Actualitate Internă

Lovitură pentru Șor! DOCUMENT: doi lideri găgăuzi cer Procuraturii să înceapă o acțiune de urmărire împotriva candidaților proruși pe care infractorul condamnat Ilan Șor i-a parașutat în Comitetul Executiv al așa-zisei UTA Găgăuzia. LISTA șoriștilor

Lovitură pentru Șor! DOCUMENT: doi lideri găgăuzi cer Procuraturii să înceapă o acțiune de urmărire împotriva candidaților proruși pe care infractorul condamnat Ilan Șor i-a parașutat în Comitetul Executiv al așa-zisei UTA Găgăuzia. LISTA șoriștilor

Doi veterani ai mișcării autonome găgăuze – i-am numit pe Leonid Dobrov și Ivan Burgudji – s-au adresat procurorului general interimar al R.Moldova și procurorului general al așa-zisei Găgăuzia, într-o declarație comună, solicitând tragerea la răspundere penală a persoanelor care au acceptat să fie reprezentate în Comitetul Executiv de către condamnatul fugar Ilan Șor, personaj păpușat de la Kremlin. În total, pe listă sunt 21 de persoane.

"Solicităm să fie luată în considerație urmărirea penală a persoanelor care au acceptat să fie reprezentate în calitate de candidați pentru Comitetul Executiv de către Ilan Șor, un infractor fugar condamnat la 15 ani de închisoare, urmărit internațional, întrucât înainte de reprezentare, Șor a avut mai multe discuții cu ei, au fost de acord să execute instrucțiunile și ordinele acestuia în cunoștință de cauză", se arată în declarația publicată de Ivan Burguji pe Facebook, potrivit Nokta.md. 

Semnatarii citează articolele din Codul Penal, în baza cărora, în opinia lor, ar trebui să fie trași la răspundere candidații pentru fotoliile din Comitetul Executiv. Este vorba despre articolul 327 "Abuzul de putere sau de funcție" și articolul 328, "Excesul de putere sau de autoritate oficială"

Autorii cererii solicită verificarea faptelor de mai sus și luarea măsurilor care se impun din partea unui procuror. După cum a precizat Leonid Dobrov, cererea include toate persoanele propuse pentru fotoliile din Comitetul Executiv, fără excepție. În total, pe listă se află 21 de persoane: 

1)Prim-vicepreședintele Comitetului Executiv - Pavel Verejanu (actualul primar de Orhei);

2) Vicepreședintele Comitetului Executiv - Mihail Vlah (șeful Consiliului de Supraveghere al GRT); 

3) Vicepreședinte al Comitetului Executiv - Victor Petrov (deputat al Adunării Populare a Găgăuziei);

4) Șef al Departamentului de afaceri al Bașkanului - Iuri Kuznetsov

5) Șef al Departamentului de dezvoltare economică și turism - Larisa Cherven;

6) Șef al Departamentului de finanțe - Tatiana Doicheva (ar rămâne în funcție);

7) Șef al Departamentului de construcții și infrastructură - Ivan Karaman;

8) Șef al Departamentului de relații externe - Anastasia Cholak;

9) Șef al Departamentului Complexului Agroindustrial al Găgăuziei - Maxim Mihailiuc;

10) Șef al Departamentului Sănătate - Boris Golovin;

11) Șef al Departamentului Educație - Natalia Cristeva (ar rămâne în funcție);

12) Șef al Departamentului de Tineret și Sport - Veaceslav Dragoi;

13) Șef al Departamentului de Cultură - Marina Semenova (ar rămâne în funcție);

14) Șef al Departamentului de administrare fiscală - Serghei Aututov;

15) Șef al Departamentului de Afaceri Interne al Găgăuziei - Nikolai Tomaili;

16) Șef al Departamentului Serviciului de Informații și Securitate al Găgăuziei - Valerii Rotar;

17) Directorul Centrului de Cercetare - Irina Constantinova (ar rămâne în funcție);

18) Directorul Agenției de Atragere a Investițiilor - Natalia Cojocari (ar rămâne în funcție);

19) Șef al administrației raionale Comrat - Alexandru Panov;

20) Șef al administrației raionale Ceadîr-Lunga - Gheorghe Marangoz;

21) Șef al administrației raionale Vulcănești – inițial Șor l-a nominalizat pe Ivan Fedorov, dar apoi l-a desemnat pe Petru Ceban, care a urcat pe șcenă în momentul prezentării echipei.

Odată aprobat noul Comitet Executiv, șeful acestuia devine automat bașcanul autonomiei găgăuze. Amintim că, la 27 iulie, noul bașcan al Găgăuziei, șorista rusofilă Evghenia Guțul a ținut un briefing de presă în care a vrut să prezinte noua componență a Comitetului Executiv, pe care îl va conduce. Totuși, condamnatul fugar Ilan Șor, liderul partidului interzis "Șor", a fost cel care a anunțat candidații la Comitetul Executiv, făcând acest lucru....prin Skype, scrie nokta.md – sursa AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.