Actualitate Internă

Republica Moldova așteaptă oaspeți din peste 30 de țări și organizații internaționale: La Chișinău se va desfășura o nouă reuniune a Platformei de sprijin pentru R. Moldova

Republica Moldova așteaptă oaspeți din peste 30 de țări și organizații internaționale: La Chișinău se va desfășura o nouă reuniune a Platformei de sprijin pentru R. Moldova

Republica Moldova va găzdui, în data de 17 octombrie acestui an, reuniunea a patra a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, un mecanism de sprijin inițiat de România, Franța și Germania. Anunțul a fost făcut de către premierul moldovean, Dorin Recean.

„Această platformă a fost inițiată de prietenii noștri pentru a aduna toată țările din Uniunea Europeană, dar și din afara ei, care sunt prietenii Republicii Moldova, și care au simțit că vor să ne sprijine în contextul crizei generate de războiul Rusiei în Ucraina. 

Peste 30 de țări și organizații internaționale vor veni pe 17 octombrie la Chișinău, reprezentați inclusiv de miniștrii de Externe, unde vom analiza necesitățile de sprijin pentru R. Moldova. Acest sprijin este în contextul crizei perpetue generate de războiul Rusiei în Ucraina”, a declarat Recean în cadrul unui briefing de presă susținut miercuri dimineața.

Potrivit oficialului, la reuniunile anterioare de la Berlin, București și Paris, Republica Moldova a primit sprijin inclusiv pentru compensarea cheltuielilor în facturile cetățenilor, motorină gratuită pentru agricultori, dar și proiecte de infrastructură cum ar fi punctul de trecere a frontierei Basarabeasca-Berezino, dar și podul de la Leova-Bumbăta.

„În acest an Guvernul va discuta împreună cu cele peste 30 de țări și organizații internaționale sprijinul necesar atât pentru acoperirea cheltuielilor bugetare legate de salarii, pensii, dar și sprijinul păturilor vulnerabile ale societății.

Două fonduri de dezvoltare pentru Republica Moldova

„În același timp, vom discuta două fonduri de dezvoltare pentru R. Moldova, pentru că să putem recupera din pierderile de la descreșterea economică, dar și, în general, să pornim pe o cale de dezvoltare și creștere economică”, a mai anunțat Recean.

„Un fond pentru dezvoltarea infrastructurii și unul de tranziție energetică, de independență energetică și de ajustare la schimbările de mediu. Aici în mod principal ne vom focusa pe partea ce se referă la eficiența energetică, trecerea la energia regenerabilă, ce ne va face și mai independenți energetic, dar și - foarte important - programele necesare pentru ca economia noastră, în special agricultura, să se ajusteze la schimbările climatice”, a adăugat oficialul.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.