Externe Actualitate Internă

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, efectuează o vizită în R. Moldova, la 1 an de la adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a unei importante inițiative de solidaritate

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, efectuează o vizită în R. Moldova, la 1 an de la adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a unei importante inițiative de solidaritate

Lidera opoziției democratice din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, se află într-o vizită de două zile în Republica Moldova, unde are planificate o serie de întrevederi cu conducerea de vârf de la Chișinău, inclusiv cu președinta Maia Sandu, precum și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

”Încântată să încep vizita mea în R. Moldova la invitația președintei Maia Sandu. Aștept cu nerăbdare să vorbim despre aspirațiile europene pe care le împărtășim. Voi participa la Moldova Women Forum 2023 și mă voi întâlni cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și grupul parlamentar pentru susținerea Belarusului democratic” a scris Țihanovskaia pe pagina sa de Twitter.


De asemenea, într-o altă postare pe Twitter, opozanta belarusă a amintit despre inițiativa formării unui grup parlamentar, cu care de altfel urmează să se întâlnească, proiect ce a fost votat în Parlament în urmă cu un an, pe 18 octombrie. 

”Acum un an, Parlamentul R. Moldova a votat cu o majoritate covârșitoare înființarea grupului parlamentar pentru statul democratic Belarus. Un gest puternic de solidaritate! Mă bucur că sunt în R. Moldova și aștept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu acest grup. Mulțumesc deputaților moldoveni pentru sprijinul acordat!", a mai declarat Țihanovskaia.


Amintim că la alegerile prezidențiale din Belarus din urmă cu 3 ani, lidera opoziției democratice, Svetlana Țihanovkaia, a ieșit învingătoare, însă dictatorul Lukașenko a falsificat rezultatul voturilor, pe care pur și simplu l-a inversat în favoarea sa, autoproclamându-se apoi drept "noul (vechiul) președinte al Belarusului". Ulterior, mai multe state ale lumii au refuzat să recunoască legitimitatea alegerilor din Belarus, respectiv pe Lukașenko drept "președinte al Belarusului". 

Imediat după alegeri, regimul Lukașenko, la acea vreme măcinat de ample proteste populare de stradă, a forțat-o pe Svetlana Țihanovkaia să părăsească țara, speriindu-se de influența acesteia asupra mișcării protestare pașnice și democratice din întreaga societate belarusă, ce fusese pe punctul de a-l da jos pe dictator de la putere.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.