Actualitate Internă

Ceban a dus politizarea instituțională la alt nivel, transformând Primăria Chișinău într-o filială a partidului MAN. Candidatul PLDM la funcția de primar al Capitalei critică această abordare: "Ori gestionezi un partid politic, ori gestionezi primăria! Șefii de direcție au fost obligați să stea pe străzi și să împartă ziare!"

Ceban a dus politizarea instituțională la alt nivel, transformând Primăria Chișinău într-o filială a partidului MAN. Candidatul PLDM la funcția de primar al Capitalei critică această abordare: "Ori gestionezi un partid politic, ori gestionezi primăria! Șefii de direcție au fost obligați să stea pe străzi și să împartă ziare!"

Oleg Burlacu, candidatul PLDM la funcția de edil al Chișinăului, respectiv consilier local al Sectorului 5 din București, a vorbit, într-un interviu acordat portalului de știri Deschide.md, despre starea deplorabilă în care a fost adus Chișinăul de către primarul pro-rus Ivan Ceban, atât din punct de vedere urbanistic, cât și din punct de vedere managerial.  

De asemenea, candidatul PLDM l-a criticat pe Ivan Ceban pentru excesiva politizare a Primăriei Chișinău, angajații plătiți din bani publici fiind folosiți de primarul pro-rus în cadrul campaniei electorale. Podul.md amintește că Ceban promitea în 2019 că va face din Primăria Chișinăului cea mai nepolitizată instituție publică din țară, dar iată că a făcut exact opusul. Ceban a transformat Primăria Chișinăului într-o adevărată instituție politică: majoritatea angajaților, printre care viceprimari, pretori de sector, șefi de direcții, consilieri etc. au fost "îndemnați" să se alăture partidulețului condus de primarul pro-rus, ne referim la Mișcarea Alternativă Națională (MAN).

"Un primar are rolul unui manager, nicidecum nu trebuie să lase politica să intervină în administrarea tehnico-administrativă a unei primării, pentru că în momentul în care duci politica în primărie se pierde identitatea acelei persoane care gestionează primăria. Ori gestionezi un partid politic, ori gestionezi primăria. Și ceea ce nu aș fi făcut eu e, clar, în momentul în care sunt ales de oameni ca un tehnocrat, ca om în afara vreunui partid politic, nicidecum nu mi-aș fi făcut în mai puțin de patru ani partid politic. Mai mult, cu siguranță nu aș fi obligat șefii de direcție să lase treaba în primărie și să stea pe străzi să împartă ziare. Întotdeauna primarii vorbesc de reușita lor profesională, nu de partidul din care fac parte", a declarat Burlacu pentru Deschide.md

Oleg Burlacu a subliniat că unul dintre obiectivele sale constă în depolitizarea primăriei, pentru că acolo "este nevoie doar de performanță managerială și de nimic altceva". Potrivit acestuia, "orașul are nevoie doar de performanță administrativă, restul politicii să o facă guvernarea". 

Candidatul susținut de PLDM l-a mai criticat pe Ceban pentru că se laudă cu o serie de realizări de-a dreptul insignifiante. 

"Nu aș fi făcut niciodată o poză cu un drum sau un trotuar asfaltat și să mă laud, pentru că lucrul ăsta este o normalitate într-un oraș. Plecând de la această idee, lucrurile care se întâmplă într-o dezvoltare a unei urbe sunt firești și normale. Ceea ce face primarul benefic societății și Chișinăului sunt lucruri firești și necesare, pentru că el pentru asta este pus acolo, nu pentru laudă, nu pentru identificarea unei reușite. Unui edil trebuie să i se pară absolut firesc să contribuie mai mult la dezvoltarea orașului și să facă mai puține poze", a zis Burlacu.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.