Actualitate Internă

Un editorialist Bloomberg propune extrădarea fugarului Șor în R.Moldova: „De ce îl ajută Israel pe acest aliat al lui Putin să evite legea?”. Motivul pentru care o astfel de măsură este relevantă în contextul luptei contra Hamas

Un editorialist Bloomberg propune extrădarea fugarului Șor în R.Moldova: „De ce îl ajută Israel pe acest aliat al lui Putin să evite legea?”. Motivul pentru care o astfel de măsură este relevantă în contextul luptei contra Hamas

„Extrădarea unui escroc condamnat în Moldova ar trimite un avertisment la Kremlin. Este, totodată, ceea ce trebuie făcut”. Astfel începe un editorial al publicației Bloomberg, semnat de jurnalistul Marc Champion, care pune pe tapet ideea extrădării din Israel în Republica Moldova a rusofilului Ilan Șor, țară unde a fost condamnat la închisoare.

„Dacă Israelul dorește să semnaleze Kremlinului că sprijinul pentru Hamas are consecințe, atunci deține un instrument gata pregătit: extrădarea lui Ilan Șor, omul de afaceri și politician care a fugit din Moldova în timp ce a făcut apel la condamnarea sa într-un caz de fraudă bancară de un miliard de dolari. El a lucrat cu Rusia din acel moment pentru a submina guvernul pro-european din Moldova”, a scris Marc Champion.

Acesta oferă detalii de context despre situația în care se află Republica Moldova și tentativele rusești de destabilizare. 

„Răsturnarea Guvernului pro-occidental al președintei Maia Sandu a reprezentat un obiectiv secundar al planurilor Kremlinului atunci când a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Frustrată pe câmpul de luptă înainte de a putea ajunge la hotarul cu Republica Moldova și înfuriată de decizia lui Sandu de a solicita aderarea la UE, Rusia a întrerupt sursele de gaze naturale și energie ale Republicii Moldova. Mișcarea a forțat o trecere brutală la energie mai costisitoare și o prăbușire a creșterii economice a R. Moldova de la un boom post-COVID-19 de 14% în 2021, la o contracție de 5% anul trecut”, se arată în articol.

Potrivit lui Marc Champion, Șor a încercat să valorifice nemulțumirea rezultată prin finanțarea protestelor regulate, cerând Guvernului să demisioneze, răspândind dezinformarea prin mijloacele sale media și promițând o revenire la energie ieftină. 

„A existat chiar și un presupus complot de lovitură de stat susținut de Rusia. Deși s-a născut în Israel, Șor s-a mutat înapoi în Moldova cu părinții săi când era copil și și-a urmat tatăl în afaceri. A intrat în domeniul bancar, franciza duty-free a principalului aeroport și, iar după ce a devenit suspect de fraudă masivă, s-a implicat în politică. Constituind partidul preferat al Moscovei în Moldova, socialiștii din PSRM și-au pierdut popularitatea atunci când amplitudinea finanțării sale rusești a fost expusă. Șor a devenit noul favorit al Moscovei, iar liderii lui de partid au fost primiți cu căldură la Moscova. El a negat că a primit sprijin de la Moscova”, se mai arată în editorial.

Amintim că oligarhul fugar Ilan Șor a fost condamnat pe 13 aprilie 2023 la 15 ani de închisoare, printr-o hotărâre definitivă. Curtea de Apel Chișinău a decis și impunerea sechestrului pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești.

Șor a fugit din R. Moldova în Israel în 2019, în perioada în care partenerul său, Vlad Plahotniuc, a pierdut puterea. Potrivit unor investigații jurnalistice, infractorul Ilan Șor trăiește în lux.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.