Actualitate Internă

Falșii unioniști și compromiterea unionismului. Ideea Reunirii cu România, încălecată de politicienii corupți din R.Moldova: reinventarea lui Filat și activarea contrabandistului Vasile Colța. Radiografia imposturii

Falșii unioniști și compromiterea unionismului. Ideea Reunirii cu România, încălecată de politicienii corupți din R.Moldova: reinventarea lui Filat și activarea contrabandistului Vasile Colța. Radiografia imposturii

Apropierea alegerilor locale (5 noiembrie a.c.) și parlamentare în Republica Moldova a revigorat lupta pentru acapararea segmentului unionist. Fărâmițarea acestui segment electoral, perspectiva creșterii numărului votanților unioniști, precum și lipsa unor lideri cu autoritate pe acest segment, oferă unor politicieni și aventurieri politici din R.Moldova prilejul lansării pe arena politică în postura de unioniști. Unii dintre ei, deținând cândva funcții importante în Guvernul R.Moldovei  n-au făcut nimic atunci pentru reunificarea celor două state românești. În schimb, acum, departe fiind de treuca puterii, ori aflându-se în dizgrație, văd revenirea în politică prin asumarea mesajului unionist.

Din punct de vedere al tehnologiilor electorale ei procedează corect: vor să manipuleze un anumit segment de electorat aflat în continuă creștere pentru a-și croi calea în Parlament. Dar din punct de vedere moral – acești politicieni corupți nu au nici un drept să apeleze la mesajul unionist, la idealul unei mari părți ale electoratului, pentru a se afirma sau reveni în politică. 

Sunt departe de teoriile conspiraționiste, dar uneori sunt înclinat să cred în acestea. Se pare că și astăzi urmașii KGB-ului sovietic, dar și ai actualului FSB rusesc, prin agentura sa din  R.Moldova, fac tot posibilul  (așa cum o fac de 30 de ani) să mențină în continuare segmentul unionist din R.M. fragmentat și bulversat pentru a-i împiedica pe unioniști să acceadă în organele locale ale puterii și în Parlament, iar în acest scop propulsează în poziția de lideri ai partidelor unioniste sau pretins unioniste persoane compromise, certate cu legea, politicieni buclucași și orgolioși pentru a împiedica consolidarea electoratului unionist.

KGB-istul Iurie Roșca

Cazul Iurie Roșca (foto sus), care în timpul mișcării de eliberare națională a fost plasat de KGB în fruntea mișcării de eliberare națională din Moldova, pentru a compromite mișcarea unionistă, care s-a dovedit apoi că este omul rușilor, este unul demn de antologiile serviciilor secrete. Astăzi acestea se pare că  apelează la metode mai rafinate. 

Cazul Vlad Filat

Printre cazurile cele mai recente semnalăm încercările unor instituții mass-media de a resuscita cadavrului politic numit Vlad Filat și prezentarea lui ca un lider unionist, precum și recenta alegere în funcția de președinte interimar al PNL a contrabandistului de țigări Vasile Colța.   

Vlad Filat (foto sus), fost prim ministru al Republicii Moldova în perioada septembrie 2009- aprilie 2013, în ultimul timp este activ promovat de unele televiziuni drept un lider politic unionist, care consideră viitorul Republicii Moldova viabil doar în cadrul României reîntregite. Suntem și noi de acord cu domnia sa că oamenii din teritoriul actualei RM au viitor  doar în cadrul României reîntregite. Dar ne întrebăm ce a făcut domnia sa pentru Reunire atunci când s-a aflat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova? Actualul Vlad Filat nu este același Vlad Filat din anii 2009-2013 care pentru a-i plăcea liderului de la Kremlin purta ceasul pe mâna dreaptă „la fel ca Putin”? Nu este el același Vlad Filat, care pentru a face pe plac liderului transnistrean Șevciuc, a ordonat scoaterea stemei de stat a RM din sala de întâlnire? În sfârșit, nu este el același Vlad Filat care vorbea cu Președintele României între două acte sexuale cu amanta sa și care îi spunea în batjocoră acesteia din urmă : “Da’ poate facem unirea”.

Dacă domnia sa  a uitat cum vedea problematica Unirii atunci când era prim-ministru, îl sfătuim să acceseze pe Youtube link-ul corespunzător și îl sfătuim să abandoneze în campania sa electorală mesajul unionist. Noi, prin reunire cu Patria Mamă înțelegem altceva decât  “Da’ poate facem unirea”. 

În ceea ce îl privește pe ”reunificatorul” Vlad Filat ne limităm la aceste observații, deocamdată. 

