Actualitate Internă Cap de pod Featured

EXCLUSIV. DOCUMENT BOMBĂ: Cum a decorat-o Dodon pe mama lui Ceban cu ordinul ”Gloria Muncii”, la solicitarea fiului Ivan. Culisele acestei acțiuni subterane. Familia Ceban își bate joc de bătrâni și de persoanele cu dizabilități, folosindu-le suferința în interese personale. Ode ca pe vremea URSS

EXCLUSIV. DOCUMENT BOMBĂ: Cum a decorat-o Dodon pe mama lui Ceban cu ordinul ”Gloria Muncii”, la solicitarea fiului Ivan. Culisele acestei acțiuni subterane. Familia Ceban își bate joc de bătrâni și de persoanele cu dizabilități, folosindu-le suferința în interese personale. Ode ca pe vremea URSS

În 2020, pe ultima sută de metri a mandatului său, Igor Dodon a decorat-o pe mama lui Ion Ceban (proaspăt ales în fucția de primar al Chișinăului, în noiembrie 2019) cu Ordinul ”Gloria Muncii”. 

Pe-atunci prieteni și colaboratori apropiați, activând, ca și acum, pe aceeași partitură rusească, atârnarea unei decorații pe pieptul controversatei Eugenia Ceban (la ora aceea, consilieră PSRM în cadrul Consiliului municipal Chișinău) a reprezentat o recompensă pe care Dodon i-a plătit-o lui Ivan, noul primar rusofil și socialist al Chișinăului. 

(Primarul Ivan Ceban și mama sa, Eugenia)

Potrivit documentului prezentat în exclusivitate de Podul.md (foto jos în 3 secvențe), unul dintre primele lucruri făcute de Ceban după ce s-a văzut edil, dacă nu chiar primul lucru, a fost să-și pună oamenii din structurile Primăriei să redacteze o cerere prin care să-i ceară lui Dodon decorarea mamei sale cu Ordinul ”Gloria Muncii”. 

Deși nu e datat, vă asigurăm că documentul a fost redactat chiar în noiembrie 2019, imediat după instalarea lui Ceban și după impunerea cu scandal a Angelei Cutasevici (omul său de casă) în funcția de viceprimar al Chișinăului. Podul.md vă prezintă documentul original (semnat și parafat) plecat de la Direcția Generală asistență socială și sănătate a Consiliului municipal, către viceprimarul Angela Cutasevici, care avea să-l semneze. Vă asigurăm că acest document există în arhiva Primăriei Chișinău. 

Ulterior, pe ultima sută de metri a mandatului său, Igor Dodon a decorat-o pe Eugenia Ceban (foto jos / captură wikipedia), deși nimic, dar absolut nimic nu o recomanda pentru asta, cu excepția faptului că e mama lui Ivan, personaj în care Rusia investea din ce în ce mai mult, cum de altfel se întâmplă și în prezent.

Să nu uităm că așa-zisul ordin ”Gloria Muncii” este o caraghioasă și rușinoasă rămășiță de factură sovietică, distincția fiind acordată, de regulă, clienților politici și bugetivorilor diverselor puteri din stânga Prutului, comuniștii și socialiștii fiind campioni în ceea ce privește decernarea. Acordat de președintele R.Moldova, ordinul se conferă, potrivit descrierii oficiale, pentru ”rezultate excepționale în muncă, activitate publică de vază și contribuții substanțiale în domeniul culturii, științei, sportului, vieții publice sau social-economice”

A se nota că mama lui Ivan Ceban nu s-a evidențiat niciodată cu absolut nimic în astfel de domenii, dânsa fiind doar o bugetivoră numită politic, care s-a remarcat doar prin scandaluri (detalii AICI și AICI), decorarea sa reprezentând un exemplu de nepotism și de batjocură la adresa oricăror valori.În aceste condiții nu ne miră absolut deloc că decorarea s-a făcut pe tăcute și fără a se genera valuri, întrucât subiectul nu i-ar fi prins bine nici lui Dodon, nici lui Ceban. Prin urmare, atât de mari sunt ”meritele” mamei lui Ivan, încât toată lumea s-a ferit să se afle că tocmai ce i se agățase o tinichea pe piept, la comanda fiului și cu binecuvântarea lui Dodon. Adică rusofilii între ei.  

În schimb, iată ce ode scabroase și paralele oricăror realități i se ridică Eugeniei Ceban, în cea mai autentică limbă de lemn, ca pe vremea URSS, la comanda fiului Ivan, în documentul oficial dezvăluit de Podul.md, cu scopul de a i se inventa niște așa-zise ”merite deosebite”

”Caracterizarea indicându-se concret meritele deosebite

Doamna Eugenia Ceban, după absolvirea Colegiului de Medicină din or. Cahul a activat circa 18 ani în domeniul medicinii, implicându-se frecvent, în tot spectrul de activități prestate de Spitalul Clinic Municipal nr. 2, or. Chișinău. 

