Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Aleksandr Kalinin, a rămas fără cetățenia Republicii Moldova. Un decret de retragere a cetățeniei a fost semnat de președinta Maia Sandu.
Kalinin este un personaj extrem toxic și un șovin rus din Republica Moldova. Acesta a luptat în Ucraina de partea trupelor ruse, în războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva statului vecin. Acesta a strâns și ajutoare pentru armata de ocupație.
Decretul prezidențial de retragere a cetățeniei a fost semnat pe 27 noiembrie 2023. Decizia intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial și poate fi contestată în instanța de judecată.
Kalinin este cunoscut pentru ideile sale pro-Kremlin și pro-Putin. În toate campaniile electoralele în care a candidat, acesta a pledat exclusiv pentru vectorul estic, fiind mai categoric pe această dimensiune chiar și decât Partidul Socialiștilor
Scandal în direct pentru limba rusă
La dezbaterile electorale la care a participat, Kalinin refuza să vorbească limba română, chiar și în situația în care regulamentul unei emisiuni de dezbatere prevedea că discuțiile au loc în limba română. Un astfel de caz a avut loc în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 2021, când s-a răstit la moderatoare și a aruncat o sticlă cu apă pe jos.
Programul electoral al Partidului Regiunilor din Moldova, condus de acest personaj, conține cinci piloni extrem de toxici:
- Anulare Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană
- Aderarea la Uniunea Euroasiatică
- Federalizarea Republicii Moldova
- Limba moldovenească și limba rusă - limbi oficiale
- Interzicerea mișcărilor unioniste
I s-a adresat lui Putin în numele cetățenilor Republicii Moldova
În unul dintre video-urile de pe canalul său de Youtube, acesta s-a adresat către președintele rus, Vladimir Putin, în numele cetățenilor moldoveni: „Stimate Vladimir Vladimirovici, cetățenii R. Moldova susțin operațiunea militară pe care o desfășurați în Ucraina. Această conducere, care e acum în R. Moldova, a fost aleasă de 8% din populația țării. Circa 70% din populație se pronunță pentru menținerea relațiilor cu Federația Rusă. Cetățenii R. Moldova susțin decizia pe care ați luat-o în privința operațiunii speciale din Ucraina. Ne adresăm către dumneavoastră ca să duceți la bun sfârșit operațiunea specială, să învingeți fascismul din Ucraina și să nu-i mai permiteți să renască”.
În martie 2022, Kalinin a reacționat la un comunicat al Ambasadei Federației Ruse din Republica Moldova, care îndemna cetățenii ruși și vorbitorii de rusă din R. Moldova să se adreseze misiunii diplomatice în cazul în care se simt discriminați pe criterii etnice sau lingvistice.
„Mesajul Ambasadei Rusiei din Moldova trebuie să fie tratat cu maximă atenție. Găsiți-i pe acești radicaliști, care nu sunt de acord când cineva le vorbește în limba rusă și deportați-i de pe teritoriul Moldovei. Dacă nu sunteți mulțumiți, plecați în Ucraina, la Kiev, în Maidan, fluturați-vă acolo steagurile și scandați-vă lozincile. Lăsați în pace Moldova. Moldova este pentru legăturile strânse cu Rusia. Moldova susține decizia președintelui Rusiei, în privința desfășurării „operațiunii militare speciale”, în Ucraina, cu scopul de a distruge radicalismul și fascismul social”.
Cu o ocazie mai veche, în 2016, Kalinin l-a rugat pe Putin să salveze de la dispariție poporul slavon din Republica Moldova.
Cercetat penal pentru propaganda războiului și incitare la ură națională, Kalinin amenința procurorii cu tancurile
La începutul lui 2022, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal pe numele lui Kalinin pentru incitare la ură națională, susținere și propagare a războiului.
Acesta le-a răspuns procurorilor moldoveni printr-un mesaj video. „Vreau să le spun că în prezent sunt în Donbas. Dacă vreți să vorbiți cu mine, mă puteți vizita. […] Dacă vreți să mă invitați în Moldova, aștept o citație. Cred că voi reuși să conving conducerea de pe front să-mi dea un tanc cu care să vin la voi, la discuții”, îi amenința Kalinin pe procurori, promițând totodată că va reveni curând în Republica Moldova, ca „să salveze și să ofere libertate fiecărui cetățean”.