Republica Moldova va denunța un acord cu Rusia privind cooperarea între serviciile de securitate ale celor două ţări. Comisia parlamentară de politică externă a aprobat pe 6 septembrie câteva proiecte de lege pentru încetarea mai multor tratate.
În special, Republica Moldova va rezilia Acordul de cooperare dintre țările CSI în cazul evacuării cetățenilor acestora din țări terțe în caz de urgență. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, prevederile acestui acord nu au fost aplicate, ba mai mult, acestea nu corespund cu starea reală a lucrurilor.
Totodată, autoritățile moldovenești denunță un acord privind prevenirea deficitului de iod în rândul populației din țările CSI. Potrivit Ministerului Sănătății, „acordul este de natură declarativă, iar de la intrarea sa în vigoare nu au fost raportate măsuri pentru implementarea lui. În plus, potrivit Ministerului Sănătății, în cadrul acestui acord, Moldova nu a primit sprijin și cooperare în domeniul prevenirii deficitului de iod. În Moldova, majoritatea activităților și măsurilor din domeniul prevenirii deficitului de iod au fost realizate cu sprijinul specialiștilor din Rețeaua Globală de Iod (IGN) și al Oficiului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.”
În plus, Moldova va rezilia Acordul de cooperare dintre țările CSI în domeniul protecției sănătății publice.
Ministerul Sănătății și-a propus să denunțe acest document, întrucât de la intrarea sa în vigoare nu au fost raportate măsuri de implementare a prevederilor acordului. Totodată, prin semnarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova s-a angajat să transpună în legislația națională o serie de directive UE în domeniul protecției sănătății publice, ceea ce reduce necesitatea de a acționa în cadrul acestui Acord CSI.
Cel mai important însă este faptul că Republica Moldova va rezilia acordul semnat cu Rusia în 1994 privind cooperarea cu Serviciul de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse în domeniul activităţilor de informaţii. Potrivit SIB, acest document ar trebui denunțat din cauza neajunsurilor în cooperarea cu partea rusă în domeniul implementării practice a acordului și, prin urmare, se consideră oportună rezilierea acestuia.
Moldova s-a retras și din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI, fapt care va afecta doar relațiile cu Rusia , care este fondatorul acestei organizații. În ceea ce privește relațiile comerciale, Moldova va putea semna acorduri bilaterale cu țările CSI. Moldova a semnat deja acorduri bilaterale fără viză cu aproape toate țările CSI.