Din 2001 desfășoară activitatea în funcție de șef al Direcției generale asistență social contribuind pe deplin și calitativ în prestarea serviciilor și prestațiilor sociale la nivel municipal, intervenind cu noi idei, proiecte sociale și inițiind procedura de acordare a ajutorului material persoanelor aflate în dificultate, în etate și cu dizabilități. 

Este o doamnă cu un echilibru emoțional, constantă în atitudini și cu un spirit creativ și inovativ, capacitățile de conducere, coordonare și supervizare sunt conform experienței profesionale deținute. 

Deciziile luate și acțiunile întreprinse, întotdeauna, sunt orientate spre atingerea celor mai bune rezultate cu costuri minime. Oferă suport consultativ și metodologic nu doar în domeniul de activitate dar și în alte domenii, comform competențelor deținute. 

Doamna Eugenia Ceban, fiind consilier, a continuat să susțină diverse proiecte sociale precum crearea Serviciului social ”Asistență personală”, ”Echipă Mobilă”, ”Suport Monetar” etc. înaintate pentru aprobare de Direcția generală asistență social a Consiliului municipal Chișinău. 

Pe parcursul activității, a contribuit activ în implementarea politicilor statului în domeniul de activitate, manifestând empatie față de persoanele în vârstă și cu dizabilități aflate în dificultate”. 

Așadar, mama lui Ivan Ceban (foto sus) a fost decorată pentru că ar fi manifestat ”empatie” față de bătrâni și persoane cu dizabilități, adică, pentru o atitudine nedemonstrabilă, care, dacă ar fi existat, ar fi trebuit să fie pur și simplu o manifestare umană (oricum plătită din bani publici), și nu pretext pentru decorare și laude puțin spus destrăbălate. Așa-zisa ”descriere” se reduce, în fapt, la o înșiruire de calități generale pe care le-ar avea Eugenia Ceban, dar nu prezintă nici cea mai mică realizare concretă. 

Totuși, cel mai grotesc este că suferințele bătrânilor și ale celor cu diverse dizabilități sunt folosite fără scrupule pentru decorarea sovietică a mamei lui Ceban, primar care, prin incompetență și clientelism, a tot lovit, de-a lungul timpului, tocmai în aceste categorii defavorizate, serviciile și facilitățile oferite fiind la ani-lumină distanță de cele existențe în statele UE și NATO.   

De remarcat că, după ce a fost folosită pentru a semna solicitarea de acordare a Ordinului ”Gloria Muncii” pentru Eugenia Ceban, primarul și mama sa au debarcat-o prin jocuri subterane pe Bucearschi Tatiana din funcția de director la Direcția Generală Asistență Socială a Consiliului municipal Chișinău, instituție pe care recent decorata o condusese în trecut și pe care a acaparat-o din nou, prevalându-se de funcția de primar a fiului – detalii AICI.

Documentul original publicat în exclusivitate de Podul.md demonstrează, din nou și din nou, atât marea fățărnicie a lui Ivan Ceban, produsul politic al lui Voronin, Dodon și al serviciilor secrete rusești, cât și ipocriza și nepotismul larvar al întregii familii Ceban, abonată de ani și ani la bani publici și la funcții călduțe, mereu cu cele mai dezastruoase consecințe pentru Chișinău și locuitorii săi. 

(Ivan Ceban și Igor Dodon)

Pericolul Ceban 

Dincolo de cosmetizările așa-zise ”pro-europene” ale personajului, documentul amintește tuturor cu cine aveam de-a face atunci când vorbim despre Ivan Ceban – românofob și rusofil care nu doar că a fost, întreaga sa viață, un fel de mini-Dodon, dar care, de-a lungul ultimilor ani, a devenit noul Dodon al Rusiei în R.Moldova, serviciile secrete rusești investind consistent în recosmetizarea sa. 

E motivul pentru care a avut loc o distanțarea a lui Ceban (și a mamei lui, momentan consilieră ”neafiliată”) de Dodon și PSRM, însă – atenție! –, pe viitor, la comanda Moscovei, toate forțele Rusiei din R.Moldova s-ar putea uni, dincolo de divergențele reale sau artificiale, în spatele lui Ivan Ceban, dacă Kremlinul va decide să-l distribuie în rol de prezidențiabil (printre câțiva ”iepuri”) pentru a o contracandida pe pro-europeana Maia Sandu. 

La apropiatele alegeri locale, chișinăuienii ar trebui să conștientizeze pericolul și să iasă masiv la vot pentru a vota împotriva lui Ivan Ceban. Dacă rusofilul va câștiga din primul tur, efectele vor fi dezastruoase atât pentru PAS, cât și pentru Chișinău, scenariul unei candidaturi a lui Ceban la funcția supremă în stat devenind din ce în ce mai posibil. Să nu ziceți că nu v-am avertizat. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.