Actualitate Internă

Evghenia Guțul rămâne în afara Guvernului. Maia Sandu, fermă pe poziții: "Există suspiciuni că face parte dintr-o grupare criminală!"

Evghenia Guțul rămâne în afara Guvernului. Maia Sandu, fermă pe poziții: "Există suspiciuni că face parte dintr-o grupare criminală!"

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, rămâne fermă pe poziții prin anunțul conform căruia nu se grăbește să o numească în componența Guvernului de la Chișinău pe bașcana așa-zisei Găgăuzia, șorista Evghenia Guțul. 

Maia Sandu a declarat luni, în emisiunea "InPROfunzime" de la PRO TV Chișinău. că, din punct de vedere juridic, legea îi permite să întârzie în ceea ce privește semnarea decretului în cauză. 

În privința rațiunilor de ordin politic ce stau la baza abordării în cauză, Maia Sandu a reliefat că există suspiciuni că Guțul face parte dintr-o grupare criminală, aceasta fiind probabil o referire la șleahta pro-rusă coordonată de infractorul fugar Ilan Șor. Merită reamintit că Guțul a câștigat alegerile în așa-zisa Găgăuzia din partea partidului Șor, declarat între timp neconstituțional. 

Jurnalistă: Veți semna decretul prin care bașcanul devine membru al Guvernului, bașcanul fiind reprezentantul unui partid pro-rus declarat?

Maia Sandu: Încă nici Adunarea Populară nu s-a lămurit cu această persoană, cu atât mai mult noi. Nu avem de ce să ne grăbim. Legea nu stabilește un termen limită în care trebuie să o numesc. Atâta timp cât lucrurile nu s-au clarificat nici măcar în autonomie, nu avem de ce să ne grăbim cu această decizie. Atunci când există suspiciuni că cineva face parte dintr-o grupare criminală sau că lucrează pentru interesele altui stat, trebuie să investigăm lucrurile și nu avem de ce să grăbim decizia.

Jurnalistă: Sunt experți care vă critică pentru că nu respectați legea.

Maia Sandu: Legea nu oferă un termen-limită în care ar trebui să se facă acest lucru. Nu văd cum încalc legea.

De altfel, Maia Sandu a subliniat că nici măcar în așa-zisa Găgăuzia nu s-au clarificat lucrurile în cazul Evgheniei Guțul. Curtea de Apel Comrat a validat pe 22 mai mandatul Evgheniei Guțul. Însă, de atunci, au fost șase încercări ale bașcanei de a numi componența Comitetului Executiv al așa-zisei Găgăuzia, dar Adunarea Populară a respins listele de fiecare dată.

MAI MULTE DETALII: BALAMUC în Adunarea Populară a așa-zisei Găgăuzia: condamnatul fugar Ilan Șor amenință cu dizolvarea Adunării, fiindcă deputații găgăuzi NU vor să voteze componența noului Comitet Executiv propus de bașcana Evghenia Guțul, marioneta lui Șor și a Rusiei

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.