Tuesday, May 14, 2024
Actualitate Internă Cap de pod

Un cotidian eston zguduie scena politică de la Chișinău în pragul alegerilor: Ivan Ceban s-a aflat în secret la Moscova pe 24 februarie 2022, ziua în care a debutat invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei. Traseul neobișnuit și întortocheat pe care primarul pro-rus l-a parcurs pentru a se întoarce în Republica Moldova

Un cotidian eston zguduie scena politică de la Chișinău în pragul alegerilor: Ivan Ceban s-a aflat în secret la Moscova pe 24 februarie 2022, ziua în care a debutat invazia rusească la scară largă asupra Ucrainei. Traseul neobișnuit și întortocheat pe care primarul pro-rus l-a parcurs pentru a se întoarce în Republica Moldova

"Cum am reacționa în Estonia dacă s-ar dovedi brusc că unul dintre cei mai influenți politicieni estoni s-a aflat în secret la Moscova în ziua în care Rusia a invadat Ucraina? Exact astfel s-a comportat Ivan Ceban, primarul Chișinăului și marele favorit al viitoarelor alegeri locale", a scris jurnalistul eston Holger Roonemaa în debutul unui articol în care dezvăluie că primarul Chișinăului, Ivan Ceban, a călătorit în secret la Moscova la începutul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei. Articolul în cauză, publicat în cotidianul Eesti Päevaleht, tratează totodată tema imposturii de care dă dovadă Ivan Ceban atunci când se prezintă public drept pro-european. 

Vom reda în cele ce urmează în integralitate articolul scris de jurnalistul Holger Roonemaa, în care sunt surprinse o serie de nuanțe ce scot la iveală planul pe care Moscova l-a creionat pentru a relua controlul cvasitotal al Republicii Moldova. 

"Administrația orașului Chișinău este pregătită să rezolve situația de criză. La ședințele desfășurate astăzi am discutat etapele acțiunilor", scria Ivan Ceban, în data de 24 februarie 2022, la ora 18, pe pagina sa de Facebook. Postarea s-a referit la refugiații de război care au plecat cu miile în Republica Moldova imediat după ce Moscova a declanșat invazia la scară largă asupra Ucrainei. 

Primarul Ceban le-a cerut moldovenilor să rămână calmi și a subliniat că administrația Chișinăului este pregătită să gestioneze situația de criză, cooperând în acest sens cu autoritățile centrale ale Republicii Moldova. Ceban a publicat mai multe postări similare în acea zi și zilele următoare, pe parcursul cărora a vorbit despre organizarea sprijinului pentru refugiați, respectiv locuri de cazare disponibile și puncte unde se pot efectua donații. 

Însă, Ceban nu a menționat că nu se aflase deloc în Republica Moldova în timpul respectivelor discuții. În colaborare cu publicația de investigație Dossier Center, cotidianul Eesti Päevaleht a aflat că unul dintre cei mai populari politicieni ai Republicii Moldova a zburat la Moscova împreună cu soția cu o zi înainte de începerea războiului la scară largă. 

Nu există nicio consemnare în calendarul de lucru al primarului cu privire la această călătorie. De asemenea, nu a comunicat nimic în mod public despre această chestiune. Nu se știe cu cine s-a întâlnit Ceban sau a trebuit să se întâlnească la Moscova, respectiv ce subiecte avea de discutat. 

Conform informațiilor obținute de cotidianul eston, Ceban și soția au avut bilete de avion pe ruta Moscova-Bangkok pentru data de 26 februarie. Însă, pe 25 februarie, Ivan Ceban a zburat singur de la Moscova la Sankt Petersburg, de acolo a plecat la Berlin, și probabil s-a întors în Republica Moldova - via România - în noaptea de 26 februarie.

"Aceasta este o informație crucială pentru că ar fi putut spune că se afla într-o călătorie de afaceri la Moscova în respectiva perioadă, însă, din păcate, Rusia a început invazia, iar el condamnă asta. În schimb, Ceban a decis să fie secretos, ceea ce înseamnă că probabil a avut un fel de agendă ascunsă cu rușii", a declarat șeful think-tank-ului moldovenesc Watchdog.md, Valeriu Pașa. 

Situația de atunci era extrem de grea pentru Republica Moldova din punctul de vedere al securității. 

"Planul rușilor era să cucerească rapid Odesa. Din acel punct, frontiera oficială de stat a Moldovei era foarte aproape. Situația era critică pentru Moldova, întrucât în cazul în care Rusia ar fi început să se simtă imediat confortabilă în Ucraina, atunci răsturnarea puterii de la Chișinău ar fi reprezentat următorul pas", a declarat directorul Centrului Internațional de Studii pentru Apărare, Indrek Kannik.

Nu se știe dacă rușii aveau deja un plan clar legat de persoana pe care să o aducă la putere în Republica Moldova. Totuși, Kannik a precizat că rușii au învățat și au înțeles că nu vor mai câștiga cu politicieni complet corupți și pro-ruși în mod deschis, precum Viktor Ianukovici în Ucraina sau Igor Dodon în Moldova.

