Actualitate Internă

Slugoiul rusofil Constantin Starîș, deputat comunist, a participat, din nou, la întâlnirea ”clubului” putinist Valdai. Ce l-a întrebat pe criminalul Putin

Slugoiul rusofil Constantin Starîș, deputat comunist, a participat, din nou, la întâlnirea ”clubului” putinist Valdai. Ce l-a întrebat pe criminalul Putin

Deputatul comunist Constantin Starîș a participat, din nou, la întâlnirea Clubului Valdai, un think-tank de propagandă al dictatorului rus Vladimir Putin. Potrivit Deschide.md, comunistul l-a întrebat pe criminalul de la Kremlin ce rol poate juca R. Moldova într-o Europă pe care acesta vrea s-o reconfigureze după placul lui.

Vorbesc foarte egoist, pentru că atunci când are loc o astfel de confruntare, țări precum R. Moldova sunt foarte agitate. Aș vrea să cred că un astfel de proces de reconfigurare a relațiilor, care va determina soarta Europei mari pentru zeci de ani înainte, va începe totuși. În opinia dumneavoastră, ce rol pot juca țări precum Moldova în acest proces și ce loc pot ocupa în această structură viitoare?”, a întrebat Starîș.

La rândul său, dictatorul rus s-a ascuns după ”dreptul popoarelor la autodeterminare”, însă a avertizat cetățenii R. Moldova să voteze ”corect”.

Dacă populația R. Moldova va vota pentru acei oameni care vor să dea altor țări o parte semnificativă a suveranității statului lor și să urmeze aceste interese, atunci ei nu vor fi văzuți și auziți. Iar dacă vor merge pe calea păstrării suveranității, a demnității naționale, a tradițiilor sale, așa cum am spus în discursul meu, ne vom strădui să ne asigurăm că toate țările vor avea o voce egală. Nu știu cum va funcționa totul, dar aceasta este poziția noastră și pentru aceasta vom depune eforturi”, a notat Putin.

Amintim că Starîș a participat și la ediția din anul trecut a Clubului Valdai. Ulterior, deputatul PAS, Igor Chiriac, i-a oferit doi arginți, acuzându-l că s-a vândut.

Clubul de ”discuții” Valdai este descris de experții internaționali drept echivalentul rusesc de cel mai înalt profil al lui Davos. Daniel Drezner, profesor de politică internațională la Facultatea de Drept și Diplomație Fletcher de la Universitatea Tufts scrie că valoarea principală pentru participanți este capacitatea de a determina linia oficială a guvernului rus, deși prezența riscă și ”o mai mare legitimitate pentru un guvern care a a fost acuzat de unele activități mai puțin decât legitime în ultimul timp.” Iar Nikolai Petrov de la Centrul Carnegie din Moscova numește Valdai ”un proiect folosit ca propagandă flagrantă de Kremlin”. Sociologul rus Lilia Șevțova a criticat conferințele de la Valdai într-un articol întitulat ”Idioții utili ai lui Putin”. Iar jurnalistul britanic Angus Roxburgh notează că acest club de discuții joacă un rol cheie în efortul guvernului rus de a întări imaginea lui Putin și de a influența străinii.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.