UPDATE: Comisia pentru Situații Excepționale a dat curs solicitării SIS și a suspendat licențele de emisie ale celor șase posturi TV.
„În Republica Moldova zilnic suntem supuși unor atacuri hibride din partea Federației Ruse. În ultimele săptămâni, aceste amenințări au crescut în intensitate. Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic.
Astăzi, la recomandarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune care promovează interese străine. Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a anunțat premierul Dorin Recean.
Totodată, SIS a publicat lista celor 31 de site-uri ce urmează a fi blocate în Republica Moldova:
Știrea inițială:
Licențele a șase posturi de televiziune din Republica Moldova urmează a fi suspendate pe perioada stării de urgență. Totodată, 31 de portaluri web urmează a fi blocate, dintre care 21 sunt administrate direct din Federația Rusă. Anunțurile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă de către directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață.
Potrivit lui Musteață, cele șase posturi TV sunt Orizont TV, ICTV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Solicitarea privind suspendarea licențelor este transmisă Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), care urmează să ia decizia.
Aceste posturi TV ar fi fost folosite, potrivit directorului SIS, de către Federația Rusă pentru a influența alegerile locale din Republica Moldova: „Deținem informații operative despre faptul că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie și subminează procesul democratic din țara noastră”.
„Aceste posturi promovează constant narative manipulatoare care, alături de agresiunea informațională promovată de factorul extern, generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO și a Uniunii Europene”, a declarat șeful SIS, precizând să trebuie să se pună semn de egalitate între interesele statului rus și cele ale persoanelor sancționate internațional cu privire la Republica Moldova.
„Acest lucru se întâmplă prin câteva metode ce implică finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cumpărarea de voturi, coruperea candidaților, dar și prin campanii de dezinformare bine puse la punct prin anumite posturi TV, site-uri, rețele de socializare. Cele menționate fac parte din arsenalul războiului hibrid dus de Rusia împotriva țării noastre”, a mai spus Musteață, care a menționat că aceste posturi TV au acționat concertat în cazul mai multor materiale în tandem cu forțele politice controlate de oligarhi și persoane sancționate internațional, printre care Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc.
Alexandru Musteață a mai afirmat că în ultimele luni se observă o intensificare a atacurilor informaționale și o creștere a riscurilor asupra securității naționale, în special în perioada electorală.
Vezi toate declarațiile șefului SIS în format video.