Friday, Sep 13, 2024
Actualitate Internă

De la începutul invaziei rusești a Ucrainei, autoritățile-fantomă din așa-zisa Transnistria au apăsat pedala persecuțiilor și abuzurilor. Separatiștii Rusiei își justifică teroarea printr-o așa-zisă ”strategie de combatere a extermismului”, deși extremiștii sunt chiar ei

De la începutul invaziei rusești a Ucrainei, autoritățile-fantomă din așa-zisa Transnistria au apăsat pedala persecuțiilor și abuzurilor. Separatiștii Rusiei își justifică teroarea printr-o așa-zisă ”strategie de combatere a extermismului”, deși extremiștii sunt chiar ei

Situația foarte îngrijorătoare a drepturilor omului în regiunea transnistreană, provocările curente în domeniu, barierele întâmpinate în proces de către apărătorii drepturilor omului și reprezentanții autorităților publice ale R.Moldova, precum și posibile direcții de intervenție în comun pentru a îmbunătăți starea lucrurilor au fost discutate la întrevederea șefului Biroului politici de reintegrare Alin Gvidiani cu șefa Departamentului de Executare a Hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din cadrul Consiliului Europei Clare Ovey, scrie Ziarulnational.md.

În particular, au fost atinse recentele abordări alarmante ale Tiraspolului care a pus în aplicare măsuri abuzive de persecutare și de pedepsire a persoanelor sub pretinsa strategie de combatere a „extremismului”, focusată de fapt pe eliminarea oricăror forme de liberă exprimare, aprofundarea autoizolării regiunii, interzicerea raportării încălcărilor comise către autoritățile constituționale și partenerii internaționali, fiind accentuată necesitatea consolidării eforturilor și mobilizării potențialului existent pentru a stopa aceste grave derapaje și a reveni în albia standardelor internațional garantate și obligatorii.

De asemenea, s-a efectuat un schimb de informații și de opinii pe marginea dificultăților întâmpinate în mersul executării unor hotărâri ale CEDO ce vizează victime din raioanele de Est ale republicii, precum și a potențialelor noi acțiuni de implicare întru marcarea unor progrese relevante, fiind enunțat în același timp că în cauza Catan ș.a., pronunțată la 19 octombrie 2012 nu s-au înregistrat evoluții semnificative în contextul nerezolvării problemei asigurării cu sedii proprii și adecvate procesului educațional a instituțiilor de învățământ cu predare în limba română, dar și din considerentul neimplementării altor măsuri dispuse de Înalta Curte și care sunt independente de capacitățile autorităților R. Moldova.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.