Actualitate Internă Focus

Revoltător: un jurnalist din R.Moldova a fost bătut cu bestialitate de 3 conaționali care au și cetățenii române, pentru că s-a declarat ROMÂN și a condamnat invazia Rusiei în Ucraina. Podul.md a solicitat MAE să ajute la identificarea agresorilor în vederea retragerii cetățeniei române

Revoltător: un jurnalist din R.Moldova a fost bătut cu bestialitate de 3 conaționali care au și cetățenii române, pentru că s-a declarat ROMÂN și a condamnat invazia Rusiei în Ucraina. Podul.md a solicitat MAE să ajute la identificarea agresorilor în vederea retragerii cetățeniei române

Un caz ieșit din comun a avut loc în Franța, la Marsilia. Poet și jurnalist basarabean, Vlad Hatman a fost bătut crunt de către trei conaționali, pentru că a criticat agresiunea rusească în Ucraina, dar și în R. Moldova, din 1992, precum și pentru că s-a declarat român. 

Incidentul s-a întâmplat vineri, 10 noiembrie, în orașul Marsilia, acolo unde muncesc atât agresorii, cât și victima. Cei trei bătăuși zombați de propaganda putinistă, și care, culmea, ar deține, cel mai probabil, cetățenia română, s-au năpustit asupra jurnalistului Vlad Hatman în prezența a doi copii, care-i rugau, plângând, să înceteze. 

,,Vlad Hatman muncește din 2019 la construcții în Franța, pentru a-și putea întreține familia. Și în prezent lucrează de la distanță în calitate voice-over pentru ‹Vocea Basarabiei›. Însă banii câștigați acasă din jurnalism nu-i ajung, mai ales pentru că e tată la patru copii, iar în curând soția sa, actrița Elena-Frunze Hatman, directoare a Teatrului „Alexei Mateevici” din capitală, urmează să-l bucure cu al cincilea copilaș”, scrie Jurnal.md. 

,,La Marsilia, Hatman locuia într-o odaie cu A.S. - un alt moldovean, care deținea și cetățenia română. Din înregistrările audio făcute de jurnalist de la discuțiile purtate cu respectivul, se înțelege că acesta susținea cu aprindere invazia rusă în Ucraina și prezența militară rusă în R. Moldova. Totodată, A.S. se pronunța în termeni critici cu privire la România și la o eventuală unire a statelor românești în marea familie europeană. La rândul său, jurnalistul îl convingea că R. Moldova nici nu este o țară, ci un drum construit de Stalin”, transmite Jurnal.md.

L-au bătut cu picioarele și cu pumnii 

Vlad Hatman a relatat celor de la JurnalTV că vinerea trecută, colegul său de cameră a fost vizitat de alți doi basarabeni, pe care el nu-i cunoștea prea bine și care erau însoțiți de doi copii ai unuia dintre ei. La un pahar de vin, discuția a deraiat iarăși către problema identitară și musafirii au început să glorifice Rusia și URSS. Intuind pericolul, jurnalistul a înregistrat polemica care a condus la brutalizarea sa și le-a amintit comesenilor despre deportări, foametea organizată și războiul din așa-zisa Transnistria, explicându-le că sunt români și că R.Moldova este un stat fals. Atunci oaspeții s-au năpustit asupra lui, în țipetele îngrozite ale celor doi copii, care-i implorau să se oprească.

„M-au bătut cu picioarele și cu pumnii în cap și în față și în burtă. Când stăteam întins în sânge, cei doi m-au avertizat că, dacă voi conlucra cu poliția, o să-mi pară rău toată viața. Colegul meu de cameră doar se uita, fără a fi măcar tentat să-i oprească. Mi-au smuls telefonul din mână, iar dimineața am văzut că au curățat memoria aparatului. Era șters absolut tot - telefonul meu era o bucată de sticlă goală”, relatează victima. 

„A fi ‹moldovAn› este de fapt o rasă nouă în istoria omenirii”

Potrivit lui Hatman, a doua zi nu mai era în stare să meargă la serviciu și a fost telefonat de către șefii săi. Aflând ce s-a întâmplat, aceștia l-au concediat imediat pe A.S. Înfuriat, respectivul a revenit acasă și a continuat să îl agreseze pe jurnalist, care zăcea în pat.

