Actualitate Internă

VIDEO. Deputatul PAS Oazu Nantoi: „Tiraspolul nu are de ales și va coopera cu autoritățile de la Chișinău și de la Kiev” în privința coridorului pentru cerealele ucrainene / „Se tem de Rusia, dar, totodată, nu pot ignora contextul regional”

VIDEO. Deputatul PAS Oazu Nantoi: „Tiraspolul nu are de ales și va coopera cu autoritățile de la Chișinău și de la Kiev” în privința coridorului pentru cerealele ucrainene / „Se tem de Rusia, dar, totodată, nu pot ignora contextul regional”

În condițiile în care R. Moldova și Ucraina au anunțat deschiderea unui coridor de tranzit feroviar pentru transportul de cereale din Ucraina spre România, coridor care va trece prin regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile constituționale de la Chișinău, deputatul PAS Oazu Nantoi a explicat, într-un podcast la Europa Liberă, că regimul de la Tiraspol nu va avea de ales și va „coopera cu autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev” pentru a garanta funcționarea acestui coridor.

În opinia lui Nantoi, reprezentanții regimului de la Tiraspol „sunt conștienți de riscurile care există (...) și ei se tem de Rusia, dar, totodată, ei nu pot ignora contextul regional, Ucraina, vecinătatea Ucrainei, nu pot ignora faptul că Republica Moldova se consolidează și eu consider că, în culise, se ajung la niște acorduri care, chiar dacă nu plac Rusiei, Rusia nu are cum interveni”.

„Ei nu au încotro. Rusia e departe, iar pretinsa Transnistria e o fâșie îngustă între Ucraina și Moldova. 3700 de kilometri pătrați și 202 km de la nord la sud, 452 de kilometri de frontieră cu Ucraina. Deci pur și simplu n-au încotro”, a subliniat Nantoi, membru în Comisia Parlamentară de Securitate, Apărare și Ordine Publică.

În ceea ce privește reîntregirea teritoriului R.Moldova, mai ales în contextul pregătirilor de aderare la UE, deputatul PAS a precizat: „clasa politică este responsabilă de inițierea unui dialog în societate și pentru elaborare unei viziuni. O viziune de țară reîntregită, la fel cum un medic tratează o boală grea. Să avem un dialog cu populația din stânga Nistrului, să promovăm politici mult mai dure în ce privește apărarea drepturilor omului în stânga Nistrului, să formulăm condiționalități pentru regimul din stânga Nistrului, pentru integrarea step by step a populației din stânga Nistrului în spațiul informațional, economic, social, deoarece reîntregirea țării costă. De exemplu, e o întrebare pe care eu o vehiculez de mai mulți ani: acolo sunt 140.000 de pensionari. Cine o să-i întrețină în cazul reîntregirii? Trebuie să calculăm. Veteranii ministerului Securității, pensionarii, îi punem și pe ei la întreținere sau trebuie să existe niște criterii…” VIDEO integral:



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.