Actualitate Internă

EXCLUSIV "Maia Sandu are nevoie de Dodon la prezidențiale / Situația nu e bună pentru PAS". Anatol Șalaru face radiografia electorală a R.Moldova în perspectiva alegerilor din 2024 și 2025

EXCLUSIV "Maia Sandu are nevoie de Dodon la prezidențiale / Situația nu e bună pentru PAS". Anatol Șalaru face radiografia electorală a R.Moldova în perspectiva alegerilor din 2024 și 2025

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a făcut o radiografie electorală în perspectiva alegerilor prezidențiale ce vor avea loc în 2024, respectiv a celor parlamentare ce se vor desfășura în 2025. 

Pe parcursul unui interviu acordat pentru Podul.md, în cadrul emisiunii "Raport", produsă la Chișinău de gazda noastră, jurnalistul Nicolae Chicu, fostul ministru al Apărării a reliefat că Igor Dodon a devenit un cal mort electoral pentru Moscova, motiv pentru care președinta Maia Sandu îl preferă pe acesta drept contracandidat în cursa pentru cel de-al doilea mandat. În tot acest timp, Moscova încearcă să găsească un candidat care să rupă din toate segmentele de electorat, eventual în persoana actualului primar al Chișinăului, pro-rusul îmbrăcat propagandistic în straie pro-europene Ivan Ceban, a explicat Anatol Șalaru. 

În privința alegerilor parlamentare, Anatol Șalaru a avertizat că forțele pro-europene reprezentate de PAS riscă să nu poată coagula o majoritate parlamentară în urma scrutinului electoral din 2024. 

Moderator: La ce să ne așteptăm în privința alegerilor parlamentare? 

Anatol Șalaru: Mai sunt doi ani. Se pot schimba multe până atunci. Ceva s-a întâmplat. S-a înfundat filtrul de la PAS. Nu mai merge. Dacă PAS nu-și va face o revizie tehnică la motor și la filtru... Motorul PAS-ului nu mai ia turație. Toate filtrele trebuie schimbate. În caz contrar, PAS nu are nicio șansă să câștige o majoritate parlamentară, deși cu toții deputații PAS cu care vorbești, toți sunt încrezători că vor lua minim 60%. Nu știu pe ce se bazează. 

Moderator: Asta este o miopie internă...

Anatol Șalaru: Sau poate acesta e ordinul pe unitate, să facă mutre inteligente, sigure de viitor și hotărâte. Dar cei care nu cred în sondaje, întotdeauna au pierdut. 

Moderator: Ați avut acces la vreun sondaj care nu a fost publicat și arată realitatea? 

Anatol Șalaru: Doar din vorbe. Nu am avut acces. 

Moderator: Și ce se aude? Care este situația?

Anatol Șalaru: Situația nu este bună pentru PAS. Dacă ei au 24-25% și ei spun că din cei care vor veni la vot, ei ajung peste 40%, aceasta este o miopie, o utopie. Din toată societatea ai 25%, sau 30%, ceea ce este foarte puțin, fiindcă situația în R.Moldova nu va fi mai bună decât e acum. Nu are cum. Lumea merge spre criză și nu vor mai avea să ofere atâția bani R.Moldova pentru a salva PAS. 

Moderator: Dodon vrea să se dueleze cu Maia Sandu la prezidențiale? Îl poate lăsa PAS să se dueleze, știind că astfel Maia Sandu poate câștiga? 

Anatol Șalaru: Maia Sandu are nevoie de Dodon la prezidențiale, fiindcă știe că Dodon nu va câștiga. Și nu are nevoie de surprize, să vină altul care brusc îi face o surpriză și câștigă. Nu, ci să fie Dodon că ăsta, cum este el, a pierdut, a intrat pe trendul acesta de perdant și asta îi e imprimat pe frunte. 

Moderator: Am văzut că Șor s-a dat cu fond de ten la nivel de partid și și-a făcut blog. Ce mai pot face rușii aici la noi? 

Anatol Șalaru: Rușii vor lansa diferite proiecte, începând cu Irina Vlah, respectiv caută cu ardoare pe cineva care să-l înlocuiască pe Dodon. 

Moderator: Să se spele de râie...

Anatol Șalaru: Dodon nu mai are potențial de creștere, n-are de unde să crească. Și atunci ei caută pe cineva care să-i ia pe toți nemulțumiții Maiei Sandu. Ei caută pe cineva de centru, care nu este pro-rus declarat, ci e cu toți, cum încearcă acum să-l facă pe Ivan Ceban, că el este pro-european, că el a ieșit cu președintele PSD din România, dar nu e chiar așa. 

Moderator: Dar ar putea să fie candidată Irina Vlah? 

Anatol Șalaru: Nu, nu are nicio șansă. Moldovenii nu vor vota pentru Irina Vlah. Și nu are ea potențialul... Deocamdată nu-l are. Cine știe, dacă bagă vreo 5 miliarde de dolari în Irina Vlah, s-ar putea să....

Vedeți video de la 1:29:24:



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.