”A dat în mine cu pumnii și cu telefonul meu de pe noptieră. M-a lovit cu telefonul în cap de câteva ori, eu stăteam culcat, nici nu vorbeam. Înainte de a pleca, m-a amenințat și el că va fi și mai rău de mine dacă anunț poliția. Urmează să văd ce se întâmplă, pentru că am sesizat organele de drept din Franța”, a explicat jurnalistul, pentru JurnalTV.

Vlad Hatman consideră că a ajuns să fie victima acestor brute din cauza mentalității unor basarabeni care obțin cetățenia română doar pentru a profita de ea în interesele materiale, dar care în realitate disprețuiesc România și nu-și cunosc istoria și identitatea. 

Menționăm că printre basarabenii care și-au redobândit cetățenia română există foarte mulți românofobi agresivi de felul celor care, de dragul falsei și penibilei teorii staliniste a așa-zisului moldovenismului, sunt gată să recurgă la violență. Jurnalistul Vlad Hatman a încercat doar să le explice agresorilor că moldovenii dintre Prut și Nistru (inclusiv și ei) sunt etnici români, plătind scump pentru aceasta.

„Toată nebunia asta a fost alimentată de legile junglei, inclusiv de către colegul meu de cameră, căruia îi spuneam totdeauna că sunt român. Iar pentru că i-am spus adevărul, am ajuns un român într-o baltă de sânge, agresat de pseudoromâni. Cunosc fenomenul ăsta de mai mult timp. Din prima zi, de când am venit în Franța, m-am confruntat cu mentalități bolnave de la noi, cu niște rezultate hibride ale școlii sovietice. Niciodată nu voi înțelege cine sunt indivizii care au redobândit cetățenia româna și muncesc în Europa, în timp ce urăsc România și pe români, aduc laude Moscovei și exclamă că sunt moldoveni. A fi „moldovAn” este de fapt o rasă nouă în istoria omenirii. Imaginează-ți cum e sa muncești cot la cot cu așa creiere. Am și prieteni care-și dau seama de situația asta, dar ei sunt foarte puțini”, a adăugat Vlad Hatman.

Jurnalistul, îngrijorat pentru securitatea familiei sale

Medicii francezi l-au declarat pe Vlad Hatman incapabil de muncă pentru o anumită perioadă, iar poliția de la Marsilia o pornit un dosar pe acest caz. Jurnalistul a depus denunț la poliția franceză doar împotriva lui A.S., pentru că nu cunoaște numele celorlalți agresori. El intenționează să anunțe despre calvarul prin care a trecut și Ambasada României, dar și Consulatul R. Moldova de la Paris, pentru că agresorii sunt și cetățeni români, și cetățeni moldoveni. Vlad presupune că cei trei au părăsit Franța, amintind că A.S. se pregătea să plece în Italia. În același timp, jurnalistul e îngrijorat pentru securitatea familiei sale și cere sprijinul autorităților noastre. Trei copii din frumoasa familie a lui Vlad au făcut senzație, jucând în „Siberia în oase”, un film despre deportările staliniste din Basarabia.

Podul.md l-a contactat pe Vlad Hatman, care ne-a precizat că până acum cunoaște identitatea doar a unuia dintre agresori, despre care știe că deține cetățenia română. Hatman ne-a declarat că așteaptă rezultatele investigației autorităților franceze. Avertizăm că, cel mai probabil, toți cei 3 agresorii sunt cetățeni români. 

Podul.ro a solicitat MAE să ajute la identificarea agresorilor

Printr-o petiție adresată MAE, Podul.md a solicitat diplomației de la București să ajute la identificarea agresorilor. De asemenea, Podul.md a solicitat un punct de vedere oficial în legătură cu întrunirea condițiilor legale de începere a procesului de retragere a cetățeniei române tuturor celor 3 agresori românofobi, care doar profită de avantajele oferite de pașaportul statului român, făcând de rușine România și călcând în picioare jurâmântul de credință pe care l-au rostit atunci când și-au redobândit cetățenia română, interzisă de ocupanții sovietici în 1944: ,,Jur să fiu devotat Patriei și poporului român, Să apăr drepturile și interesele naționale, Să respect Constituția și legile României!”

În cazul în care MAE va constata că există temei privind retragerea cetățeniei române celor 3 moldoveni, Podul.md va remite petiția către ANC (Autoritatea Națională pentru Cetățenie) cu scopul demarării procedurii. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.