Actualitate Internă

VIDEO. R.Moldova poate adera la UE și cu problema transnistreană netranșată. Analist de la Chișinău: „Este o pistă falsă, utilizată de politicienii care de fapt nu doreau să reformeze R. Moldova” / Maia Sandu face precizări importante pe această temă

VIDEO. R.Moldova poate adera la UE și cu problema transnistreană netranșată. Analist de la Chișinău: „Este o pistă falsă, utilizată de politicienii care de fapt nu doreau să reformeze R. Moldova” / Maia Sandu face precizări importante pe această temă

Problema transnistreană nu trebuie văzută ca o piedică în procesul de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, dimpotrivă, modernizarea R. Moldova în procesul de preaderare UE putând deveni o atracție și pentru populația de dincolo de Nistru”, a apreciat Andrei Curăraru, analist în probleme de securitate, comunitatea WatchDog, pentru Radio Chișinău.

Ulterior analizei făcute de Curăraru (pe care o redăm mai jos), însăși președinta R.Moldova, Maia Sandu, a precizat că „UE nu mai condiționează integrarea europeană a RM cu reintegrarea țării și soluționarea conflictului transnistrean. Pe de altă parte, oamenii noștri de pe malul stâng vor vedea ce înseamnă integrarea în UE”. Lidera la de Chișinău a mai precizat în cadrul emisiunii Новая неделя с Анатолием Голя că nu se renunță la regiunea transnistreană, arată siteul unimedia.info.  VIDEO mai jos

„Desigur că ne-am dori să fie în paralel, dar nu putem sta încă 30 de ani în această situație, când democrația nu e consolidată, condițiile de viață nu sunt cele mai înalte. Calea noastră este integrarea în Uniunea Europeană, acolo vom putea”, a menționat Sandu.


 

Andrei Curăraru despre problema transnistreană: „Această piedică a fost o pistă falsă, utilizată de politicienii care de fapt nu doreau să reformeze intern R. Moldova, să facă curățenie în justiție, să creeze condiții ca noi să facem într-adevăr față pieței Uniunii Europene, regulilor UE și să fim o țară care într-adevăr să merite acest statut. Iar modernizarea legată de proiectul european va face Chișinăul și mai atractiv pentru locuitorii din stânga Nistrului. Pentru că, dacă vorbim de investițiile legate de fondurile de preaderare, și acestea-s câteva miliarde de euro ce vor fi investite în economia din R. Moldova, sunt sigur că și antreprenorii din stânga Nistrului și cetățenii vor vrea modernizarea infrastructurii, drumuri noi, investiții în agricultură, investiții în industrie. Or, până la urmă asta înseamnă procesul de pregătire de aderare. UE vrea ca toți membrii săi să fie la un nivel destul de înalt de dezvoltare.  Acest proces ambițios, care se vrea să se termine până în 2030, va aduce R. Moldova pe un nou nivel de prosperitate, iar prosperitatea în dreapta Nistrului va fi un magnet pentru populația de dincolo de Nistru, cu siguranță”.

Dosarul transnistrean va fi inclus în procesul de negocieri de aderare a R. Moldova la UE după ce vor fi negociate celelalte capitole – justiție, economie etc. Andrei Curăraru consideră că după ce vor fi rezolvate problemele pe malul drept al Nistrului, ulterior vom putea să propunem soluții pentru partea de est a R. Moldova:

„Dacă ne uităm la condiționalitățile de acum, Transnistria nu se regăsește printre acestea. Cred că Transnistria va apărea atunci când vom rezolva toate problemele de politică internă. Or, când vorbim despre o justiție coruptă, despre o economie necompetitivă, un sector energetic absolut ineficient, despre utilizarea în agricultură a unor mașini care sunt uzate, vorbim despre un stat care nici în principiu nu poate să fie acceptat în UE. Trebuie să facem tot ce depinde de noi pentru integrarea europeană și ulterior să propunem soluții pentru dincolo de Nistrului. Iar dacă vedem asta ca o piedică, ea va fi utilizată de politicienii populiști care își vor justifica astfel  insuccesele, vor spune că am vrut în UE, dar din cauza Transnistriei niciodată nu o să fim. Până la urmă, dacă vin investiții de anvergura celor care au venit în Balcanii de Vest, cred că multă lume va fi gata să aplice și modelul cipriot, adică integrarea în UE pe frontiera administrativă care există acum, fără recunoașterea desigur a statalității transnistrene. Să nu uităm că aproape toți transnistrenii au două-trei pașapoarte internaționale pe care le utilizează frecvent și beneficiază de regimul liberalizat de vize”.

Expertul subliniază că în prezent Chișinăul beneficiază de un avantaj foarte mare în problema transnistreană, care este sprijinul Ucrainei. Kievul este interesat de rezolvarea conflictului transnistrean, care îi creează riscuri de securitate și Ucrainei:

„Din 2014 avem un atu mare, care se numește sprijinul Ucrainei în problema transnistreană. Mai lipsea motivația economică, fiindcă era destul de convenabil și pentru elitele noastre, și pentru elitele din Ucraina să facă contrabandă prin intermediul acestei regiuni. La acest moment, Ucraina nu este interesată de sprijinirea artificială a acestei regiuni pentru că aceasta creează riscuri pe front. Adică, ei trebuie să țină un număr de militari pe acea partea a frontierei, fiindcă întotdeauna există un risc de activizarea a trupelor rusești și transnistrene în această regiune. Acum trebuie să găsim voință politică și la Chișinău, să spunem că iată aveți cel mai mare partener de comerț extern, UE, să mergem împreună spre UE. Cred că în special elitele economice de acolo, vorbim de clanul Șerif ar putea să fie interesate, fiindcă banii care vin de la Moscova se vor reduce, inclusiv din cauza războiului din Ucraina”.

Mai multe detalii pe siteul Radio Chișinău

Andrei Curăraru

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.