Actualitate Internă

EXCLUSIV Dezvăluiri: cum au organizat Voronin, Dodon, Șor și Sputnik.md un așa zis ”protest” în centrul Chișinăului pentru a înjura limba română, românii și România. LISTA lumpenilor care au pus în aplicare provocările Kremlinului. Galerie FOTO

EXCLUSIV Dezvăluiri: cum au organizat Voronin, Dodon, Șor și Sputnik.md un așa zis ”protest” în centrul Chișinăului pentru a înjura limba română, românii și România. LISTA lumpenilor care au pus în aplicare provocările Kremlinului. Galerie FOTO

Pe 31 august, când românii de pe ambele maluri ale Prutului sărbătoreau Ziua Limbii Române, în centrul Chișinăului și-a făcut apariția o cireadă de ,,moldoveniști” iubitori de ,,russkii mir”, indivizii apucându-se să răcnească injurii la adresa limbii române, a românilor și a României în general, totodată fluturând niște zdrențe caraghioase, despre care ei credeau că ar fi ”drapele” ale statului medieval Țara Moldovei. Evident, acești provocatori au cerut revenirea la creatura stalinistă zisă ”limba moldovenească”.  

De notat că, multe dintre cârpele fluturate afișau detalii din heraldica sovietică, precum steluțele roșii, numărul acestora necorespunzând cu cele ale statului medieval românesc de la Est de Carpați. Ceea ce demonstrează din nou, deși chiar nu mai era nevoie, că așa-zișii ”moldoveniști” – care pretind o falsă întâietate ”istorică”, de un primitivism de-a dreptul ridicol – sunt tocmai cei mai fanatici staliniști și rusofili, toate aceste panarame abia așteptând să-i întâmpine cu flori pe ocupanții ruși. 

Până la urmă, tot bântuind prin Chișinăul nostru, haita de putiniști s-a îndreptat spre statuia voievodului Ștefan cel Mare de lângă parcul central, unde câțiva activiști civici basarabeni colectau semnături pentru o inițiativă menită a obliga autoritățile publice locale să utilizeze limba română drept limbă obligatorie și de bază în orice comunicare și relaționare internă și publică cu cetățenii.

Dorind să aflăm mai multe detalii despre cele întâmplate de Ziua Limbii Române în centrul Chișinăului, Podul.md a discutat cu Marin Andonii și Radu Dutcovici, doi dintre promotorii inițiativei amintite, ambii fiind bine informați cu privire la mișcările provocatoare puse la cale de oamenii Kremlinului din Basarabia. 

Podul.mdBună ziua. Vă rugăm să ne relatați despre incidentele din fața statuii lui Ștefan cel Mare. Ce s-a întâmplat mai exact? 

Marin Andonii: ”Bună ziua. Suntem câțiva tineri care colectăm semnături pentru o inițiativă civică privind funcționarea limbii române în instituțiile publice. Pentru aceasta, mergem inclusiv în raionele și localitățile Republicii Moldova. Pe 31 august, fiind Ziua Limbii Române, am hotărât să mergem în centrul Chișinăului, în câteva locații, printre care Parcul Ștefan cel Mare și Teatrul de Operă și Balet ‹Maria Bieșu›. 

La un moment dat, am aflat de pe rețelele de socializare că un grup de cetățeni, care declară că ar vorbi ‹limba maldavnească›, ar fi trebuit să vină în fața statuii lui Ștefan cel Mare pentru a desfășura un flash-mob sau un soi de ‹protest›. Atunci am decis să ne mutăm campania de strâns semnături în acest loc, în fața statuii, pentru a nu le permite rusofililor să-și facă de cap. În momentul când am ajuns acolo, am văzut câțiva carabinieri care erau deja la fața locului pentru a delimita taberele noastre. Evident, noi am scandat împotriva Rusiei, împotriva lor, iar ei au scandat împotriva noastră și împotriva României. Până la urmă ei au plecat, iar noi am mai stat o vreme, tot acolo, pentru a ne desfășura campania. Am mai colectat semnături și lângă bustul poetului Mihai Eminescu”. 

În live-ulire de pe Facebook, tinerii menționează că, zilnic, reușesc să strângă mii de semnături pentru inițiativa lor, ceea ce demonstrează atașamentul cetățenilor R.Moldova pentru întâietatea limbii române în viața socială. 

Organizatorii: Voronin, Șor, Dodon și propagandiștii Sputnik.md

La rândul său, activistul civic unionist Radu Dutcovici ne-a dezvăluit, în exclusivitate, cine sunt cei care au stat în spatele așa-zisei manifestații din 31 august, aceste provocări ale Rusiei vizând înjurarea și defăimarea limbii române, deopotrivă cu dezbinarea societății basarabene. 

Podul.md: Cine au fost așa-zișii ”protestatarii moldoveniști”? Cine i-a organizat?

Radu Dutcovici: Cei care au fost prezenți pe 31 august în fața statuii lui Stefan cel Mare sunt niște provocatori ce vin din partea lui Voronin, Șor și Dodon, iar acest lucru poate fi ușor observat în video-urile pe care le-am realizat, fețele lor fiind unele cunoscute. Anterior, indivizii și individele la care ne referim au participat la protestele organizate de Șor și Dodon împotriva guvernării PAS. Printre ei am văzut și o doamnă mai în vârstă, care ne spunea că este profesoară – dânsa a fost o prezență constantă la protestele organizate de Șor.  

Dina Caprinschi și Adrian Domentiuc

Pe 31 august, așa-zișii moldoveniști au fost organizați și de Dina Carpinschi, prin intermediul asociației acesteia (Podul.md a aflat că este vorba despre Asociația ‹Izvorul Speranței›), dar și de așa-numitul grup ‹Haiducii›. Un alt organizator a fost numitul Adrian Domentiuc, consilier local în orașul Cricova, din partea Partidului Comuniștilor. Restul organizatorilor sunt tot de la PCRM, PSRM și Șor. S-au organizat ei între ei. 

Niște lumpeni 

Ceilalți – vreo 15-20, nu mai mulți – care erau veniți cu ei sunt oameni care muncesc în Diaspora, dar atenție!, respectivii nu lucrează în Rusia sau în fostul spațiu sovietic, ci lucrează în Italia, Franța, Germania, Spania și Portugalia.  Cel mai grav lucru este că, deși trăiesc și muncesc în spațiul Uniunii Europene, primind salarii și indemnizații pentru copii din UE, acești indivizi sunt anti-UE și fac jocurile destabilizatoare ale Rusiei. Ăsta este cel mai grav lucru, iar în live-uri am atras atenția asupra acestui aspect. 

(Stânga, încercuit cu roșu, unul dintre propagandiștii Sputnik.md, oficină coordonată de agentul FSB-ist Iurie Roșca)

Podul.md: La ”manifestație” au fost și propagandiștii de la Sputnik.md? 

Radu Dutcovici: Da. Acolo erau și propagandiștii de la Sputnik, dar și cei de la posturile de televiziune ale lui Șor. Cu toții sunt plătiți cu bani primiți de la Moscova. Propagandiștii se numără mereu printre organizatori. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.