Actualitate Internă

BALAMUC în Adunarea Populară a așa-zisei Găgăuzia: condamnatul fugar Ilan Șor amenință cu dizolvarea Adunării, fiindcă deputații găgăuzi NU vor să voteze componența noului Comitet Executiv propus de bașcana Evghenia Guțul, marioneta lui Șor și a Rusiei

BALAMUC în Adunarea Populară a așa-zisei Găgăuzia: condamnatul fugar Ilan Șor amenință cu dizolvarea Adunării, fiindcă deputații găgăuzi NU vor să voteze componența noului Comitet Executiv propus de bașcana Evghenia Guțul, marioneta lui Șor și a Rusiei

Deputații găgăuzi se opun repetat noii componențe a Comitetului Executiv propusă de bașcana șorista Evghenia Guțul. Omul de afaceri fugar Ilan Șor amenință din Israel cu dizolvarea parlamentului găgăuz

Membrii Adunării Populare a așa-zisei UTA Găgăuzia – organul parlamentar legislativ al așa-zisei autonomii (în fapt, un construct impus de Rusia) – s-au întrunit într-o nouă ședință, după reuniunea eșuată de săptămâna trecută, pentru a decide asupra noii componențe a Comitetului Executiv propusă de bașcana șoristă Evghenia Guțul.

Și această întrunire s-a dovedit a fi un eșec total, degenerând într-un tămbălău ca la ușa cortului, deputații și alți reprezentanți ai organelor administrației publice locale folosind sala de ședință pe post de circ politic. Facțiunea susținută de fugarul condamnat Ilan Șor i-a acuzat pe deputații găgăuzi de subminarea activității bașcanei șoriste Evghenia Guțul. 

Lista noii componențe a Comitetului Executiv, subordonat bașcanei Găgăuziei, care în realitate a fost impusă din Israel de către Șor, omul Rusiei, nu a fost aprobată de legislativ. Noii membri propuși de Șor nu au nici cea mai mică legătură cu regiunea găgăuză, sau cu poporul găgăuz: nu mai puțin de 7 membri ai Comitetului Executiv nu au trecut testul obligatoriu de cunoaștere a limbii găgăuze, potrivit dezvăluirilor Nokta.md. 

Deputații care s-au întâlnit cu Ilan Shor în Israel au cerut aprobarea noii componențe (cu excepția președintelui Adunării, Konstantinov), dar majoritatea deputaților s-a opus. În tot acest timp, oamenii aduși din diferite orașe și sate s-au adunat în stradă. Ca urmare, deputații nici măcar nu au putut începe să discute ordinea de zi, certându-se în permanență. 

Petre Fazlî – deputat din partea partidului pro-rus PSRM, grupare care, recent, a intrat într-un conflict deschis cu Șor, dar și cu partidulețul-satelit zis ,,Renașterea”, coordonat de același Șor, care îl vrea înlocuitor al interzisului Partid ,,Șor” –  a declarat: ,,Eu nu voi vota de principiu această componență înaintată de oligarhul fugar Ilan Șor. Am toate motivele să consider că Șor conduce Găgăuzia, dar nu dumneavoastră” (referindu-se la bașcana E. Guțul). 

De cealaltă parte, într-un moment de sinceritate, sau poate, inconștiență, Guțul a recunoscut că întreaga componență a Comitetului a fost propusă personal de Șor: ,,Da, împreună cu Ilan Șor și cu echipa noastră am decis asupra acestei liste. Dați-ne o șansă să ne manifestăm”. 

Răspunzând la o întrebare despre așa-zișii manifestanți, Evghenia Guțul a declarat: ,,Acei oameni stau afară, domnilor deputați, nu pentru că eu i-am chemat, ci pentru că au fost nevoiți să o facă” – momentul a provocat hohote de râs printre deputați, fiind știut că, în realitate, au fost aduși organizat de oamenii lui Șor (mulți purtând sacoșe cu însemnele electorale ale fostului partid ”Șor”), pentru a pune presiune pe Adunarea Populară. 

La finalul ședinței, în cadrul conferinței de presă, președintele Adunării Populare – Konstantinov –  a declarat vizibil ironic: ,,Dacă Șor vrea să conducă Găgăuzia să vină aici, să candideze la funcția de bașcan, sau la cea de deputat”. 

Primarul Orheiului –  Pavel Verejanu, unul dintre parveniții lui Șor, care fusese propus ca adjunct al lui Guțul – a avertizat că bașcanul ar putea dizolva Adunarea Populară dacă nu va fi aprobat Comitetul Executiv. În replică, vicepreședintele Gheorghe Leichu a declarat că facțiunea lui Șor nu va reuși să-i sperie pe deputații găgăuzi. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.