Actualitate Internă

Maia Sandu: "Federația Rusă nu poate intra astăzi în Republica Moldova cu tancul și încearcă să intre cu sacoșele de bani murdari!". Alegerile locale din 5 noiembrie, sub ofensiva hibridă a Kremlinului. La cât se ridică cuantumul finanțărilor ilegale ale candidaților pro-ruși depistate de autoritățile de la Chișinău în ultimele două luni

Maia Sandu: "Federația Rusă nu poate intra astăzi în Republica Moldova cu tancul și încearcă să intre cu sacoșele de bani murdari!". Alegerile locale din 5 noiembrie, sub ofensiva hibridă a Kremlinului. La cât se ridică cuantumul finanțărilor ilegale ale candidaților pro-ruși depistate de autoritățile de la Chișinău în ultimele două luni

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat miercuri seară, în emisiunea "Secretele Puterii" de la Jurnal TV, că Moscova, din disperare să controleze Republica Moldova, investește sume colosale pentru a influența alegerile locale din data de 5 noiembrie. În acest context, Maia Sandu a precizat că instituțiile Republicii Moldova au depistat, doar în ultimele două luni, aproximativ 90 de milioane de lei moldovenești, bani ilegali ce au fost investiți în campaniile electorale ale candidaților pro-ruși. Însă, șefa statului a avertizat că finanțările ilegale pot fi, în realitate, mult mai substanțiale. 

"Suntem siguri că sunt alți bani pe care instituțiile nu au reușit să-i documenteze. Asta nu face decât să vorbească despre cât de mare este interesul și disperarea Kremlinului să revină și să mențină controlul în Republica Moldova", a punctat președinta Maia Sandu. 

"Federația Rusă nu poate intra astăzi în Republica Moldova cu tancul și încearcă să intre cu sacoșele de bani murdari", a mai subliniat Maia Sandu. 

Moderator: Suntem pe ultima sută de metri a acestei campanii electorale locale, una surprinzătoare un pic pentru mine. Din punctul meu de vedere, este cam cea mai anostă din cele pe care le-am trăit în ultimii ani, în special în ceea ce privește Chișinăul, mai ales că și primarul Ivan Ceban fuge de dezbateri și o face practic și mai tristă. Dumneavoastră cum ați cataloga această campanie până acum?

Maia Sandu: Noi ne dorim să avem alegeri libere și corecte, vrem să vedem un vot conștient al cetățenilor, iar aceste alegeri sunt despre localități, dar nu numai. Aceste alegeri sunt și despre proiectul cel mai important al Republicii Moldova, care se numește proiect de integrare europeană și este foarte important ca cetățenii care fac alegerea să fie siguri că aleg oameni care nu vor deveni piedici pentru proiectul nostru de integrare europeană. Preocuparea noastră majoră în prezent sunt aceste încercări din partea Federației Ruse de a cumpăra alegătorul. Federația Rusă nu poate intra astăzi în Republica Moldova cu tancul și încearcă să intre cu sacoșele de bani murdari.

Moderator: Spuneați despre implicarea Federației Ruse în cadrul acestor alegeri. Vedem această grupare criminală Șor care, deși a fost interzisă, în continuare este foarte, foarte activă și și-a creat cel puțin trei partide. Unul dintre partide se află în prim-plan, altele stau mai în spate. Vedem că în continuare procesul de mituire a alegătorilor - sau poate chiar mai mult decât oricând - este activ, în special la Bălți, la Orhei, acolo unde au pus o mare miză. Ce facem în acest context? Pe de-o parte, noi trebuie să asigurăm un proces democratic, trebuie să le dăm dreptul tuturor cetățenilor care aspiră la o funcție electivă să candideze, dar în același timp noi asistăm la un proces de pervertire a democrației prin aceste sume colosale de bani, obscure, aruncate în campanie.

Maia Sandu: Aveți dreptate. Folosirea banilor și mai ales folosirea banilor într-o măsură atât de mare nu înseamnă democrație. Asta înseamnă corupție, iar instituțiile statului au documentat doar în ultimele două luni în jur de 90 de milioane de lei bani ilegali care vin să finanțeze aceste campanii electorale ale candidaților susținuți de Federația Rusă prin intermediul grupărilor criminale. Acesta este un pericol major la adresa democrației și la adresa statului Republica Moldova. Bineînțeles, este de datoria instituțiilor să prevină aceste situații. Nu întotdeauna instituțiile sunt suficient de eficiente, pentru că avem în continuare inclusiv persoane în instituțiile statului care nu vor să se facă ordine, unele dintre ele probabil că mai țin legătura cu aceste grupări corupte, dar este și de responsabilitatea noastră, a fiecărui alegător să înțelegem cât de grav este acest lucru. Oamenii să nu se lase umiliți și folosiți de aceste grupări criminale. Anterior, Federația Rusă cumpăra oamenii care conduceau Republica Moldova. Astăzi, Federația Rusă nu poate cumpăra conducerea țării, pentru că suntem oameni onești și pentru că noi lucrăm doar pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru Republica Moldova, motiv pentru care Federația Rusă, prin intermediul acestor grupări criminale, încearcă să cumpere cetățenii. Repet, este de responsabilitatea noastră să înțelegem cât de periculos este acest lucru și să nu ne vindem viitorul.

