Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV DOCUMENT. Ministerul Apărării din Ucraina: ”Principala direcție de cooperare bilaterală cu R.Moldova este deminarea umanitară”

EXCLUSIV DOCUMENT. Ministerul Apărării din Ucraina: ”Principala direcție de cooperare bilaterală cu R.Moldova este deminarea umanitară”

Ministerul Apărării al Ucrainei a oferit un răspuns exclusiv redacției Podul.md, referitor la cooperarea bilaterală dintre Ministerul Apărării din R.Moldova și omologii ucraineni, precum și dintre armatele celor două state vecine. 

Kyivul a subliniat poziția oficială a R.Moldova, care a condamnat agresiunea militară a Rusiei și ocupația inițiată de aceasta:

,,De la începutul agresiunii la scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, Republica Moldova a adoptat o poziție clară și de neclintit față de Ucraina”.

Ministerul Apărării de la Kyiv a negat minciunile propagandei rusești privind acordarea de către Chișinău a așa-zise ”ajutoare militare” pentru Ucraina:

,,Având în vedere neutralitatea oficială a statului moldovean, precum și a riscurilor și amenințărilor externe (rusești – n. red.), Republica Moldova NU oferă asistență Ucrainei cu mijloace letale”.

În același timp, în pofida războiului pe scară largă purtat de Kremlin în Ucraina, Kyivul și Chișinăul continuă să coopereze în domeniul umanitar și în alte chestiuni de interes reciproc.

,,Începând cu 24.02.2022, au avut loc două reuniuni ale șefilor ministerelor apărării din cele două țări: în cadrul Conferinței de securitate la Marea Neagră (13.04.2023, București, România) și în cadrul unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei la Baza Aeriană Ramstein (19.09.2023)”, se arată în răspunsul Ministerului Apărării Ucrainei.

Deminarea umanitară – principala direcție de cooperare

,,În prezent, principalul domeniu de cooperare bilaterală se referă la deminarea umanitară. Membri ai Forțelor Armate ale Ucrainei urmează cursuri de pregătire relevante în acest sens. În plus, partea moldovenească și-a exprimat interesul pentru aderarea la Coaliția internațională de deminare a teritoriilor eliberate ale Ucrainei”, se arată în răspunsul oferit redacției noastre. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.