"Atunci când cineva zboară la Moscova în secret, asta poate fi considerat doar foarte rău. Acest lucru este valabil mai ales pentru țările din prima linie, ceea ce cu siguranță e Moldova. Nu mergi la Moscova pe ascuns din alt motiv decât pentru a face ceva dubios", a zis Kannik.

Potrivit lui Kannik, singura "circumstanță atenuantă" a călătoriei lui Ceban ar putea consta în faptul că el și soția sa aveau bilete cu escală către Thailanda. 

"Aș putea să cred că și-a planificat să se odihnească la Moscova timp de două zile, dar totuși – cea mai ieftină, mai rapidă și mai ușoară cale către Bangkok este tot de la Chișinău, dar via Istanbul", a argumentat Kannik.

De asemenea, sare în ochi traseul neobișnuit și întortocheat al lui Ceban de la Moscova înapoi în Republica Moldova.

În circumstanțe normale, poate că vizita secretă a lui Ceban la Moscova nu ar merita atât de multă atenție, pentru că el este deja cunoscut drept un politician totalmente pro-rus. Cariera lui Ceban a început în Partidul Comunist. A intrat în Partidul Socialist în 2012, în circumstanțe încă neclare, acolo unde a devenit ideologul șef al formațiunii politice. 

"În acea perioadă socialiștii au îmbrățișat pe deplin viziunea lui Russki Mir și au devenit partenerul iubit al lui Putin în Moldova. Pe toată perioada în care Ceban s-a aflat în poziția de secretar ideologic al partidului, ideologia lor a fost împotriva Occidentului și a Uniunii Europene, respectiv favorabilă propagandei ruse și lui Putin", a spus Valeriu Pașa.

Nu era vorba doar despre o poziționare abstractă pro-rusă, dat fiind faptul că, în urmă cu un an, americanii au impus sancțiuni cetățenilor ruși Yuri Gudilin, Olga Graki și Leonid Gonin, dintre care cel puțin unul, primul menționat, era ofițer FSB. Potrivit dezvăluirilor făcute de americani, rușii au lucrat literalmente în staff-ul electoral al liderului socialiștilor, președintele de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, și au promis Moldovei o mână de ajutor din partea Kremlinului dacă socialiștii vor câștiga. Printre altele, a fost înființată o schemă secretă de plată în criptomonede, al cărei scop probabil a constat în finanțarea operațiunilor de influență în Republica Moldova.

"În timp ce eforturile Kremlinului de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Republica Moldova au eșuat, Kremlinul încă face presiuni pentru revenirea la putere a unui guvern pro-rus. Văzând că poporul nu mai susține vechea elită politică pro-rusă a Moldovei, echipa lui Gudilin a oferit sprijin partidului politic de opoziție Mișcarea Alternativă Națională", se arată în reportul Departamentului Trezoreriei SUA, instituția americană care a impus sancțiuni. 

În același timp, conexiunea care leagă Partidul Socialist și Mișcarea Alternativă Națională (MAN) este Ceban, care a fondat MAN anul trecut. Însă, acesta a decis să susțină public parcursul pro-european al Moldovei și să-și creeze o altă imagine, chiar de centrist pro-occidental.

La alegerile locale de duminică, Ivan Ceban este de departe cel mai popular candidat la funcţia de primar al Chişinăului. 

Valeriu Paşa a menționat că ceea ce iese în evidenţă în cazul lui Ceban constă în înțelegerea secretă pe care o are cu partidele pro-ruse. Practic, ceilalți exponenți pro-ruși au o atitudine de non-combat față de Ceban în cadrul actualei campanii electorale, lăsându-i cale liberă către un nou mandat. 

"De exemplu, fostul președinte Igor Dodon, care este puternic pro-rus, plănuia să candideze la funcția de primar al Chișinăului, dar rușii i-au interzis. Acum candidatul Partidului Socialist este un nume complet lipsit de sens", a spus Paşa.

"Iar campania noului partid al oligarhului Ilan Șor este foarte ieftină, în care nici măcar nu pronunță numele lui Ceban pentru a-l critica în vreun fel. Același lucru este valabil și pentru partidul finanțat de fostul premier Ion Chicu și Vlad Plahotniuc", a adăugat Pașa. 

Paşa a menţionat că, în acelaşi timp, MAN-ul lui Ceban nu concurează în altă parte, ci doar în Chişinău. 

"Este vorba de a te preface că ești competitiv. Consider că Moscova vede în Ceban, ca să spunem așa, o cheie de aur care ar putea câștiga voturile alegătorilor pro-europeni la următoarele alegeri parlamentare", a zis Pașa. Potrivit lui Paşa, asta ar oferi probabil o oportunitate de a crea o coaliţie cu partidele tradiţionale pro-ruse şi de a duce Moldova înapoi în poala Rusiei.

Astfel, "jocul" nu ține numai de persoana ce deține puterea în orașul Chișinău - unde, potrivit ultimului sondaj, cele mai importante probleme electorale sunt ambuteiajele, gropile din străzi, lipsa locurilor de parcare, respectiv gunoaiele - ci este despre următoarele alegeri, prezidențiale și apoi parlamentare.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.