Actualitate Internă

VIDEO. Optimism debordant la Chișinău. Nicu Popescu: R.Moldova a îndeplinit 94% din recomandările Comisiei Europene și nu se teme de bețe în roate din partea Ungariei

VIDEO. Optimism debordant  la Chișinău. Nicu Popescu: R.Moldova a îndeplinit 94% din recomandările Comisiei Europene și nu se teme de bețe în roate din partea Ungariei

Republica Moldova a îndeplinit în proporție de 94% recomandările Comisiei Europene în vederea începerii negocierilor de aderare la UE, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, care este și vicepremier în guvernul lui Dorin Recean. 

Popescu a explicat că, potrivit constatărilor făcute la Bruxelles, Republica Moldova are cea mai bună dinamică de reforme dintre țările candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană.

”Eforturile și progresele înregistrate de R.Moldova sunt clar recunoscute. R.Moldova a îndeplinit șase din cele 9 recomandări ale Uniunii Europene privind procesul de aderare. Iar celelalte trei sunt aproape realizate în proporție de 94 la sută”, a mai spus Nicu Popescu.

„Prima măsură este progresul continuu și asigurarea unui proces transparent și meritocratic în numirea membrilor care au trecut evaluarea la Curtea Supremă de Justiție în organele de autoguvernare judiciară și de procuratură, inclusiv în procesul de numire a procurorului general. A doua măsură ține de alocarea resurselor necesare Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova și a treia măsură ține de măsurile adiționale privind deoligarhizarea, inclusiv prin intermediul unor reglementări relevante în ceea ce ține de plățile în numerar și fluxurile financiare”, a declarat Popescu.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie anul trecut, a obținut câteva luni mai târziu statutul de țară candidată, iar pe 8 noiembrie anul acesta Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor de aderare. Decizia finală urmează să fie luată la Consiliul European la summit-ul de luna viitoare, notează Radio Chișinău.

Posibilul veto al Ungariei pe subiectul deschiderii negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei cu Uniunea Europeană nu provoacă îngrijorări la Chișinău. Întrebat cum vede recentele declarații de la Budapesta privind acest scenariu, vicepremierul Nicu Popescu susține că pe plan bilateral, Ungaria susține pe deplin aspirațiile europene ale R. Moldova

„Avem o cooperare foarte bună cu Ungaria. Prim-ministrul Viktor Orban a fost în R. Moldova la summitul Comunității Politice Europene. Eu am avut o întrevedere cu ministrul de externe maghiar Peter Szijarto la New York în luna septembrie. (...) Avem un dialog foarte bun cu Ungaria și în cadrul acestui dialog avem certitudinea că Ungaria sprijină ferm aspirațiile europene ale R. Moldova și procesul de aducere a R. Moldova în Uniunea Europeană. Evident, urmărim și declarațiile care se fac la Budapesta față de acest proces”, a arătat ministrul de Externe. 


"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.