Actualitate Internă

Vila din Geneva a fugarului Plahotniuc rămâne sub sechestru. Valorează cât bugetul pe 13 ani al Procuraturii Anticorupție din R. Moldova!

Vila din Geneva a fugarului Plahotniuc rămâne sub sechestru. Valorează cât bugetul pe 13 ani al Procuraturii Anticorupție din R. Moldova!

Vila din Elveția a oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc a fost pusă sub sechestru de autoritățile elvețiene. Despre aceasta a anunțat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin în cadrul unui club de presă, care a precizat că o confirmare în acest sens a fost recepționată cu puțin timp în urmă.

„Acest bun a fost cumpărat din banii lui Vladimir Plahotniuc în 2012 pentru o sumă aproximativ 26 milioane de dolari. Această sumă, în perspectivă, ar fi bugetul Procuraturii Anticorupție pentru aproximativ 13 ani. O sumă foarte, foarte mare. La moment, proprietarii nu pot vinde acest bun, o să rămână înghețat, sperăm să avansăm cât mai rapid pe dosarul penal care este deja în judecată, unde dacă va fi condamnat, Vladimir Plahotniuc, ar fi posibil să recuperăm prejudicial cauzat în acest caz, inclusiv cu banii din vila care este sechestrată în Elveția”, a menționat Dragalin.

Presa elvețiană a scris la finele lunii august că oligarhul Vladimir Plahotniuc evită unele sancțiuni, prin faptul că deține indirect mai multe bunuri, care nu figurează pe numele său. 

Consiliul Federal al Elveției a adoptat sancțiuni financiare și restricții de călătorie împotriva a cinci persoane din R. Moldova. Printre aceștia sunt oameni de afaceri și politicieni care „au participat la acte de subminare a suveranității și independenței Republicii Moldova”. 

La modul practic, măsurile aplicate de Elveția prevăd înghețarea bunurilor și resurselor economice ale acestor persoane și interzicerea intrării și tranzitului prin Elveția. 

Deși instituția nu a comunicat numele celor din lista de sancțiuni, aceleași măsuri au fost aplicate în cazul sancțiunilor UE în privința a cinci persoane: Ilan Șor, Igor Chaika, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc.

Dosarul deschis pe numele lui Vladimir Plahotniuc a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție, Plahotniuc fiind învinuit de „săvârșirea infracțiunii de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor”.

Procuratura Generală a identificat și sechestrat 21 bunuri în valoare totală de 811 milioane lei (încăperi nelocative – 9, încăperi locative – 2, construcții nelocative – 2, mijloace de transport – 1, teren pentru construcții – 2, capital social – 2, creanțe – 3), toate aparținând direct sau indirect lui Vladimir Plahotniuc. Printre activele sechestrate se numără și vila oligarhului fugar, amplasată în suburbia Genevei.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, firma care în 2012 a cumpărat vila cu 31,5 milioane de franci elvețieni de la miliardarul olandez Alfred Balm se

numește Mareches SA. Are denumirea străzii unde se află somptuosul imobil și a fost creată cu doar o lună înainte de tranzacție și are statut de societate pe acțiuni anonimă. Potrivit datelor din registrul comercial elvețian, din mai 2018 și până în aprilie 2020, Mareches SA a fost administrată de avocatul Benedict Fontanet. Acesta mai reprezinta zeci de companii elvețiene, dar și firme înregistrate în jurisdicții offshore.

Din aprilie 2020, administrator la Mareches SA este Dimitri Lavrov. O persoană cu același nume este founding partner la NEXLAW Avocats din Geneva, Elveția.

La vila din Elveția se mai adaugă și alte trei vile aflate în Franța și în cartierul Pipera, din capitala României.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.