Codruț, simpaticul maidanez prezidențial de la Chișinău, supraviețuitor al unui accident care l-a lăsat fără un picior, l-a mușcat de mână pe liderul austriac Alexander Van der Bellen care se aplecase să-l mângâie.
Maia Sandu s-a scuzat, precizând că incidentul a avut loc din cauza faptului că în jurul animalului erau prea multe persoane.
Ulterior, la întrevederea cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, Alexander Van der Bellen a apărut cu un mic plasture la mâna de care a fost „capsat”.
Pe de altă parte, preşedintele Austriei a declarat că regretă decizia ţării sale de a bloca aderarea României la Spaţiul Schengen, afirmând că el a fost în favoarea primirii României în spaţiul de liberă circulaţie din Europa. Şeful statului austriac a spus că speră ca la următoarea solicitare de admitere a ţării noastre în Schengen decizia guvernului de la Viena să fie revizuită.
"În momentul în care guvernul federal austriac a spus NU extinderii Schengen cu România şi Bulgaria, eu am făcut o declaraţie publică şi am spus că nu sunt de acord cu guvernul meu. Nu am văzut niciun sens în blocarea României şi Bulgariei. Dacă sistemul Schengen nu funcţionează, de ce am mai bloca România şi Bulgaria? Cred că a fost o decizie greşită a guvernului austriac. Sper ca într-o zi să fie revizuită", a spus Alexander Van der Bellen.
Codruț face parte din echipa președintei Maia Sadu de aproximativ un an, după ce a fost găsit în stradă lovit de o mașină. A fost tratat mai multe luni, iar acum aleargă în trei picioare.
VIDEO cu incidentul de la Chișinău pe canalul de Telegram al PODUL: https://t.me/PodulRo
Alexander Van der Bellen s-a aflat, joi, în vizită oficială la Chișinău alături de președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar pentru a-și exprima, printre altele, sprijinul pentru aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană (foto jos, alături de Codruț),
„La doar o săptămână după ce Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor, partenerii din Europa ne-au reconfirmat că Moldova este așteptată în marea familie europeană. Este un gest puternic, care ne arată că avem prieteni de nădejde, cu ajutorul cărora ne protejăm democrația, dezvoltăm economia și construim Europa aici, acasă”, a declarat Președinta Maia Sandu.
În discuțiile avute, cei trei șefi de stat au abordat și situația Ucrainei, care rezistă eroic invaziei brutale ruse și, astfel, protejează pacea și în Moldova. Președinta Maia Sandu a făcut apel ca toată lumea democratică să continue să sprijine Ucraina.
De asemenea, lidera de la Chișinău și-a exprimat recunoștința pentru solidaritatea Austriei și a Sloveniei, pentru proiectele de dezvoltare pe care le finanțează în Moldova. „Mizăm pe o decizie pozitivă a statelor membre privind începerea negocierilor de aderare la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Aderarea Moldovei la UE este unica noastră șansă de a garanta pacea, libertatea și bunăstarea pentru întreaga țară”, a punctat Președinta Maia Sandu”, potrivit unui comunicatul emis Președinția R.Moldova.
La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova odată ce îndeplinesc toate condițiile asumate anul trecut când au primit statutul de țări candidate. Decizia finală urmează să fie luată la Consiliul European la summit-ul de luna viitoare,