Actualitate Internă Featured

Așa-zisa ”răscoală” de la Tatarbunar – un act de terorism al Moscovei la adresa României Mari. Vă invităm la premiera filmului documentar ”Tatarbunar”, care spulberă fără drept de apel minciunile Rusiei genocidare

Așa-zisa ”răscoală” de la Tatarbunar – un act de terorism al Moscovei la adresa României Mari. Vă invităm la premiera filmului documentar ”Tatarbunar”, care spulberă fără drept de apel minciunile Rusiei genocidare

Pe 12 Decembrie, la Chișinău, în capitala celui de-al doilea stat românesc, va avea loc premiera filmului ,,Tatarbunar”, o realizare cinematografică prețioasă pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar în special pentru istoria românilor din Basarabia. 

După cum o sugerează și genericul imaginii, ,,Tatarbunar” este un film-deconstrucție a unui clișeu propagandistic, precum și o experiență umană a "rezistenței prin cultură” în comunism. Producătorul și autorul filmului e cunoscutul regizor și cineast basarabean Alecu Deleu. 

Filmul documentar de lung metraj își propune să destructureze un episod tragic din istoria românilor și a Basarabiei, așa-zisa ,,răscoală de la Tatarbunar”. Deși a fost un act de terorism împotriva României întregite și a Basarabiei, multe decenii propaganda sovietică și autoritățile de ocupație sovietice din Basarabia și Ucraina au încercat să arate că ,,răscoala” ar fi fost una ,,populară”, ,,voluntară” și ,,legitimă”. 

Răscoala de la Tatarbunar – un act de terorism al Moscovei la adresa României

După destrămarea Imperiului Sovietic, istorici din România, Republica Moldova și parțial din Ucraina au demonstrat științific că așa-zisa ,,Răscoală de la Tatarbunar” (din Sudul Basarabiei românești) a fost planificată, organizată și finanțată de bande bolșevice și de grăniceri sovietici cu bani și arme. Evident, Armata Regală Română a suprimat această provocare sovietică de proporții amorsată la granițele răsăritene ale României, dar trebuie spus că teroriștii sovietici, folosind propaganda mincinoasă, au reușit cu succes să-i incite la ură și românofobie pe etnicii ucraineni, găgăuzi, ruși și bulgari din Sudul Basarabiei, transformându-i conștient în carne de tun. 

Premiera filmului va avea loc pe 12 Decembrie, ora 18:30, la Cinema "ODEON" din Chișinău, str. Mihai Eminescu 55. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.