Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV: Uneltire FSB-istă anti-românească la Sankt Petersburg. Agentura găgăuză ”Uniunea Populară” a organizat un bâlci moldovenist, punctajul fiind stabilit de serviciile secrete rusești. Agentul Alexandru Tanasii. Adevăratele mize ale așa-zisului ”eveniment istoric”

EXCLUSIV: Uneltire FSB-istă anti-românească la Sankt Petersburg. Agentura găgăuză ”Uniunea Populară” a organizat un bâlci moldovenist, punctajul fiind stabilit de serviciile secrete rusești. Agentul Alexandru Tanasii. Adevăratele mize ale așa-zisului ”eveniment istoric”

Nu e o noutate că multe dintre punctajele comandate de FSB, pentru a mutila percepții și mentalități în R.Moldova, dar și pentru a genera destabilizări, prin intermediul celei mai purulente propagande rusești, sunt puse în aplicare de slugoii Moscovei din așa-zisa Găgăuzia. Desigur, acestora li se adaugă agenturile rusești de la Chișinău și din alte zone-cheie ale teritoriilor românești din stânga Prutului. 

În acest articol vom discuta despre un evenimentFSB-istic care i-a adunat la Sankt-Petersburg, sâmbăta aceasta, pe unii dintre cei mai fanatici rusofili și moldoveniști (adică, rusofili travestiți) din R.Moldova. De-a dreptul inexplicabil, momentul a fost trecut sub tăcere de toată presa de la Chișinău, deși vorbim despre o evidentă problemă de securitate națională pe care măcar jurnaliștii ar trebui să o trateze corespunzător, dacă politicienii nu sunt în stare iar autoritățile există doar cu titulaturile. 

Ne întrebăm de ce oare tac televiziunile, ziarele și site-urile din stânga Prutului?, în condițiile în care, discursurile susținute în cadrul acestui eveniment organizat de separatiștii găgăuzi din așa-zisa ,,Uniune Populară” (Народный Союз Молдовы) au reprezentat o comandă a serviciilor secrete rusești. 

Podul.md avertizează că scopul real al acestui bâlci FSB-istic a fost încercarea acreditării mizerabilei și mincinoasei teorii staliniste a așa-zisului ”moldovenism”. Spre asta au țintit toate discursurile, la unison, punctajul fiind profund românofob, anti-Vest și incitând în permanență la destabilizarea R.Moldova (aflată în prag de alegeri locale). 

Organizarea și partitura FSB-istică este cât se poate de evidentă – după ce, în urmă cu numai câteva zile, Putin s-a declarat nemulțumit, în fața așa-zisului consiliu al președinților țărilor membre CSI (o făcătură 100% rusească), de faptul că tot mai mulți basarabeni își invocă identitatea românească, rupându-se, treptat dar sigur, de ”identitatea moldovenească” (detalii AICI), iată că o gașcă de agenți FSB-GRU din R.Moldova e adusă la Sankt Petersburg, unde e pusă să recite în cor exact aceeași partitură exprimată de criminalul de la Kremlin. 

Oare de ce, brusc, unii indivizi de la Comrat, care nici măcar NU cunosc limba română și care critică tot ce este românesc, au început, chiar acum, să se intereseze de ”istoria” românilor? 

Agentul Alexandru Tanasii 

Potrivit anunțului privind evenimentul FSB-istic, oamenii Rusiei din așa-zisa Găgăuzia au organizat ”o ședință solemnă dedicată aniversării a 664 de ani de la formarea statului moldovenesc și a 350 de ani de la nașterea domnului moldovean Dimitrie Cantemir”. Printre vorbitori, unul dintre cei mai scabroși agenți ai Rusiei din R.Moldova – Alexandru Tanasii. Întreaga rușine a fost prezentată drept... ”Congresul Moldovenesc” (foto jos). 

 

La Chișinău a devenit o modă ca tot soiul de rusofili și propagandiști putiniști să pozeze în așa-ziși ,,apărători ai Moldovei lui Ștefan cel Mare”, ce-i drept, aproape întotdeauna în limba rusă. Unul dintre acești mancurți este numitul Alexandru Tanasii, care a învățat ”istorie” din compunerile rusești ale pseudo-istoricului Vasile Stati. “Occidentul îndreaptă R. Moldova pe scenariul ucrainean”, a debitat Tanasii pentru Sputnik.md. Românofobia lui e agresivă și notorie. 

Dimitrie Cantemir, la 1719: Noi, moldovenii, la fel suntem români!

Deși tot insistă, fără pic de rușine, că Dimitrie Cantemir  ar fi fost ”rus”, propagandiștii putiniști NU vor să prezinte ce scria savantul român de la Est de Carpați despre moldoveni, acum mai bine de 300 de ani. 

În Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor, operă pe care Cantemir a scris-o între 1719 și 1722, savantul era destul de explicit cu privire la identitatea moldovenilor. Cităm cu exactitate din opera domnului Țării Moldovei:

“Înainte de toate, chiar dacă acest (neam) a fost împărțit în trei ținuturi de căpetenie, totuși toți se cheamă cu același nume de români, disprețuind adică dând de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare. Căci românii care trăiesc și astăzi în Transilvania, deasupra fluviului Olt, în ținutul numit Maramureș, nu-și dau numele de valah, ci de români (martori îmi sunt toți locuitorii tuturor națiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate îi numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, îi numim munteni – căci au luat în stăpanire mai multe locuri muntoase) își dau și ei la fel numele de români, iar țării lor de Țara Româneasca, adică în latinește: Terra Romana. (…)

Noi, moldovenii, la fel ne spunem români, iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească, ci românească, astfel că, dacă vrem să-l întrebăm pe un străin de știe limba noastră, nu-l întrebăm: «Scis moldavice?», ci «Știi românește?», adica (în latinește): «Scis Romanice»? Iar dacă aceste neamuri n-ar fi la obârșia lor români, cum, mă rog, ar fi putut să-și ia, prin minciună, și numele, și limba românilor? (…)

Arată-să pre scurt neamul Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor (carii cu toții cu un nume de obște Români să cheamă) să fie din rodul său hireși Români, și precum Dachia au fost descălecată de Traian împărat cu cetățeani și slujitori Romani […]” – detalii AICI

Moldovlahia

Propagandiștii putiniști vorbesc, mereu în fugă, și despre înființarea Principatului românesc de la Est de Carpați. Astfel, ei uită – ori se fac că uită, sau nu știu, că doar așa știu rușii să trateze ,,detaliile mărunte” despre ceva ce nu îi privește direct sau, mai exact, despre alte popoare –, că Bogdan I, care a condus voievodatul Maramureș, era un voievod român (valah), la fel de românesc fiind și ținutul maramureșean sau ținuturile din actuala Bucovină, care, împreună, au fost leagănul de formare a Principatului românesc Țara Moldovei, numit în documentele românești și străine și Moldovlahia (Țara românească a Moldovei). 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.