Actualitate Internă

Mitropolia Basarabiei își cheamă clericii Acasă. Aproximativ 40 de preoți au părăsit ”mitropolia” KGB-istului Cantarean, revenind în sânul Bisericii Ortodoxe Române

Mitropolia Basarabiei își cheamă clericii Acasă. Aproximativ 40 de preoți au părăsit ”mitropolia” KGB-istului Cantarean, revenind în sânul Bisericii Ortodoxe Române

De aproape doi ani, de când Rusia a invadat Ucraina, sunt indignată de faptul cum un patriarh, un slujitor al bisericii lui Dumnezeu, poate îndemna soldaţii să ucidă alţi creștini și să sfințească rachete! Unii preoţi de la noi au devenit adevăraţi propagandiști ai retoricii distructive ruse. Oare creștinii ortodocși, indiferent de etnie, nu sunt toţi fraţi? Când vezi că preoţii încalcă învăţăturile lui Isus, nu poţi să nu te revolţi! 

Canonul 34 Apostolic ne vorbește despre Biserica unei naţiuni, despre organizarea acesteia în strânsă legătură cu organizarea statală, despre neam! Prevederile Canonului 34 Apostolic stabilesc modalitatea de conlucrare între „episcopii fiecărui neam”, fiind statornicit principiul sinodalităţii în cadrul unei etnii bine definite.

 Oare noi suntem ruși, ca să ne subordonăm în continuare Patriarhiei Ruse? Mai ales că această patriarhie a obţinut ilegal tomosul, prin forţă, de la Patriarhul Constantinopolului! – detalii AICI

În decursul ultimelor secole, Biserica Ortodoxă din Basarabia a trecut prin momente de încercare, acestea fiind generate de ocupația țaristă și sovietică atee comunistă (1812, 1940 și 1944). Atunci, clericii și credincioșii din acest spațiu au fost incluși în mod abuziv în jurisdicția Bisericii Ruse, fără ieșire canonică și fără ca Biserica Rusă să țină cont de prevederile legislației bisericești, arată un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.

În 1992, Patriarhul Teoctist al României a adresat o scrisoare oficială către Patriarhul Alexei al Rusiei, unde erau anexate toate documentele de referinţă, scrisoare argumentată după toate normele dreptului canonic, în care ruga respectuos să se facă dreptate. Citiți scrisoarea AICI.

Dar solicitările Patriarhului Teoctist au fost ignorate. Era și logic, întrucât Rusia dorea să își exercite influienţa în continuare în RM, inclusiv prin intermediul travestirii ”ortodoxe”.

Mitropolia Basarabiei cheamă clericii acasă de 30 de ani. Apelul a fost repetat din nou în contextul acestui război genocidar din Ucraina. Și iată că unii clerici – nemulţumiţi de politica lui Vladimir Cantarean și ghidați de conștiinţa naţională – au răspuns la acest apel.

În prezent, când în mod canonic, liber și legal, clericii și credincioșii vor să revină în sânul Bisericii-Mamă, adică în sânul Bisericii Ortodoxe Române, urmașii agresorilor de altădată emit acte administrative de intimidare și opresc procesul firesc și natural al lucrurilor. 

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, de la începutul invaziei rusești în Ucraina și până în prezent, aproape 40 de preoți au plecat de la Mitropolia Moldovei, care nu este altceva decât un construct al Kremlinului, şi au ales să se alăture Mitropoliei Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române. Motivele au fost aceleași – disocierea de capul bisericii ruse care este un susţinător ferm al războiului declanşat impotriva Ucrainei. Preoţii nu trebuie să facă politică, preoţii trebuie să îl slujeasca pe Dumnezeu și să aibă grijă de enoriașii lor!

(În centrul fotografiei îi puteți remarca pe preafericitu’ Vladimir - aka colonelul KGB Nicolae Cantarean -, așa-zisul ”mitropolit” al R.Moldova. Convocat la Ambasada Rusiei de la Chișinău, se gătise în uniformă de polkovnic) 

Zilele acestea au mai plecat încă 4 preoţi din Criuleni, printre care și prot. mitr. Teodor Pelin, protopop al bisericilor din r. Criuleni și Dubăsari și paroh al bisericii „Sf. Arh. Mihail” din s. Dubăsarii Vechi, r. Criuleni, Prot. mitr. Vasile Enachi, paroh al bisericii „Sf. Irh. Nicolae” din s. Ișnovăț, r. Criuleni, Prot. mitr. Ioan Gangan, paroh al bisericii „Sf. Irh. Spiridon” din s. Miclești, r. Criuleni, Prot. mitr. Ioan Solonaru, paroh al bisericii „Sf. Împ. Constantin și Elena” din s. Cimișeni, r. Criuleni.

Salut alăturările la Mitropolia Basarabiei! Acești preoţi sunt cei care reîntregesc neamul și merita tot respectul și încurajarea din partea noastră! 

Însă era de așteptat ca unii să nu înţeleagă actul de curaj și să-i atace pe acești preoţi, scornind bârfe murdare. Repet, pentru băștinașii din Dubăsarii Vechi, dar și pentru alţii, nu Mitropolia Moldovei i-a dat afara, ci ei au plecat la Mitropolia Basarabiei din pricina celor enumerate mai sus. Drept urmare, Mitropolia Moldovei i-a eliberat din funcţie. Detalii AICI

Voi, enoriașii, trebuie să îi susţineţi și să continuaţi așa cum aţi făcut până acum. Nu vă lasaţi intimidaţi! Noi nu suntem ruși, noi suntem români basarabeni! 

Toate problemele noastre vin de la întrebările fundamentale – nu știm cine suntem, încotro mergem și nu ne știm identitatea! 

Curaj tuturor slujitorilor Bisericii care au demnitate și conștiinţă naţională!

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.