acoperișurile celor două edificii ale misiunii diplomatice din centrul Chișinăului. Numărul e aproape dublu decât la Bruxelles, „capitala” Uniunii Europene și locul în care se află și sediul NATO. Experții spun că echipamentele pot obține informații sensibile pentru securitatea țării.

Acoperișul hotelului amplasat pe teritoriul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău este împânzit cu antene parabolice și alte dispozitive. Jurnaliștii Jurnal TV au identificat 28 de antene fixate pe două clădiri de pe teritoriul instituției (doar ceea ce se vede cu ochiul liber). Cele mai multe, 13, sunt antene parabolice. Există și o serie de echipamente de frecvență înaltă, foarte înaltă sau ultra înaltă, care, conectate la tehnică specială, sunt capabile, potrivit specialiștilor, să intercepteze conversații de pe telefonul mobil, date wi-fi și comunicații la distanță lungă. Iar toate aceste tehnologii sunt conectate în nemijlocită apropiere de principalele instituții de stat din Republica Moldova.

Inginerul radiotehnic Iurii Sainsus a declarat că orice tip de antenă poate fi folosită în scopuri militare. Numai știind la ce sunt conectate, putem stabili la ce servesc cu adevărat.

„Poate ea fi folosită în domeniul militar, asta poate spune numai un specialist care cunoaște la ce tehnică este conectată. Doar atunci vom putea constata că această antenă nu se folosește în scopuri civile. Adică antena este doar un instrument. Informația este translată, adică emisă și primită de alt aparataj care se află de acum în interiorul clădirii”, a spus Iurii Sainsus.

Conectate corespunzător, antenele captează semnale printr-o metodă numită „A Man in the middle”, a menționat expertul în tehnologii informaționale și securitate cibernetică, Oleg Păduraru.

Sistemul „Man in the middle” constă în amplasarea răufăcătorului la mijloc, între emițător și receptor. Acesta primește semnalele, le captează, și ulterior are și posibilitatea de a le modifica, și a le trimite către receptor cu semnal modificat. Toate tipurile de semnale, începând cu semnalele radio, semnalele TV, rețelele mobile pot fi interceptate, comunicațiile prin satelit, internetul prin satelit. – Asta se întâmplă în timp real? – Teoretic da. Asta deja depinde de echipamentul pe care îl are răufăcătorul și puterea lui de calcul”, a menționat expertul.

Cablurile conectate la antene sunt trase în interior. Asta denotă că înăuntru există un centru de comandă, care permite manevrarea sistemelor de la distanță. A fost surprinsă o antenă parabolică în timp ce se rotea automat. O țară ca Rusia, care dispune de sateliți proprii pe orbită, ar putea folosi multitudinea de antene parabolice pentru transmiterea informațiilor decodificate către sateliți.

Un alt mister sunt magaziile mici, care răsar pe acest acoperiș. Arată ca două containere, amplasate de ambele părți. Astfel de „colibe” există în Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Grecia, Malta, Portugalia, România și Suedia, se arată în ancheta jurnaliștilor europeni. „Aceste magazii ar ascunde cele mai sensibile dispozitive de supraveghere și merită maximă atenție”, este opinia unui general din Polonia, consultat de „VSquare”.

Modelele instalate de Rusia în aceste containere pot fi utilizate în special pentru a intercepta comunicațiile telefonice prin satelit, dar și comunicațiile aeronautice, maritime, militare și ale poliției, spun experții consultați de autorii investigației „Epsiomati”. De asemenea, pot transmite informații către nave militare rusești, notează experții citați de publicația belgiană „De Tijd”. Conectate la tehnica specială amplasată în incinta ambasadei, sau în misterioasele containere, cu ajutorul antenelor pot fi operate atacuri cibernetice asupra rețelelor guvernamentale. Acest lucru este însă imposibil de verificat. Imunitatea diplomaților și ai reprezentanților acestora este garantată de Convenția de la Viena.

Pe 14 mai 2023, angajatul Oficiului atașat pe apărare al Ambasadei ruse la Chișinău, Pavel Iacunin, a fost observat pe acoperișul reședinței ce aparține misiunii diplomatice. După mai multe estimări, atașatul apărării a asamblat manual o antenă și a așezat-o așa ca să aibă un semnal mai bun. După o oră de așteptare, o ajustează din nou. Coincidență sau nu, dar tot în acea zi, în autonomia găgăuză se desfășura turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan.

1 iunie 2023. O altă zi memorabilă în calendar. Republica Moldova găzduiește summitul Comunității Europene. La Chișinău au venit lideri din 45 de țări de pe continentul european. Dar iată că și în ziua aceasta, un angajat al personalului tehnic al misiunii diplomatice este surprins pe acoperiș. Ca și în primul caz, acesta scoate o antenă. Un exercițiu similar îl făcuse cu o săptămână mai înainte, fiind însoțit de un coleg.

Așadar, sursele citate au confirmat, pe surse din FSB, că Pavel Iacunin este de fapt un agent al Direcției Principale de Informații, cunoscută ca GRU, iar funcția de angajat al oficiului atașat al apărării pe care o deține e doar un paravan. The Insider a descoperit că Iacunin a absolvit Universitatea Militară de Radioelectronică din Cerepoveț. Alți doi ofițeri GRU, trimiși la Chișinău în misiune sunt al doilea secretar al ambasadei, Alexander Vasinovici, și atașatul Vitalie Renev.

Investigația integral poate fi consultată AICI.

Reacția autorităților moldovene la informațiile scoase la iveală de jurnaliști

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a venit cu precizări imediat după publicarea anchetei jurnalistice.

„MAEIE, în strânsă coordonare cu alte instituții competente, analizează natura și amploarea acestor acțiuni de spionaj, inclusiv activitatea persoanelor menționate în investigație, pentru a răspunde adecvat și prompt situației”, se arată în reacția MAEIE.

„Considerăm absolut inacceptabile orice acțiuni de spionaj și ingerințe străine în afacerile interne ale Republicii Moldova, care reprezintă o sfidare directă la adresa suveranității și securității naționale a statului nostru.

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău va fi convocat la MAEIE pentru a oferi clarificări și explicații cu privire la situația creată. În funcție de dezvoltările ulterioare, autoritățile Republicii Moldova vor analiza mai multe opțiuni de reacție”, se mai arată în reacția Ministerului de Externe.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.