Externe

Fără precedent: băncile din Andorra au început să blocheze conturile cetățenilor ruși

Fără precedent: băncile din Andorra au început să blocheze conturile cetățenilor ruși

Urmare a sancțiunilor economice internaționale stabilite împotriva Rusiei și Belarusului din cauza războiului purtat de Kremlin în Ucraina, băncile andorrane au început să blocheze conturile cetățenilor ruși cu depozite în Andorra care depășesc 100.000 de euro. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al premierului Andorrei, Eric Jover, după ședința Consiliului de Miniștri.

Este pentru prima dată când Andorra aplică sancțiuni împotriva cetățenilor ruși. Sancțiunile au afectat 65 de persoane fizice și 18 persoane juridice. 

Decizia respectivă a fost luată la propunerea Ministerului andorran al Finanțelor. Acest decret guvernamental extinde domeniul de aplicare al decretului aprobat la 25 martie 2022.

Potrivit lui Eric Jover, "lista neagră" include aproximativ 1160 de persoane fizice și 101 entități juridice din Rusia, precum și 183 de persoane fizice și 23 de entități juridice din Belarus, transmite all-andorra.com

"Nu ne așteptăm ca impactul să fie foarte mare, dar asta merge dincolo de economic, este o chestiune de convingere", a punctat Xavier Espot,  premierul Andorrei, pentru ziarul El Periodic News.

În ceea ce privește ajutorul umanitar, Espot a reamintit că toate persoanele refugiate din Ucraina pot locui în țară pentru o perioadă de maximum trei luni fără nicio autorizație.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.