Externe

Umilință pentru Putin: Uzbekistanul și Kazahstanul refuză să alcătuiască o ”Uniune a gazelor” cu Rusia, așa cum dorește satrapul de la Kremlin

Umilință pentru Putin: Uzbekistanul și Kazahstanul refuză să alcătuiască o ”Uniune a gazelor” cu Rusia, așa cum dorește satrapul de la Kremlin

La sfârșitul lunii trecute, președintele Putin a propus Kazahstanului și Uzbekistanului crearea unei „uniuni a gazelor”, în cadrul discuțiilor de la Moscova cu președintele kazah Qasym-Zhomart Toqaev. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului – Dmitri Peskov – a declarat la acea vreme că se dorește ca prin această uniune să se stabilească doar un mecanism pentru transportul gazelor naturale între cele trei țări și către alte națiuni, inclusiv China. 

Răspunsul Uzbekistanului a venit însă pe 7 decembrie, când ministrul uzbec al Energiei – Jorabek Mirzamahmudov – a declarat că țara sa nu va renunța la interesele naționale în schimbul gazelor naturale, iar Kazahstanul a spus doar că va studia ideea, așadar nu se angajează încă în vreo uniune a gazelor. 

Ministrul uzbek a lămurit într-un interviu acordat site-ului de știri Kun.uz că „semnarea unui acord de gaze cu Rusia nu va înseamna o alianță sau o uniune... ar fi un contract tehnic”.

„Nu ne vom compromite niciodată interesele naționale. Chiar dacă am fi de acord să primim gaze naturale din Rusia, vom proceda prin contracte de vânzare comercială. Nu vom permite să fie impuse nicio condiție politică în schimb", a mai adăugat Mirzamahmudov. 

Uzbekistanul produce o cantitate mică de gaze naturale, care, la fel ca în cazul Kazahstanului, ajunge abia la limita să acopere propriul consum, iar pe timpul iernii nu reușește să îl acopere nici pe acesta în multe cazuri. Cele două țări din regiunea Asiei Centrale, care au în comun două conducte de gaz dinspre Rusia – una transportând gaze naturale din Turkmenistan în China –, ar putea avea beneficii însemnate de pe urma acordului cu Rusia pentru gazele naturale, totodată crescându-și volumele de livrare către China. Așa fiind, Uzbekistanul refuză deschis acordul de cooperare cu Rusia iar Kazahstanul dă de asemenea semne că nu ar fi încântat de strângerea legăturilor cu rușii, chiar daca ambele țări își pot rezolva ușor problemele energetice dacă acceptă oferta lui Putin – detalii AICI.  

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.