Actualitate Internă Focus Featured

EXCLUSIV: Trupele rusești de ocupație din așa-zisa Transnistria încearcă să recruteze studenți ROMÂNI din stânga Nistrului pe bază de contract. Halucinanta deviză a ocupanților ruși: ,,Există o astfel de profesie, să-ți aperi țara!”. Provocările Kremlinului

EXCLUSIV: Trupele rusești de ocupație din așa-zisa Transnistria încearcă să recruteze studenți ROMÂNI din stânga Nistrului pe bază de contract. Halucinanta deviză a ocupanților ruși: ,,Există o astfel de profesie, să-ți aperi țara!”. Provocările Kremlinului

Rusia nu își mai ascunde intențiile dușmănoase la adresa securității și independenței Republicii Moldova. În acest sens, Kremlinul preferă să-și arate mușchii folosindu-se de regiunea separatistă zisă ,,Transnistria”, necontrolată de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, ci de trupele rusești de ocupație. 

Moscova, prin intermediul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care, după vom prezenta mai jos, nu este altceva decât o structură de ocupație rusească în adevăratul sens al cuvântului, continuă acțiunile destabilizatoare la adresa Republicii Moldova. De această dată, rușii au pus în practică un plan de atragere și recrutare de tineri moldoveni (adică români, să ne-nțelegem) din stânga Nistrului în armata rusă, pe bază de contract. 

Podul.mda aflat că ocupanții ruși de la Tiraspol au purces la acțiuni de informare și propagandă în regiune, cu scopul atragerii tinerilor în armata rusă, mai exact este vorba despre studenții Facultății Agraro-Tehnologice din cadrul așa-zisei Universități de Stat din Transnistria ,,Taras Șevcenko”. 

O postare care face referire la acțiunile de informare asupra oportunităților unei cariere militare în armata rusească de ocupație a fost făcută chiar pe paginile de Facebook și Instagram ale Facultății Agraro-Tehnologice de la Tiraspol – detalii AICI.

În cadrul acțiunilor informative a luat cuvântul însuși Dmitrii Zelenkov, care este comandantul (polcovnicul) fostei Armate a 14-a de ocupație. După ce a prezentat ,,oferta” armatei rusești studenților moldoveni, Zelenkov, împreună cu un oarecare A. Kroșeninikov, prezentat ca având funcția de ,,maior”, i-au condus pe tineri într-o excursie în cadrul ,,Muzeului Patriotic” din Tiraspol. 

Podul.md atrage atenția asupra unui alt detaliu, la fel de curios, din cadrul așa-zisului ,,Muzeu”: pe lângă expozițiile cu tentă propagandistă despre așa-zisul ,,Marele Război pentru Apărarea Patriei” (așa numesc rușii cel de-Al Doilea Război Mondial), poate fi observată o ilustrație relativ recentă despre războiul genocidar de ocupație și cotropire purtat de Rusia împotriva Ucrainei (pe unul dintre pereți, după cum se poate observa, este scris, în rusă, ,,СВО” - ,,Operațiune Militară Specială). Iar expoziția ilustrează niște tancuri rusești care poartă inscripția fascismului putinist - Z, devenit, alături de simbolul V, deja arhicunoscute în Ucraina. 

Când vorbim despre ocupația rusească din Republica Moldova ne referim în primul rând la GOTR – Grupul Operativ de Trupe Ruse

Imensul Grup Operativ de Trupe Ruse, care nu face parte din așa-zisele trupe ,,pacificatoare” ale Federației Ruse, fiind, de fapt, descendentul fostei Armate a 14-a a URSS, cuprinde în prezent circa 52 de formațiuni, unități și instituții militare. De la independența Republicii Moldova și până în prezent, au existat mai multe solicitări și chiar termene exprese de retragere a acestor invadatori de pe teritoriul statului de la est de Prut. Prima solicitare de evacuare a avut loc în momentul în care fosta armată a 14-a a fost declarată drept ,,trupe CSI”, în 1993. O altă tentativă de evacuare, de această dată asumată pe plan internațional de Federația Rusă, a avut loc în cadrul Summitului de la Istanbul, din 1999. În decizia privind adoptare Tratatului CFE se spunea că acestea ar fi trebuit retrase până la sfârșitul anului 2002. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar Rusia continuă să își țină trupele de ocupație pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova. Mai mult, din câte se pare, Rusia nu numai că își dorește să își mențină la nesfârșit trupele sale pe teritoriul Basarabiei, ci, după cum putem vedea, caută să își întărească și sporească efectivele existente. Cu români pe care să-i transforme în carne de tun.  

Podul.md solicită o reacție cât mai promptă și rapidă a instituțiilor abilitate de la Chișinău, Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Biroul pentru Reintegrare cu privire la provocările care au loc în aceste zile la Tiraspol, și care nu pot avea o altă menire decât sporirea tensiunilor și a vrajbei interne între cetățeni, precum și destabilizarea, inclusiv a securității statului. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.