Moderator: În timp ce la Chișinău rușii merg pe o carte destul de sigură pentru ei și nu e neapărat nevoie să se implice prin intermediul grupării criminale Șor, vedem că la Bălți este o cu totul altă situație. Din sursele mele, această grupare a adunat cam 1700 de așa-ziși voluntari, cărora li s-a promis în această perioadă electorală cam câte 1.000 de euro pentru a lucra în Bălți. Mai mult decât atât, aceștia merg pe la cetățenii din Bălți, pe la cei cu drept de vot și le promit câte 1.000 de lei pentru fiecare vot. La un simplu calcul e nevoie de 15-17.000 de voturi pentru a câștiga alegerile în Bălți încă din primul tur. Asta înseamnă 1 milion și ceva de euro. Pentru ruși cam atât costă o rachetă mai serioasă pe care o aruncă peste Ucraina. Dar iată că cu o astfel de sumă, ei pot să pună mâna, cel puțin la nivel local, pe al doilea oraș al țării. Cum ne apărăm în fața acestor "rachete" la figurat?

Maia Sandu: Sunt bani mulți, pentru că, repet, au fost 90 de milioane de lei doar în 2 luni de zile și anume doar banii ce au fost documentați. Suntem siguri că sunt alți bani pe care instituțiile nu au reușit să-i documenteze. Asta nu face decât să vorbească despre cât de mare este interesul și disperarea Kremlinului să revină și să mențină controlul în Republica Moldova. Evident că noi trebuie să facem totul ca să ne protejăm democrația și să ne protejăm suveranitatea statului nostru. Alegerile sunt despre voința cetățenilor Republicii Moldova, nu despre voința Kremlinului, impusă prin corupere de alegători sau prin alte metode. Deci instituțiile statului trebuie să facă totul, astfel încât acești bani să fie confiscați, pentru ca acești bani să nu deturneze rezultatul alegerilor din localitățile din țară.

Moderator: Și aici ajungem la marea problemă, pentru că noi nu putem fi siguri din păcate, deocamdată, într-un stat precum Republica Moldova, că instituțiile sunt suficient de puternice, de oneste, de curajoase să oprească astfel de practici. Și am văzut că cel puțin din partea Serviciului de Informații și Securitate au venit solicitări către Comisia Electorală Centrală de a exclude anumiți candidați. Cu unii deja s-a întâmplat asta, în unele sate, și anume cei care au beneficiat de bani de la Șor veniți de la Moscova. Dar ce ține de Bălți și Orhei ne întrebăm ce se întâmplă. Colegii mei de la știri au făcut un material cu documente oficiale din care se văd aceste sume colosale investite în special la Orhei și Bălți. E miercuri seară, mai avem practic trei zile până la alegeri și deocamdată nu vedem nicio decizie în privința acestor două orașe.

Maia Sandu: Este decizia Comisiei Electorale Centrale. Nu este un lucru pe care eu îl cunosc sau pe care pot să-l comentez. Repet, eu cred că majoritatea instituțiilor statului înțeleg cât de grav este ceea ce se întâmplă. Trebuie să recunoaștem că noi am avut cazuri de corupție. În trecut am mai văzut partide politice care umblau cu 2 kilograme de hrișcă la alegători. Și asta este tot corupție, dar astăzi vedem bani mulți care sunt folosiți ca să denatureze procesul electoral, ca să-l discrediteze, ca să ne discrediteze democrația și, așa cum spuneam, să ne umilească oamenii, pentru că asta înseamnă atunci când îi oferi omului bani și îi ceri să voteze într-un fel sau altul. Democrație înseamnă că fiecare decide, pornind de la propriile convingeri, ce este mai bine pentru el, pentru localitatea lui sau ei și pentru țara lui sau ei. Și, repet, eu cred că totuși există suficientă înțelegere în instituțiile noastre, cele care au această responsabilitate, respectiv curaj ca să întreprindă toate măsurile necesare ca să ne protejeze de această imixtiune străină.


"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.