Externe Actualitate Internă

Solidaritatea Kyiv-Chișinău. Reprezentantul Ucrainei a răbufnit într-o ședință OSCE: Lavrov a amenințat R. Moldova la Skopje, așa cum ne-a amenințat pe noi la Stockholm. E inacceptabil!

Solidaritatea Kyiv-Chișinău. Reprezentantul Ucrainei a răbufnit într-o ședință OSCE: Lavrov a amenințat R. Moldova la Skopje, așa cum ne-a amenințat pe noi la Stockholm. E inacceptabil!

Ultimele declarații exprimate de Rusia la ședința Consiliului de Miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa - prin care a amenințat Moldova, respectiv că va continua războiul agresiv împotriva Ucrainei, servesc drept mărturie pentru urgența izolării Federației Ruse în cadrul OSCE.

Această chestiune a fost declarată de Reprezentantul Permanent al Ucrainei la organizațiile internaționale la Viena, Yevhenii Tsymbaliuk, care a luat cuvântul la ședința ordinară de joi a Consiliului Permanent al OSCE. 

"Din păcate, a devenit o tradiție proastă ca ministrul rus să folosească greșit ministeriala OSCE pentru a amenința statele participante OSCE. La Stokholm a fost Ucraina și de data aceasta la Skopje – Moldova, pe care Lavrov a avertizat-o că va fi «următoarea victimă». Cine va fi următorul (stat amenințat - n.red.)? Un astfel de comportament e absolut inacceptabil!", a spus Tsymbaliuk.

Tsymbaliuk a adăugat că OSCE ar trebui să "mobilizeze toate eforturile sale preventive".

"Mesajele transmise la Skopje vorbesc pe larg despre faptul că Rusia va continua anul viitor să se concentreze pe războiul împotriva Ucrainei și pe subminarea OSCE prin abuzarea regulii consensului. Prin urmare, ar trebui să ne concentrăm eforturile comune asupra modului de a salva Europa de Rusia și de a o izola în cadrul OSCE", a subliniat ambasadorul ucrainean.

"Și, pe măsură ce Moscova încearcă să ne prindă în capcană în discuții, consultări și dezbateri nesfârșite, trebuie să ne amintim despre oamenii care nu au acces la servicii de bază sub ocupația rusă, cum ar fi îngrijirea sănătății, dacă nu dispun de un pașaport rusesc; despre copiii aflați sub ocupație și care sunt îndoctrinați militar de Rusia", a mai evidențiat diplomatul.

De asemenea, Tsymbaliuk a semnalat creșterea de către Moscova a bugetului militar destinat pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei. Creșterea va fi de 40% în 2024.

"Este clar că Putin nu este interesat de pace. El crede că dispune de suficiente resurse pentru a-și reconstrui armata pentru o nouă ofensivă, pentru a ne scinda unitatea și pentru a submina stabilitatea internă a Ucrainei. Trebuie să ne planificăm contracarările, respectiv să punem capăt acestui război printr-o pace dreaptă bazată pe formula de pace a Ucrainei", a menționat Tsymbaliuk.

Revenind la Republica Moldova, amintim că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, în timpul ședinței ministeriale OSCE de la Skopje, că acest stat ar putea deveni "următoarea victimă a războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei". (sursa: Ukrinform)

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.