Ministrul moldovean de Extern, Nicu Popescu, a insistat într-un interviu pentru POLITICO că aspirațiile Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană nu ar trebui să fie la cheremul Moscovei, care continuă să sprijine regiunea separatistă a Transnistriei.
„Totul ar fi mai ușor dacă o țară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist – ne afectează securitatea, economia, capacitatea de control la frontieră – are efecte negative masive”, a recunoscut oficialul.
Totuși, a accentuat Popescu, „nu este deloc” adevărat că impasul va afecta ambițiile de aderare a Republicii Moldova.
„Teritoriul controlat de guvernul nostru de la Chișinău poate adera la UE, indiferent de ceea ce se întâmplă în estul nostru, și asta include situația din jurul Transnistriei”, a declarat ministrul.
„Nimeni nu vrea țări divizate în UE, dar menținerea țărilor la cheremul manipulării geopolitice și a conflictelor separatiste ar fi și mai rău pentru continent, pentru UE și pentru noi”, a continuat acesta.
Diplomații Republicii Moldova de la Bruxelles au prezentat marți Comisiei Europene un document de poziție, susținând că guvernul lor „a muncit din greu pentru a ancora ferm țara în familia națiunilor europene”. Potrivit unui proiect văzut de POLITICO, în săptămânile următoare „Moldova va lansa și un proces de auto-screening pentru a identifica nevoile legislative pentru discuțiile de aderare așteptate”, deschizându-și calea de aderare la bloc fără întârziere.
Într-o vizită la Chișinău din luna mai 2023, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a fost întrebat dacă conflictul transnistrean va întârzia procesul de aderare a Republicii Moldova. „Există precedente ale statelor membre care au devenit state membre, având o problemă teritorială în interior – acesta este cazul Ciprului”, a declarat oficialul european.
Cu toate acestea, la începutul acestui an, eurodeputatul român Siegfried Mureșan a declarat pentru sursa citată că „Republica Moldova nu poate deveni membră a UE cu trupe rusești pe teritoriul său împotriva voinței Republicii Moldova însăși”. Potrivit acestuia, în ciuda sprijinului pentru turnarea sa pro-occidentală, „va trebui să rezolvăm acest lucru înainte de aderare”.
POLITICO precizează că Bruxellesul va oferi o actualizare privind planurile sale de extindere în luna octombrie. Trei dintre candidații la aderare — Republica Moldova, Ucraina și Georgia — se confruntă cu ocuparea unei părți din teritoriul lor de către trupele ruse.