Dmitro Kuleba a avut un discurs online miercuri, 16 august, la Reuniunea Diplomației Republicii Moldova de la Chișinău, la care a participat și președinta Maia Sandu. Ministrul de Externe al Ucrainei a mulțumit autorităților moldovene, precum și cetățenilor R. Moldova, pentru susținerea acordată Ucrainei în contextul agresiunii militare ruse. Kuleba a accentuat că armata ucraineană va continua să lupte a asigura pacea în Ucraina, Republica Moldova și în întreaga Europă. Oficialul a încheiat cu un mesaj în limba română: „Spre victorie, dragi prieteni!”.
Ministrul ucrainean a început prin a menționa că armata rusă a lansat noaptea trecută încă un atac cu drone asupra porturilor din regiunea Odesa, vecină cu Republica Moldova și România. El a precizat că agresiunea rusă împotriva Ucrainei e o amenințare directă și în adresa R. Moldova.
„Nu mă refer doar la resturi de rachete rusești căzând pe teritoriul vostru sau la pene de curent, după atacuri masive cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene. Moscova și-a angajat, literalmente, tot arsenalul hibrid împotriva guvernării legitime a R. Moldova: dezinformare, șantaj energetic, fermentarea sentimentelor antiguvernamentale, provocări în regiunea transnistreană și multe alte tentative de a submina ordinea constituțională. Sunt bucuros să vă felicit pentru eșecul acelor încercări malițioase. Felul în care guvernarea dvs. a contracarat aceste amenințări merită laude”, a declarat oficialul.
Referindu-se la eforturile de combatere a agresiunii ruse în Republica Moldova, Kuleba consideră foarte important că atacurile hibride ale Kremlinului n-au reușit să schimbe vectorul european al R. Moldova.
„Ucraina și Moldova rămân vecini prietenoși. Apreciem foarte mult cuvintele președintelui dvs. Maia Sandu, care a spus că «Datorită curajului armatei ucrainene, Moldova are pace». Fiți siguri că, în calitate de prietenă și vecină, Ucraina va face tot ce-i stă în putință să se asigure că Moldova nu va mai vedea suferința războiului niciodată. Noi, ca nimeni alții, suntem interesați de securitatea și prosperitatea dvs”, a punctat șeful diplomației ucrainene.
„Moldova a obținut cu succes, împreună cu Ucraina, statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. Ați limitat efectiv influența propagandei ruse în țara dvs. Ați interzis simbolurile ruse fasciste «V» și «Z», precum și panglica Sf. Gheorghe. Sunt recunoscător în special R. Moldova pentru că a recunoscut Holodomorul ca fiind genocid împotriva poporului ucrainean și pentru că s-a alăturat grupului de bază pentru Tribunalul Special pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei. Toți acești pași sunt mai mult decât gesturi. Sunt o recunoaștere a apartenenței statelor noastre la același spațiu civilizațional. Ucrainenii și moldovenii se află ferm în partea europeană a lumii, între lumea liberă și fascismul rus”, a mai spus acesta.
Kuleba a afirmat că Ucraina sprijină poziția R. Moldova privind evacuarea trupelor ruse și a armamentului din Transnistria cât mai curând posibil, dar și înlocuirea lor cu o misiune civilă sub egida ONU și a altor organisme internaționale.
„Rusia a pierdut orice drept moral sau legal de asta la orice masă pentru reglementare pașnică. Astăzi, Rusia este un agresor care a zdruncinat fundamentul ordinii europene de securitate. Nu poate lua parte la procesul de pace pentru că esența sa este războiul. Dată fiind calea spre aderarea la Uniunea Europeană a R. Moldova, este mai mult decât firesc ca UE să joace unul dintre rolurile cheie în integrarea pașnică a regiunii transnistrene”, a adăugat el.
De asemenea, șeful diplomației de la Kiev a apreciat cooperarea moldo-ucraineană.
„Dragi prieteni, aproape 800.000 de ucraineni au găsit refugiu temporar din calea rachetelor ruse în R. Moldova. Aproape jumătate dintre aceștia sunt copii. R. Moldova a furnizat sute de tone de ajutor umanitar. Și nu doar Guvernul, dar și moldovenii au făcut voluntariat pentru a colecta ajutor umanitar pentru orașele și satele ucrainene. Întotdeauna vă vom fi recunoscători pentru tot acest ajutor în aceste timpuri dificile. Ucraina a ajutat R. Moldova, de asemenea. Cu resurse energetice, cu schimb de informații critice și sprijin politic. Solidaritatea este calea”, a adăugat Kuleba.