Actualitate Internă

VIDEO. Codruț, cățelușul șchiop adoptat de Maia Sandu, l-a mușcat pe Alexander Van der Bellen, președintele Austriei, aflat în vizită la Chișinău / Liderul de la Viena a afirmat ulterior că regretă decizia țării sale de a bloca aderarea României la Schengen

VIDEO. Codruț, cățelușul șchiop adoptat de Maia Sandu, l-a mușcat pe Alexander Van der Bellen, președintele Austriei, aflat în vizită la Chișinău / Liderul de la Viena a afirmat ulterior că regretă decizia țării sale de a bloca aderarea României la Schengen

Codruț, simpaticul maidanez prezidențial de la Chișinău, supraviețuitor al unui accident care l-a lăsat fără un picior, l-a mușcat de mână pe liderul austriac Alexander Van der Bellen care se aplecase să-l mângâie.

Maia Sandu s-a scuzat, precizând că incidentul a avut loc din cauza faptului că în jurul animalului erau prea multe persoane.

Ulterior, la întrevederea cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, Alexander Van der Bellen a apărut cu un mic plasture la mâna de care a fost „capsat”. 

Pe de altă parte, preşedintele Austriei a declarat că regretă decizia ţării sale de a bloca aderarea României la Spaţiul Schengen, afirmând că el a fost în favoarea primirii României în spaţiul de liberă circulaţie din Europa. Şeful statului austriac a spus că speră ca la următoarea solicitare de admitere a ţării noastre în Schengen decizia guvernului de la Viena să fie revizuită.

"În momentul în care guvernul federal austriac a spus NU extinderii Schengen cu România şi Bulgaria, eu am făcut o declaraţie publică şi am spus că nu sunt de acord cu guvernul meu. Nu am văzut niciun sens în blocarea României şi Bulgariei. Dacă sistemul Schengen nu funcţionează, de ce am mai bloca România şi Bulgaria? Cred că a fost o decizie greşită a guvernului austriac. Sper ca într-o zi să fie revizuită", a spus Alexander Van der Bellen.

Codruț face parte din echipa președintei Maia Sadu de aproximativ un an, după ce a fost găsit în stradă lovit de o mașină. A fost tratat mai multe luni, iar acum aleargă în trei picioare.

VIDEO cu incidentul de la Chișinău pe canalul de Telegram al PODUL: https://t.me/PodulRo

Alexander Van der Bellen s-a aflat, joi, în vizită oficială la Chișinău alături de președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar pentru a-și exprima, printre altele, sprijinul pentru aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană (foto jos, alături de Codruț),

„La doar o săptămână după ce Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor, partenerii din Europa ne-au reconfirmat că Moldova este așteptată în marea familie europeană. Este un gest puternic, care ne arată că avem prieteni de nădejde, cu ajutorul cărora ne protejăm democrația, dezvoltăm economia și construim Europa aici, acasă”, a declarat Președinta Maia Sandu. 

În discuțiile avute, cei trei șefi de stat au abordat și situația Ucrainei, care rezistă eroic invaziei brutale ruse și, astfel, protejează pacea și în Moldova. Președinta Maia Sandu a făcut apel ca toată lumea democratică să continue să sprijine Ucraina. 

De asemenea, lidera de la Chișinău și-a exprimat recunoștința pentru solidaritatea Austriei și a Sloveniei, pentru proiectele de dezvoltare pe care le finanțează în Moldova. „Mizăm pe o decizie pozitivă a statelor membre privind începerea negocierilor de aderare la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Aderarea Moldovei la UE este unica noastră șansă de a garanta pacea, libertatea și bunăstarea pentru întreaga țară”, a punctat Președinta Maia Sandu”, potrivit unui comunicatul emis Președinția R.Moldova.

La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova odată ce îndeplinesc toate condițiile asumate anul trecut când au primit statutul de țări candidate. Decizia finală urmează să fie luată la Consiliul European la summit-ul de luna viitoare,

CITEȘTE ȘI: VIDEO. Optimism debordant la Chișinău. Nicu Popescu: R.Moldova a îndeplinit 94% din recomandările Comisiei Europene și nu se teme de bețe în roate din partea Ungariei


"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.