Cazul contrabandistului Vasile Colța 

Ne oprim în continuare la alt „reunificator” de teapa lui Filat, și el originar din raionul Hâncești, dl. Vasile Colța. La 24 iulie, acesta cu trimitere la pagina de Facebook a dnei Ludmila Grama,  anunța că PNL, numit și partidul celor „0,01%” sau partidul de buzunar al Vitaliei Pavlicenco, l-a ales în funcția de președinte interimar al PNL pe Vasile Colța, iar Gheorghe Furdui a devenit vicepreședinte. „Încrederea le-a fost oferită nu numai de BPC (Biroul Permanent Central” – aut.), dar și de DPN (Delegația Politică Națională-aut.)”. 

(Vasile Colța)

În continuare, Ludmila Grama face referință în postarea sa la pretinsul entuziasm cu care oamenii au primit vestea despre schimbarea conducerii de vârf a PNL. „Acești oameni și încă mulți, din sate și orașe, ne-au scris bucurându-se, că ne-a reușit să păstrăm PNL, nu l-am trădat, nu ne-am vândut, nu am fost ademeniți de bani, dar s-au propus, nu am migrat. Am suportat tot, dar nu ne-am dezbinat și am păstrat partidul, grație devotamentului conducerii și membrilor DPN, adevărați patrioți ai neamului, adevărați unioniști. Priviți poza și după zâmbete veți deduce, bucuria pe care o trăim cu toții. Nu contează vârsta, avem tineri, avem oameni cu experiență. În PNL contează capacitatea de a munci, devotamentul, onoarea și cinstea pe care o ai în localitate, fie în sat, fie în oraș. Împreună, așa cum a fost, vom munci, ca să realizăm scopul principal al PNL - primul Partid Unionist prin Lege - UNIREA cu Patria Mamă, ROMÂNIA!  Dumnezeu să ne ghideze în tot binele și bunul. Vă așteptăm, să vă alăturați, să fim mulți cu inima română și să facem un PNL și mai puternic”.

Această postare bombastică caracterizează  PNL din R.Moldova, care ani la rândul a stagnat sub conducerea Vitaliei Pavlicenko (care la Chișinău are reputația Șoșoacăi de la București). PNL R.Moldova, după cum înțelegem din mesajul de mai sus este deja puternic și se dorește ”și mai puternic”, prin alegerea în funcția de președinte interimar al PNL a lui Vasile Colța. 

Acesta este nimeni altcineva decât acel Vasile Colţa, care în septembrie 2006 a fost reţinut de vameşii români la punctul vamal Albiţa-Leuşeni, în timp ce încerca să treacă prin contrabandă în România 11 mii de pachete de ţigări, evaluate la 7000 euro. Datorită statutului de deputat și faptului că deținea un pașaport diplomatic, „reunificatorul” de astăzi Vasile Colța nu a făcut pușcărie în 2006.  I-au fost doar confiscate țigările și i s-a aplicat o amendă de 14,4 mii lei moldoveneşti (circa 850 euro).

Mă întreb și eu și vă întreb și pe dvs, stimați cititori, acest partid care pretinde că are „adevărați patrioți ai neamului, adevărați unioniști...” are „tineri.. oameni cu experiență” nu au găsit pe nimeni altcineva mai bun să aleagă în fruntea partidului decât pe un contrabandist de țigări? 

Ce mesaj doresc să transmită serviciile din spatele unor asemenea partide  propulsând în fruntea mișcării unioniste oameni care au fost certați cu legea? 

Cine sunt acei lideri PNL, care au acceptat discreditarea unionismului în Republica Moldova prin asocierea lui cu figuri compromise, gen contrabandistul Colța? Au făcut această alegere compromițătoare pentru unioniști din prostie, sau îndeplinesc o anumită misiune?  Faptul că PNL-Moldova, unicul partid istoric românesc în Basarabia, de mulți ani stagnează la nivel de 0,1 % electoral, este o operațiune de discreditare a mișcării unioniste în Republica Moldova și „serviciile” pot să se felicite pentru succesul lor. 

(Sursa foto: Alecu Reniță)

Cred că a venit timpul ca partidele de pe segmentul unionist să tragă învățăminte din campaniile electorale trecute și să încerce să se unească într-un singur bloc în jurul unor oameni verticali, necompromiși, să alcătuiască o listă electorală care ar pune în capul mesei competența, atașamentul dovedit prin fapte nu doar prin vorbe față de idealul Unirii. Iar oamenilor de teapa lui Filat și Colța să li se spună să nu scârnăvească idealul electoratului unionist. Locul lor este la lada de gunoi a istoriei.   

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.