Actualitate Internă

Primarul Chișinăului, Ivan Ceban, seamănă cu George Simion. Cameleonismul exponenților care fac jocurile Moscovei

Primarul Chișinăului, Ivan Ceban, seamănă cu George Simion. Cameleonismul exponenților care fac jocurile Moscovei

Candidatul Platformei DA la Primăria Chișinăului, Victor Chironda, a publicat miercuri o scrisoare despre care atrage atenția că a fost trimisă recent de actualul edil al Capitalei, Ivan Ceban, ambasadorului Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Pe parcursul scrisorii cu pricina, sunt oferite asigurări că vor fi promovate interesele Moscovei în Republica Moldova. De asemenea, atrocitatea războiului pe care Rusia îl poartă la scară largă împotriva Ucrainei este minimalizată și descrisă drept "așa-zisa situație din Ucraina". 

Victor Chironda, pe Facebook: "Cine acolo nu credea că Ceban e omul rușilor, trup și suflet dedicat cauzei de preluare a puterii în Moldova în interesul Kremlinului?

În spațiul public a apărut scrisoarea lui Ceban din 6 septembrie 2023 adresată ambasadorului rus Vasnețov, în care domnul primar «apolitic» se declară un susținător convins al intereselor Rusiei în Moldova.  

În scrisoare, Ivan Ceban menționează că ține mult la relațiile sale cu Federația Rusă și susține o «manifestare mult mai amplă a identității culturale ruse» în Republica Moldova, pe care o numește «această parte a pământului moldovenesc»

Dar cel mai grav e că Ceban numește războiul sângeros al Rusiei în Ucraina «așa numita situație din Ucraina». Pentru Ceban moartea a zeci de mii de ucraineni nevinovați este doar o «așa numită situație».

Scrisoarea este scrisă în plină campanie electorală, în timp ce instituțiile statului depun eforturi majore să prevină fraudarea alegerilor locale prin intermediul agenților FSB și genților cu bani ale lui Șor.  

Mă adresez alegătorilor pro-europeni, care cred că Ceban este un simplu primar, care se ocupă de dezvoltarea orașului.  

Suntem în plină «operațiune specială» de readucere la putere în Republica Moldova a agenților de influență a Kremlinului. Iar principalul cal troian în acest plan este Ivan Ceban, deghizat în pro-european.  

Cum sa aibă Ion Ceban curaj sa trădeze Rusia? Trădătorii Rusiei se odihnesc pe veci, nu au tupeu sa iasă la televizor sa spună ca se leapădă de Rusia!

Oameni buni, nu va lăsați înșelați, Ion Ceban nu este european, nu a trădat Rusia, ci a trădat Moldova.  

Într-o altă democrație, candidați camuflați ca el ar fi fost scoși din alegeri, ca agenți străini.  

La 5 noiembrie votați candidați europeni adevărați.  

Forță Chișinău! Forță Moldova! Pace Europa!".

Textul scrisorii: "În numele Administrației Primăriei Chișinău și în numele meu, permiteți-mi să vă transmit salutările noastre dumneavoastră și personalului Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.

După cum bine știți, sunt profund recunoscător Federației Ruse, țara în care am studiat și am trăit mulți ani, în care m-am format și perfecționat. Această legătură este încă vie și îmi întărește dorința de a crea relații bilaterale mai strânse, care sunt atât de asiduu afectate de capriciile Guvernului de la Chișinău, aplecat către interesele SUA și ale UE.

Eu și membrii echipei mele considerăm că este absolut necesar să avem un program mai complet, o manifestare a identității culturale rusești pe această bucată de pământ moldovenesc. Lucrăm continuu pentru consolidarea relațiilor Chișinăului cu alte țări, respectiv cu orașe ale Federației Ruse - precum Moscova, Saratov, Tula, Kazan sau Obninsk. În aprilie 2021, am avut onoarea să semnăm Planul de acțiune pentru Foaia de parcurs a cooperării comerciale, economice, științifice, tehnice și culturale dintre Primăria Chișinăului și administrația Sankt Petersburgului. Este una dintre cele mai mari realizări ale mele în calitate de primar al Chișinăului.

La sfârșitul lunii ianuarie 2022, am ajuns într-o vizită oficială foarte fructuoasă la Sankt Petersburg. Guvernatorul Alexander Beglov și-a arătat deschiderea către aprofundarea cooperării dintre administrațiile orașelor noastre. Din păcate, de atunci, pe fundalul așa-zisei situații din Ucraina, relațiile dintre statele noastre s-au deteriorat constant sub ordinele Guvernului de la Chișinău.

Având în vedere sprijinul constant din partea distinșilor dumneavoastră colegi, aș dori să vă asigur de deplina mea deschidere de a contribui la intensificarea cooperării dintre Republica Moldova și Federația Rusă, respectiv la implementarea proiectelor de interes comun în toate domeniile de activitate.

Profitând de această ocazie, aș dori să îmi reiterez recunoștința față de Primăria Chișinău, respectiv recunoștința personală pentru sprijinul oferit de misiunea diplomatică a Rusiei în restabilirea dialogului cu administrația orașului Sankt Petersburg. Pentru a ne atinge obiectivele comune, continuăm să contăm pe sprijinul atât de necesar al partenerilor noștri ruși în perioada următoare". 

În mod previzibil, pro-rusul Ivan Ceban - care dă din coate să-și creeze subit o imagine de pro-european din rațiuni electorale, dar și pentru a obține finanțări din România - a negat veridicitatea scrisorii. Însă, pentru a-l scuti de efortul de a încerca să-i mintă pe cetățenii Republicii Moldova că ar fi de fapt un pro-european convins și nu un lacheu al Moscovei, site-ul Deschide.md a publicat, tot în cursul zilei de astăzi, mai multe imagini ce atestă că primarul Chișinăului, Ivan Ceban, este consiliat de agenții Moscovei, fiind surprins la cafea cu aceștia. 

