Actualitate Internă

Interdicția aplicată lui George Simion de către autoritățile R.Moldova a expirat. Inspectoratul General pentru Migrație va decide, în curând, dacă pretinsului ,,unionist” din fruntea AUR i se va prelungi sau nu interdicția

Interdicția aplicată lui George Simion de către autoritățile R.Moldova a expirat. Inspectoratul General pentru Migrație va decide, în curând, dacă pretinsului ,,unionist” din fruntea AUR i se va prelungi sau nu interdicția

În data de 1 octombrie 2023 a expirat oficial interdicția de intrare în Republica Moldova aplicată liderului AUR, George Simion. Acest lucru reiese din documentul executoriu nr. 591 emis la 01.10.2018, care îl vizează pe Simion.

”De declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 5 ani cetățeanul României Simion George-Nicolae, născut la 21.09.1986”, se arăta pe documentul semnat de Adriana Crețu, director adjunct al Biroului Migrație și Azil din cadrul MAI, o copie a acestui înscris fiindu-i înmânată lui George Simion.

După emiterea interdicției, Simion a fost escortat la ieșirea din Republica Moldova și obligat să părăsească teritoriul țării. De notat că, pentru George Simion, aceasta a fost cea de-a cincea interdicție de intrare pe teritoriul Basarabiei. 

În martie 2023, unionistul basarabean Anatol Șalaru, ex-ministru al Apărării în Republica Moldova și fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, a dezvăluit, în cadrul unui interviu acordat pentru portalul În Linie Dreaptă, a dezvăluit că interdicția lui Simion în 2015 a fost aplicată ca urmare a întâlnirilor pe care acesta le-a avut cu agentura rusească de la Cernăuți (Ucraina). 

,,Simion era perceput ca un unionist din România, care vrea Unirea, așa îl percepeam și eu. Șocul cel mare a venit atunci când el a fost expulzat din Republica Moldova și nu mi-am dat seama de ce. Eu fiind deputat (domnul Anatol Șalaru a fost deputat în Parlamentul R. Moldova în acea perioadă, între 2014-2015 – n. red.), am avut o întâlnire cu directorul de la SIS și pe care l-am întrebat de ce și-a permis să îl expulzeze. Și mi-a spus: George Simion este monitorizat de mulți ani de serviciile din Republica Moldova, de serviciile din Ucraina, care au fixat și i-au trimis datele și în Republica Moldova și probabil și în România, că în 2011, nu mai știu luna, George Simion, la Cernăuți, s-a întâlnit cu rezidentul FSB-ului”, a declarat Anatol Șalaru. 

Ulterior, toate aceste informații au fost confirmate de la cel mai înalt nivel al serviciilor secrete ucrainene. 

În realitate, faptul că interdicția lui Simion a expirat nu înseamnă nimic. Interdicția poate fi oricând prelungită, dacă asta nu s-a întâmplat deja. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.