Actualitate Internă

Nicu Popescu: Teritoriul controlat de Guvernul Republicii Moldova poate adera la UE, indiferent de ce se întâmplă în Transnistria! R. Moldova nu trebuie să fie la cheremul lui Putin!

Nicu Popescu: Teritoriul controlat de Guvernul Republicii Moldova poate adera la UE, indiferent de ce se întâmplă în Transnistria! R. Moldova nu trebuie să fie la cheremul lui Putin!

Ministrul moldovean de Extern, Nicu Popescu, a insistat într-un interviu pentru POLITICO că aspirațiile Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană nu ar trebui să fie la cheremul Moscovei, care continuă să sprijine regiunea separatistă a Transnistriei.

„Totul ar fi mai ușor dacă o țară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist – ne afectează securitatea, economia, capacitatea de control la frontieră – are efecte negative masive”, a recunoscut oficialul.

Totuși, a accentuat Popescu, „nu este deloc” adevărat că impasul va afecta ambițiile de aderare a Republicii Moldova.

„Teritoriul controlat de guvernul nostru de la Chișinău poate adera la UE, indiferent de ceea ce se întâmplă în estul nostru, și asta include situația din jurul Transnistriei”, a declarat ministrul. 

„Nimeni nu vrea țări divizate în UE, dar menținerea țărilor la cheremul manipulării geopolitice și a conflictelor separatiste ar fi și mai rău pentru continent, pentru UE și pentru noi”, a continuat acesta. 

Diplomații Republicii Moldova de la Bruxelles au prezentat marți Comisiei Europene un document de poziție, susținând că guvernul lor „a muncit din greu pentru a ancora ferm țara în familia națiunilor europene”. Potrivit unui proiect văzut de POLITICO, în săptămânile următoare „Moldova va lansa și un proces de auto-screening pentru a identifica nevoile legislative pentru discuțiile de aderare așteptate”, deschizându-și calea de aderare la bloc fără întârziere.

Într-o vizită la Chișinău din luna mai 2023, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a fost întrebat dacă conflictul transnistrean va întârzia procesul de aderare a Republicii Moldova. „Există precedente ale statelor membre care au devenit state membre, având o problemă teritorială în interior – acesta este cazul Ciprului”, a declarat oficialul european.

Cu toate acestea, la începutul acestui an, eurodeputatul român Siegfried Mureșan a declarat pentru sursa citată că „Republica Moldova nu poate deveni membră a UE cu trupe rusești pe teritoriul său împotriva voinței Republicii Moldova însăși”. Potrivit acestuia, în ciuda sprijinului pentru turnarea sa pro-occidentală, „va trebui să rezolvăm acest lucru înainte de aderare”.

POLITICO precizează că Bruxellesul va oferi o actualizare privind planurile sale de extindere în luna octombrie. Trei dintre candidații la aderare — Republica Moldova, Ucraina și Georgia — se confruntă cu ocuparea unei părți din teritoriul lor de către trupele ruse.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.