MAI MULTE DETALII: (FOTO/VIDEO) Primarul Ion Ceban e consiliat de oamenii Moscovei. La ”cafea” cu strategii FSB

Loviturile s-au ținut lanț astăzi pentru Ivan Ceban. Precizăm în acest sens faptul că Victor Chironda a publicat și o scrisoare despre care spune că a fost trimisă de primarul Chișinăului către ambasadorul SUA în Republica Moldova. În textul scrisorii este adoptat un cu totul alt limbaj, care ar putea irita electoratul pro-rus al primarului Chișinăului. În scrisoare se vorbește, de pildă, despre războiul din Ucraina, nu despre "așa-zisa situație din Ucraina". De asemenea, se vizează obținerea de sprijin din partea SUA pentru "îmbunătățirea securității energetice a Chișinăului".

Victor Chironda, pe Facebook: "În spațiul public au apărut două scrisori semnate de Ceban, una adresată ambasadorului Rusiei și alta adresata ambasadorului SUA.

Ceban declară că au fost publicate acte false.  

Ne spune Ceban exact la care acte se referă? Care scrisoare e falsă? Cea către Vasnețov sau cea către Logsdon? Sau ambele?

Hai domnule primar, ieși și spune oamenilor despre care acte false e vorba? Care e poziția ta cu privire la războiul din Ucraina? Ce "proiecte comune" ai cu Kremlinul?

De ce dai acte secrete despre infrastructura orașului agenților FSB da bani pentru Chișinău ceri de la americani?

Sau crezi că veșnic vei putea sta cu fundul pe două scaune?".

Textul scrisorii: "În numele Administrației Chișinăului, aș dori să adresez salutările noastre amabile Excelenței Voastre și echipei de membri ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Pe 24 februarie 2023, s-a anunțat că Statele Unite ale Americii intenționează să ofere 300 de milioane de dolari pentru Întărirea Securității Energetice a Republicii Moldova. Dorim să transmitem aprecierea noastră pentru asistența din partea țării dumneavoastră, care are ca scop sprijinirea Republicii Moldova în abordarea dificultăților generate de criza energetică.

Războiul din Ucraina, mai ales pentru că se află chiar la granițele Republicii Moldova, a exercitat o presiune enormă asupra Republicii Moldova și în special asupra municipiului Chișinău, cel mai mare oraș al țării. Primăria Chișinău a amenajat tabere de refugiați încă din prima zi de război în Ucraina pentru toți oamenii, indiferent de religie, origine sau orice alte caracteristici de segregare.

Războiul din Ucraina, criza refugiaților și criza energetică au scos la iveală vulnerabilitatea infrastructurii energetice a Republicii Moldova. Într-adevăr, trebuie modernizat, trebuie crescut și diversificat nivelul de securitate și trebuie să diversificăm sursele furnizorilor.

Considerăm că Municipiul Chișinău ar trebui să fie una dintre prioritățile în procesul de îmbunătățire a securității energetice în Republica Moldova, întrucât Chișinăul este cel mai mare oraș din Republica Moldova, reprezentând peste o treime din populația totală a țării. Mai mult, majoritatea instituțiilor se află la Chișinău. O întrerupere a aprovizionării cu energie în Chișinău ar afecta în mod critic structurile decizionale ale țării.

Suntem încrezători să afirmăm că de o îmbunătățire a securității energetice la Chișinău ar beneficia nu numai cea mai mare parte a populației țării, dar ar îmbunătăți securitatea generală a întregii republici. Credem că acest lucru ar stimula diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și ar constitui fundamentul pentru infrastructura energetică securizată în Republica Moldova.

Dorim să ne afirmăm disponibilitatea de a discuta despre un potențial angajament al Municipiului Chișinău în procesul de Întărire a Securității Energetice a Moldovei.

Administrația Primăriei Chișinău profită de acest prilej pentru a reitera cele mai înalte considerații Excelenței Voastre și Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova".

 

Pentru publicul din România, precizăm că eforturile depuse de Ivan Ceban pentru a-și crea o imagine de pro-european seamănă, aproape la indigo, cu acțiunile cameleonice ale președintelui AUR George Simion. Amintim că, în încercarea disperată de a obține validare pe plan european, George Simion își construiește mesajele într-un mod totalmente diferit în funcție de publicul țintă. Pe plan extern, George Simion, dorind ca partidul AUR să adere la influenta familie europeană ECR, îl înjură chiar pe dictatorul rus Vladimir Putin. În schimb, pentru publicul intern, George Simion nu ratează nicio ocazie să atace Ucraina și menajează pe cât posibil regimul terorist de la Moscova. Toate mesajele publicate de Simion pe Facebook și Tik Tok - acestea fiind platformele utilizate de majoritatea votanților AUR - urmează narativa Moscovei, chiar dacă, din motive de comunicare strategică ce țin de politica externă și mai exact de obținerea de susținere pe plan european, liderul aurist nu își asumă abordarea Dianei Șoșoacă, senatoarea ex-AUR care își exprimă în mod direct, fără menajamente, susținerea pentru regimul Putin. 

MAI MULTE DETALII: EXCLUSIV Cameleonismul lui George Simion: Îl înjură pe Putin și vorbește despre importanța studierii istoriei Holocaustului doar pe canalele ferite de atenția publicului larg aurist. Încercarea disperată a AUR de a se valida pe plan extern. Culisele întâlnirii cu ambasadorul Israelului

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.