Actualitate Internă Featured

EXCLUSIV Dezvăluiri: sumele astronomice pe care le-a cheltuit Ivan Ceban, în numai câteva ore, pentru organizarea de bâlciuri electorale la Milano și Barcelona sub pretextul așa-ziselor ”Zile ale Chișinăului”. Cum irosește primarul rusofil banii publici, în timp ce Chișinăul e un dezastru de mari proporții

EXCLUSIV Dezvăluiri: sumele astronomice pe care le-a cheltuit Ivan Ceban, în numai câteva ore, pentru organizarea de bâlciuri electorale la Milano și Barcelona sub pretextul așa-ziselor ”Zile ale Chișinăului”. Cum irosește primarul rusofil banii publici, în timp ce Chișinăul e un dezastru de mari proporții

În noaptea de 7 spre 8 iulie, anul în curs, Ivan Ceban a organizat, tocmai în Italia, așa-zisul eveniment ”Zilele Chișinăului”, într-un restaurant cu specific românesc din Cassano d’Adda (provincia Milano),

Avertizăm că, în realitate, evenimentul nu a reprezentat altceva decât o paranghelie electorală pe care rusofilul Ceban a plătit-o din banii publici ai chișinăuienilor. 

Se impune o întrebare cât se poate de legitimă, mai ales că individul candidează din nou: care a fost suma pe care primarul Chișinăului a irosit-o inutil, pentru numai câteva ore, cu scopul organizării acestei acțiuni electorale din Milano?  

Ceban a refuzat să facă publice cheltuielile, deși, repetăm: vorbim despre bani publici, bani care ar fi trebuit să fie folosiți în interes public, nu în interesul lui Ceban, candidatul Rusiei la Primăria Chișinău.

Potrivit site-ului restaurantului în cauză (care e deținut de niște cetățeni români stabiliți în provincia Milano), pentru organizarea unor evenimente similare, tariful e de 65 euro pentru adulți, respectiv 30 euro pentru minori. După cum poate observa oricine (AICI și AICI), la așa-numitele ”Zile ale Chișinăului” de la Cassano d’Adda n-au prea participat copii, adulții fiind majoritari. 

De notat că destrăbălarea electorală organizată de Ceban NU a suscitat absolut deloc interes în numeroasa diasporă basarabeană din Italia. La eveniment a participat doar un cerculeț restrâns care are legături direct interesate cu rusofilul. La momentul respectiv, nu au circulat postări, invitații sau afișe pe rețelele de socializare, toate anunțurile (mereu lacunare) au fost postate pe paginile lui Ceban și ale Primăriei Chișinău. Motivul e simplu: Ceban și pro-rușii în general NU se bucură de susținerea diasporenilor. 

Lăutarii 

Dar să revenim la suma aproximativă de 16.000 de ero, care ar fi acoperit doar accesul în restaurant și meniul. Inevitabil, acesteia i se mai adaugă și alte costuri deloc neglijabile. De exemplu, plata lăutarilor care i-au ridicat osanale lui Ivan Ceban, unii apărând îmbrăcați în port popular românesc (ceea ce spune multe despre coloana lor vertebrală). 

La ”Zilele Chișinăului” de la Cassano d’Adda au prestat următorii: Gabriel Nebunu, Yuri Neghin, Adriana Ochișanu și Ansamblul de Muzică și dans popular ”Mărțișor”, Corina Țepeș și Costi Burlacu – e cunoscut că tarifele acestora presupun câteva mii de euro în parte (prețurile fiind, oricum, la nivelul celor percepute pe piața italiană) / să luăm în calcul și că ansamblul ”Mărțișor” e alcătuit din mulți flăcăi și multe fete care au țopăit prin fața rusofilului Ceban. Estimăm că per-total, cheltuiala cu lăutarii a presupus, pe puțin, aproximativ 14.000-15.000 euro. Ceea ce ridică prețul celor câteva ore la peste 30.000 de euro. 

Dar și această sumă aproximativă a presupus, inevitabil, tot soiul de cheltuieli suplimentare – bunăoară, costurile necesitate de biletele de avion cumpărate de Ivan Ceban și marea sa delegație, care trebuia să suplinească lipsa de interes a basarabenilor din Italia. Oamenii aceștia nu au mâncat numai la restaurantul la care ne referim, totodată având nevoie de o asigurare a transportului pentru multe persoane. 

La o minimă estimare, costurile totale necesitate de organizarea așa-zisului eveniment ”Zilele Chișinăului” la Milano se ridică la peste 40.000 de euro. 

Barcelona – factura se dublează 

Având în vedere că paranghelia electorală a lui Ceban avea să fie trasă la indigo și în Barcelona, după aceeași rețetă și sub aceeași egidă, e clar că efortul financiar s-a dublat (și asta în cele mai optimiste estimări). Toate aceste destrăbălări au fost plătite cu banii chișinăuienilor. Trebuie să admiteți că rispirea unor sume exorbitante (aproximativ 80.000-90.000 euro) pentru numai câteva ore de tam-tam electoral, reprezintă o insultă pentru orice locuitor al Chișinăului (unul dintre cele mai sărăcăcioase orașe ale Europei).     

Între timp, Ceban nu doar că nu își transparentizează cheltuielile presupuse de organizarea acestor acțiuni la Milano și Barcelona, dar continuă să irosească sume gigantice pe diverse evenimente și concerte electorale. 

Chișinăuienii ar trebui să-i dea o lecție usturătoare la apropiatele alegeri locale. Persistența lui Ceban reprezintă un dezastru de proporții pentru Chișinău și locuitorii săi.   

P.S. Avertizăm că tot mai mulți interpreți / artiști tineri basarabeni ajung să cânte la acțiuni electorale ale lui Șor, Dodon și Ceban.Vorbim despre oameni îndrăgiți de un public larg, care se bucură de impact pe rețelele de socializare, având numeroși urmăritori. Cei mai mulți dintre ei dețin averi considerabile (cântă non-stop pe la nuți, cumetrii șamd), dar iată că nu stau deloc bine la capitolul moralitate, fiind capabili să-i legitimeze chiar și pe infractorii Rusiei. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.