La sfârșitul lunii trecute, președintele Putin a propus Kazahstanului și Uzbekistanului crearea unei „uniuni a gazelor”, în cadrul discuțiilor de la Moscova cu președintele kazah Qasym-Zhomart Toqaev.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului – Dmitri Peskov – a declarat la acea vreme că se dorește ca prin această uniune să se stabilească doar un mecanism pentru transportul gazelor naturale între cele trei țări și către alte națiuni, inclusiv China.
Răspunsul Uzbekistanului a venit însă pe 7 decembrie, când ministrul uzbec al Energiei – Jorabek Mirzamahmudov – a declarat că țara sa nu va renunța la interesele naționale în schimbul gazelor naturale, iar Kazahstanul a spus doar că va studia ideea, așadar nu se angajează încă în vreo uniune a gazelor.
Ministrul uzbek a lămurit într-un interviu acordat site-ului de știri Kun.uz că „semnarea unui acord de gaze cu Rusia nu va înseamna o alianță sau o uniune... ar fi un contract tehnic”.
„Nu ne vom compromite niciodată interesele naționale. Chiar dacă am fi de acord să primim gaze naturale din Rusia, vom proceda prin contracte de vânzare comercială. Nu vom permite să fie impuse nicio condiție politică în schimb", a mai adăugat Mirzamahmudov.
Uzbekistanul produce o cantitate mică de gaze naturale, care, la fel ca în cazul Kazahstanului, ajunge abia la limita să acopere propriul consum, iar pe timpul iernii nu reușește să îl acopere nici pe acesta în multe cazuri. Cele două țări din regiunea Asiei Centrale, care au în comun două conducte de gaz dinspre Rusia – una transportând gaze naturale din Turkmenistan în China –, ar putea avea beneficii însemnate de pe urma acordului cu Rusia pentru gazele naturale, totodată crescându-și volumele de livrare către China. Așa fiind, Uzbekistanul refuză deschis acordul de cooperare cu Rusia iar Kazahstanul dă de asemenea semne că nu ar fi încântat de strângerea legăturilor cu rușii, chiar daca ambele țări își pot rezolva ușor problemele energetice dacă acceptă oferta lui Putin – detalii AICI.