Actualitate Internă

VIDEO, FOTO. Chișinău: De Ziua Limbii Române, 445 de oameni au scris o Mare Dictare Națională în aer liber

VIDEO, FOTO. Chișinău: De Ziua Limbii Române, 445 de oameni au scris o Mare Dictare Națională în aer liber

445 de oameni - copii și adulți - și-au testat cunoștințele la limba română sub cerul liber. S-a întâmplat astăzi dimineață în scuarul Teatrului de Operă și Balet din Chișinău, cu ocazia Zilei Limbii Române.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației și Cercetării și a început cu un discurs al președintei Maia Sandu și al ministrului Dan Perciun.

„Avem bucuria de a ne sărbători limba în cel mai frumos mod”

Azi, 31 august 2023, după 34 de ani de când sute de mii de oameni au cerut în Piața Marii Adunări Naționale declararea limbii române drept limbă de stat, precum și trecerea la grafia latină, avem bucuria de a ne sărbători limba în cel mai frumos mod. Câteva sute de oameni vor scrie azi în limba română în mod liber, cu respect față de scrierea corectă și cu dragoste față de limba neamului nostru”, a declarat șefa statului, care a înmânat și diplomele Președinției celor cinci câștigători ai concursului de eseuri la tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene?”.

Însă nu a fost mereu așa. În perioada sovietică, poporul nostru a fost privat de dreptul la auto-determinare, dar și de dreptul la limba română, cu scopul de a ne lipsi de identitate națională și de a ne mutila conștiința de neam”, a mai spus Maia Sandu, menționând că au fost perioade când oamenii de la noi puteau fi denigrați, amenințați, destituiți din funcție sau chiar să li se facă dosar penal pentru că vorbeau în limba maternă. „Cu toate acestea, studenți, scriitori, oameni de artă, matematicieni, profesori au avut curajul și au cerut cu voce tare dreptul la limbă, la viitor și demnitate de neam”, a adăugat președinta.



Ea a îndemnat să-i onorăm pe cei care au readus limba română pe pământul nostru - poeți, scriitori, compozitori, actori, cântăreți și profesori: „Limba română are locul ei demn în rândul statelor lumii. În Uniunea Europeană, acolo unde vrem să ducem Republica Moldova, limba română are un loc respectat. Moldovenii își doresc să trăiască liber, în pace și înțelegere pe propriul pământ. Limba română trebuie să ne unească în acest deziderat”.

A fost dictat eseul unei studente

Textul dictat a fost eseul câștigător în cadrul concursului de eseuri, premergător evenimentului, și reflectă aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Autoarea eseului câștigător este Marina Borș, studentă a Universității de Stat din Moldova.

Dacă misiunea istorică a înaintașilor noștri a fost să obțină suveranitatea și independența țării, proiectul generației noastre pentru propășirea și dezvoltarea Republicii Moldova este integrarea europeană, accederea în rândul țărilor civilizate, acolo unde Limba Română ne așteaptă deja la locul său de cinste, alături de celelalte Limbi Europene”, a declarat ministrul Perciun.

Câștigătorii Marii Dictări Naționale vor fi anunțați până pe data de 10 septembrie curent, urmând să fie selectați de o comisie de specialitate.

Ziua Limbii Române este sărbătorită în Republica Moldova în fiecare an, la data de 31 august, începând cu anul 1990.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.