Actualitate Internă Focus

Separatiștii Rusiei din așa-zisa Transnistria refuză să-l elibereze din detenție pe activistul civic Victor Pleșcanov, condamnat pentru că a criticat invadarea Ucrainei. Pleșcanov a fost diagnosticat cu o afecțiune oncologică

Separatiștii Rusiei din așa-zisa Transnistria refuză să-l elibereze din detenție pe activistul civic Victor Pleșcanov, condamnat pentru că a criticat invadarea Ucrainei. Pleșcanov a fost diagnosticat cu o afecțiune oncologică

Separatiștii Rusiei de la Tiraspol refuză să-l elibereze din detenție pe Victor Pleșcanov, un activist civic din stânga Nistrului care a fost arestat de milițieni pentru că a arborat drapelul Ucrainei și a condamnat public invazia rusă în Ucraina.

Separatiștii ilegaliști ignoră afecțiunea oncologică de care suferă Pleșcanov. Așadar, dincolo de privarea de libertate și de încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, regimul rusesc de la Tiraspol îi poate cauza acestuia moartea tocmai prin refuzul accesului la îngrijire medicală. 

Asociația Promo-LEX lansează un apel public pentru eliberarea lui Victor Pleșcanov, anunță agora.md – detalii AICI.  

Promo-LEX a solicitat autorităților constituționale de la Chișinău, misiunilor diplomatice, Misiunii OSCE în Moldova și Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturilor Omului în Moldova să solicite reprezentanților structurilor transnistrene, prin canalele de comunicare existente, eliberarea imediată a lui Pleșcanov din detenția ilegală și elucidarea situației sale medicale.

De asemenea, Promo-LEX solicită responsabililor să asigure accesul lui Pleșcanov la „îngrijiri spitalicești de cea mai bună calitate”

Asociația face apel pentru monitorizarea constantă a situației lui Pleșcanov până la „restabilirea integrală a acestuia în drepturile și libertățile încălcate”

La 23 noiembrie curent, soția bărbatului condamnat ilegal de separatiști a anunțat pe o rețea de socializare despre faptul că acesta a fost diagnosticat cu o boală oncologică. Informația privind o afecțiune gravă la stomac au fost confirmate ulterior și de către Stepan Popovski, jurist din regiunea transnistreană.

Amintim că la data de 26 septembrie 2022, așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a condamnat pe Victor Pleșcanov la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”

Bărbatul este un activist civic din regiunea transnistreană, în vârstă de 58 de ani, care în ultimii ani a avut permanent poziții critice împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană de separatiștii ilegaliști pro-ruși și ocupanți ai Kremlinului. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, acesta a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană.

(Sursa foto deschidere: ZDG)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.