Actualitate Internă

O victorie cât o înfrângere în alegerile locale din R.Moldova: PAS a obținut cele mai multe mandate de primar, dar nu a câșigat niciun municipiu / Alexandru Slusari: „Se impune resetarea actului de guvernare” / „Vom pierde ultima șansa de întegrare europeană și modernizarea țării”

O victorie cât o înfrângere în alegerile locale din R.Moldova: PAS a obținut cele mai multe mandate de primar, dar nu a câșigat niciun municipiu  / Alexandru Slusari: „Se impune resetarea actului de guvernare” / „Vom pierde ultima șansa de întegrare europeană și modernizarea țării”

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintei Maia Sandu a câştigat cele mai multe mandate de primar şi în turul al doilea al alegerilor locale din Republica Moldova, fără a obţine însă vreun municipiu.

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), PAS a obţinut victoria în 66 din cele 273 de localităţi în care s-a desfăşurat al doilea tur de scrutin, transmite Agerpres.ro

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova este a doua forţă politică cu 41 de mandate, în timp ce candidaţii independenţi s-au impus în 32 de localităţi.

De asemenea, Partidul Social Democrat European a câştigat 30 de primării, Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei 22, Partidul "Renaştere" 17, Partidul Liberal Democrat din Moldova 11, iar Mişcarea "Respect Moldova" şi Platforma Demnitate şi Adevăr câte opt mandate.

Au mai obţinut funcţii de primar Partidul Nostru - şase, Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare - cinci, Partidul Schimbării - cinci, Partidul Democrat Modern din Moldova - cinci, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova - patru, Liga Oraşelor şi Comunelor - trei, Mişcarea Alternativa Naţională - două, Partidul "Democraţia Acasă', Partidul Naţional Liberal - două, Partidul Acţiunii Comune - Congresul Civic - unul, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa - unul, Partidul Verde Ecologist - unul şi Partidul Liberal - unul.

În total, după cele două tururi de alegeri, Partidul Acţiune şi Solidaritate a obţinut cele mai multe mandate, 291, dar fără a câştiga vreun municipiu, urmat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova cu 144 de mandate. Independenţii au obţinut victorii în 116 localităţi, iar Partidului Social Democrat European în 103.

Fostul deputat Alexandru Slusari comentează, pe pagina sa de Facebook, situația politică din R.Moldova după cele două tururi, arătând că PAS se află în declin politic , iar soluția ar fi „crearea unui guvern de unitate europeană” sau măcar „înlocuirea unor miniștri nepopulari”.

Slusari: „Pentru mine situația politică devine tot mai clară.

PSRM în frunte cu un agent străin a câștigat 9 orașe-centre raionale plus orașul Vulcanești.

Partidul lui Usatîi, care a umblat 2 ani peste tot și doar cu o lună în urmă s-a întors în politică, a luat 6 orașe, inclusiv municipiul Bălți.

PAS cu putere absolută în țară a căștigat în doar 5 centre raionale, dintre care nu este nici un municipiu. În zonele urbane și satele mai mari nu i-a ajutat nici resursă administrativă, nici Recean, care era impus de partidul de guvernare să alerge cu pliante după moșnegi la Ungheni, Sculeni și Gratiești.

Pentru mine este evident că PAS intră în declin politic. Mă lasă rece mesajele despre peste 300 de primării căștigate. Am experiență politică și cunosc prețul acestei "victoriei" în satele mici cu primari, care au în subsol chipiuri de toate culorile politice. Plahotniuc a avut circa 600 primari. Întro lună nu au rămas nici 25 %. Prima schimbare a vântului politic în centru și majoritatea din acești primari a cătă oară o să schimbe "viziunile" și nu știu dacă Andrei Spânu o să bucure de acest lucru. Nu mă interesează tare soarta formațiunii de guvernare, dar cu descensiunea ei există un risc enorm a prăbușirii vectorului european, care după mine cu toate rezervele mele față de unele aspecte de funcționare a UE, nu are alternativă pentru țara noastră.

Se impune resetarea actului de guvernare. Fie prin crearea unui guvern de unitate europeană, fie măcar prin înlocuirea unor miniștrii nepopulari. Dar mă tem că conducerea PAS este cuprinsă de miopia politică și nu va ieși din bula lor. 

În acest context, este imperios necesar crearea și consolidarea unei alternative unite proeuropene și naționale, care ar include mai multe partide extraparlamentare și exponenții notorii ai societății civile. Chiar și matematica electorală confirmă acest lucru. Nu sunt naiv și înțeleg căt de greu în Moldova politicienii depășesc rînza personală. Dar nu există altă ieșire. Altfel vom pierde ultima șansa de întegrare europeană și modernizarea țării.”

CITEȘTE ȘI: Radiografia neromanțată a alegerilor locale din R.Moldova. Slusari avertizează PAS: "Ați scurtat drumul către eșecul total și catastrofă! Nu mă interesează atât soarta acestui partid, cât faptul că poate fi ratată ultima încercare reală de integrare europeană!"

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.